“Telecombedrijven steeds onduidelijker over contract”

Telecomoperatoren geven jaar na jaar onduidelijkere informatie over hun contracten, producten en diensten. Het lijkt alsof de operatoren een vergelijking met de concurrentie onmogelijk maken. Dat schrijft de Ombudsdienst voor Telecommunicatie in zijn jaarverslag 2008.

Door de promoties en tarieven die alleen op de website vermeld staan regelmatig te veranderen, is het voor klanten vaak te moeilijk om hun voordelen op te eisen bij het niet naleven van de afspraken. Tegelijkertijd zadelen de operatoren de klanten vaak ongemerkt op met contractuele verplichtingen waar de klant niets van af weet, zegt ombudsman Luc Tuerlinckx.

Ook recent opgestarte initiatieven, zoals de website www.bestetarief.be, verhelpen dit probleem niet, zegt Tuerlinckx. Hij pleit voor meer transparantie. Alle nodige informatie moet vooraf en op een duidelijke manier geleverd worden, waardoor er later geen discussies meer kunnen ontstaan.

Meer klachten
De Ombudsdienst voor Telecommunicatie ontving het afgelopen jaar 23.829 klachten, 7% meer dan in 2007. Over een termijn van vijf jaar bekeken, gaat het om een verdubbeling van het totale aantal klachten. Er was daarbij een opvallende stijging van de klachten over de ongevraagde ontvangst van betalende sms’jes.

Meer dan 30% (7.743) van alle klachten blijkt rond Belgacom te draaien, een cijfer dat stabiel blijft ten opzichte van vorig jaar. KPN, Tele2 en Euphony zagen het aantal klachten dalen. In totaal raakte 94% van alle klachten opgelost.

Opzegkosten
Tuerlinckx benadrukt voorts ook het relatief hoge aantal klachten over opzeggingskosten. Volgens de ombudsman is dat vooral te wijten aan de vaststelling dat heel wat klanten niet weten wanneer hun contract precies afloopt. Hij pleit er dan ook voor om die einddatum duidelijker te vermelden op het contract en de facturen. Ook zou een wettelijk vastgelegd maximumbedrag van de opzeggingskosten meer dan aangewezen zijn, zo vermeldt het jaarverslag nog.

Tot slot doet de Ombudsdienst een oproep aan alle operatoren om te zorgen voor een beter klantenonthaal, waar mensen effectief terechtkunnen met hun vragen, opmerkingen en klachten.
 

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business