Nieuws

Pingping moet mobiel dataverkeer stuwen

Pingping, het initiatief voor kleine digitale betalingen waar Belgacom achter zit, moet niet zozeer inkomsten generen. Het is hem vooral te doen om het aantal mobiele internetverbindingen die in betaalterminals en drankautomaten terechtkomt. Dat zei Stijn Vander Plaetse, verantwoordelijke voor innovatie bij Belgacom.

Pingping is een digitaal betalingssysteem, dat gebruikers toelaat betalingen tot 25 euro te doen. De betaling verloopt via sms, het web of een contactloze chip die tegen een betaalterminal gehouden wordt. Per transactie betaalt de handelaar een commissie aan Pingping.

Geen verlies, maar ook geen melkkoe
“Het is niet de bedoeling dat Pingping verlies gaat maken”, zegt Stijn Vander Plaetse, verantwoordelijke voor innovatie bij Belgacom. Maar volgens hem is het Belgacom ook niet te doen om veel winst uit het betaalplatform te halen: “Het grote voordeel voor Belgacom is dat de betaalpunten nood hebben aan datacommunicatie.”

Kort gesteld: een automaat die werkt met Pingping genereert gegevens over de betaling. Die gegevens moeten via het betaalplatform verwerkt worden. Bijgevolg moeten die data ook over een gegevensnetwerk verstuurd worden. En in het geval van een drankenautomaat, is het zinvol om die communicatie via een mobiel datanetwerk te laten verlopen.

Toch wil Belgacom zijn positie in Pingping niet gebruiken om exclusieve leverancier van de datacommunicatie te worden. “Eigenlijk maakt het niet uit wie voor de datatransfer zorgt,” aldus Vander Plaetse, “dat kunnen concurrenten van Belgacom ook doen. Maar als er meer internetverbindingen en mobiele aansluitingen komen, dan zal Belgacom daar ook een aandeel in hebben.”

Open ecosysteem
Eigenlijk heeft Belgacom een relatief klein aandeel in Pingping. De spil van het hele betaalplatform is Tunz. En daarin heeft Belgacom een betrokkenheid van 40%.

Voor de rest werkt Pingping samen met partners die inhaken op het platform. Het tegoed van maaltijdcheques kan ook op de rekening van de gebruiker komen. Maar het beheer van de maaltijdcheques doet Pingping niet zelf. Dat laten ze over aan een specialist die inhaakt op het betaalplatform.

Op dit ogenblik kan een klant ofwel geld naar zijn Pingping-rekening storten, ofwel zijn afrekening op de Proximus-factuur laten komen. Dan betaalt hij achteraf.

“Maar ook de betaling via de telecomfactuur wil Belgacom niet in handen houden”, stelt Stijn Vander Plaetse. “Het zou beter zijn als er een koppeling is met de banken, zodat het geld rechtstreeks van de gebruiker zijn rekening komt. Nu is dat al mogelijk bij Keytrade Bank, maar we zijn ook in gesprek met de andere banken.”

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business