Nieuws

Beweging in de downloadlimieten?

Interview met Annemie, debat op Twitter en tussendoor ook nog luisteren naar de woordvoerders van Telenet en Belgacom. Maar het ging wel allemaal over hetzelfde onderwerp: de downloadlimieten van de Belgische operators.

Persoonlijk vind ik dat die limieten moeten afgeschaft worden. Ze beperken de mensen in hun bewegingsvrijheid op het net. YouTube, online met de Xbox, radio- en tv-streaming: het zijn voor een groot deel van de gebruikers stilaan dagelijkse toepassingen geworden. Maar wat doe je tegenwoordig nog met één gigabyte, de limiet van de twee grootste operatoren in Vlaanderen? Je kunt er amper een film mee downloaden, en dan mag hij nog niet te lang duren.

De downloadlimieten belemmeren ook de innovatie van de IT-sector. Natuurlijk is het maar een minderheid die onbegrensde capaciteit nodig heeft, amper zes procent volgens Telenet, maar die enkelingen trekken wel de kar. Zij durven innoveren via internet, wat in ons land nog veel te weinig gebeurt, precies omdat de downloadkosten zo hoog oplopen.

Mijn persoonlijke mening doet hier op zich niet ter zake. Ik kan de downloadlimieten niet zomaar afschaffen. Maar ik heb wel een onderzoek uitbesteed om het duopolie van Belgacom en Telenet, samen goed voor 95 procent van de markt, te onderzoeken.

Met de regering bereiden we de komst voor van een derde grote aanbieder om de concurrentie aan te scherpen. Ik wijs de mensen er ook op dat ze bij sommige kleine operatoren wel degelijk onbeperkt kunnen downloaden. Check www.bestetarief.be voor een overzicht op maat.

Naast het allereerste (en druk gevolgde) Twitterdebat op de Vlaamse radio hebben we bij Peeters & Pichal nog een primeur gekregen: Saskia Schatteman kondigde via de telefoon aan dat Telenet de downloadlimieten van de internetabonnementen zou verhogen. Met hoeveel gigabytes weten we pas maandag, maar het is toch weer een stap vooruit. Belgacom laat zich niet opjutten maar beloofde op de radio alvast "een aanpassing aan de behoeften van de klant". We can do better!

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Zie jij heil in de toekomst van VR?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Clickx 417

Clickx 417

Bestel nu!

Business