Nieuws

BlackBerry onthult tablet-pc PlayBook

BlackBerry-fabrikant RIM lanceert zijn interpretatie van een zakelijke tablet. De PlayBook krijgt een scherm van 7 inch en allerlei toeters en bellen.

Research In Motion, fabrikant van de populaire BlackBerry-smartphones, stelde gisteren tijdens zijn jaarlijkse conferentie de PlayBook voor. Deze tablet, die 130 bij 193 mm meet, 10,2 mm dik is en ongeveer 400 gram weegt, zal begin volgend jaar in de Verenigde Staten gelanceerd worden.

Twee camera’s
Hoewel de prijs nog niet bekend is, wordt de PlayBook waarschijnlijk geen budgetversie van de iPad. Op hardwaregebied heeft hij dan ook meer te bieden.

Zo heeft hij twee camera’s die elk HD-video kunnen opnemen. Gegevens kun je via bluetooth 2.1 draadloos synchroniseren met je BlackBerry.

Gekozen is voor een dualcore 1GHz-processor op basis van de Cortex-A9-architectuur. Het toestel heeft de beschikking over 1 GB aan RAM-geheugen. Welke opslagcapaciteit(en) de PlayBook meekrijgt, is niet bekend. Maar enkele demotoestellen dragen het opschrift 16 en 32 GB.

Videoconferencing
De tablet van RIM moet videoconferencing over het BlackBerry-netwerk mogelijk maken, dankzij de naar de gebruiker gerichte camera van 5 megapixel. De camera aan de achterzijde kan foto’s en video opnemen op een resolutie van 3 megapixel.

HD-video (in h.264, MPEG4, en WMV) kan doorgesluisd worden via een micro-HDMI-aansluiting. En er is ook een USB-aansluiting voorzien. Bovendien kun je tegelijkertijd nog andere video’s bekijken of taken uitvoeren op de PlayBook. Een 1.080p-signaal wordt ‘gedownscaled’ op het lcd-scherm, dat 1.024 bij 600 pixels telt.

BlackBerry Tablet OS
Het besturingssysteem van dienst is het nieuwe BlackBerry Tablet OS. Dat werd ontwikkeld door het onlangs overgenomen QNX. De meeste BlackBerrydiensten en -applicaties worden ondersteund. Daarnaast kunnen applicaties met Adobe AIR en Flash 10.1, Webkit, Java, Open GL en HTML 5 weergegeven worden.

Op papier ziet het er allemaal veelbelovend uit, maar het is afwachten hoe het nieuwe besturingssysteem zich zal gedragen. Ook over de batterijduur van de PlayBook is nog niets bekend. Maar of de tien uur van de iPad haalbaar is met opties als filmen in HD en multitasking, lijkt twijfelachtig.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business