De NMBS-Holding en Touring Mobilis gaan realtime-informatie over trein en bus voor de gps aanbieden. De interactieve gps-systemen zijn vandaag alleen in staat om informatie te geven over de auto. Die toestellen worden onder meer gevoed door Be-Mobile, het bedrijf achter Touring Mobilis. Bij problemen op de weg stelt het toestel alleen maar een alternatieve […]


De NMBS-Holding en Touring Mobilis gaan realtime-informatie over trein en bus voor de gps aanbieden.

De interactieve gps-systemen zijn vandaag alleen in staat om informatie te geven over de auto. Die toestellen worden onder meer gevoed door Be-Mobile, het bedrijf achter Touring Mobilis. Bij problemen op de weg stelt het toestel alleen maar een alternatieve route over de weg voor. Van het openbaar vervoer is helemaal nog geen sprake.

Alle treininfo
De NMBS-Holding wil dat het gps-toestel in de toekomst ook onmiddellijk aangeeft waar het dichtstbij gelegen station is, wanneer daar een trein stopt naar je eindbestemming en of er plaatsen vrij zijn op het parkeerterrein aan het station.


Dit is slechts een van de toepassingen die de NMBS-Holding samen met Be-Mobile wil ontwikkelen. De gebruiker moet in de toekomst altijd in realtime een multimodaal reisplan kunnen opstellen en aanpassen, waarbij altijd de beste keuze tussen auto en openbaar vervoer kan worden gemaakt.

Nieuw bedrijf
Om dat doel te bereiken, hebben de NMBS-Holding en Be-Mobile een gezamenlijk bedrijfje opgericht. De NMBS-Holding praat ook over een rechtstreekse participatie in Be-Mobile, en zou aandeelhouder worden naast Touring en TC-Matix. In eerste instantie wordt samengewerkt met de NMBS-Holding, maar het is de bedoeling om in de toekomst ook realtime-informatie over bus, tram en metro te integreren.

De eerste gezamenlijke toepassingen moeten tegen het einde van dit jaar op de markt komen en beschikbaar zijn voor klanten. In eerste instantie wordt gekeken naar de gps- en autofabrikanten. Maar de bedoeling is ook om al die diensten aan te bieden voor radio en op digitale televisie en zelfs via digitale kiosken of intelligente verkeersborden boven de autosnelwegen. Maar ook de NMBS-Groep zelf heeft baat bij de samenwerking. Het zal bijvoorbeeld mogelijk worden om op de website te zien of een station vlot bereikbaar is en nog parkeerplaatsen beschikbaar heeft.