Nieuws

Microsoft geeft minibesturingssysteem vrij

Na meer dan vijf jaar werk in het onderzoekslab stelt Microsoft eindelijk Singularity aan het grote publiek voor. Het minibesturingssysteem is vrij te downloaden voor academisch en niet-commerciëel gebruik. Met het prototype wil Microsoft vooral computerwetenschappers dienen.

"Singularity is niet de volgende Windows", benadrukt Rick Rashid, senior vicepresident van Microsofts onderzoeksafdeling. "Bekijkt het als een conceptcar. Het is een prototype van een besturingssysteem dat van meet af aan werd ontwikkeld om de interactie tussen het OS en de applicaties te testen."

Een voorbeeld van waarom het systeem geen volwaardige vervanger is voor Windows, is dat het alleen bij het opstarten even communiceert met het BIOS, de basissoftware van uw computer. Bovendien zijn de kernel en de bijhorende drivers speciaal ontwikkeld om te werken in een virtuele werkomgeving.

Dat Microsoft de broncode vrijgeeft, wil niet zeggen dat het om openbronsoftware gaat. U mag het vrij gebruiken, zo lang het doel niet commercieel is. Een aantal ontwikkelaars staat dan ook licht sceptisch tegenover het idee. Toch zijn er in het algemeen positieve reacties op het vrijgeven van het systeem.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business