Nieuws

Apple buigt voor Nokia

Apple gaat ermee akkoord om Nokia te vergoeden voor het gebruik van enkele van diens patenten op draadloze telefoontechnologieën.

De schikking is het einde van een langlopende patentzaak tussen het Amerikaanse Apple en het Finse Nokia. Beide partijen trekken hun aanklachten in. Veel details zijn er niet, maar verwacht wordt dat Apple en Nokia elkaars patenten mogen gebruiken. Apple betaalt Nokia ook eenmalig een onbekend bedrag en royalty’s voor de duur van de overeenkomst.

Bitse strijd
De legale strijd begon in oktober 2009 toen Nokia Apple voor de rechter daagde voor het gebruik van gsm-, 3G- en wifitechnologie waarop de Finnen tien patenten bezitten. Apple weigerde te betalen en diende twee maanden later een tegenaanklacht in. Het beschuldigde de Finnen van inbreuk op dertien iPhone-patenten.

De strijd werd uitgevochten voor verschillende instanties in meerdere landen. Alle rechtszaken vervallen nu. De schikking is goed nieuws voor Nokia, dat al enige tijd onder vuur ligt bij beleggers. Eind vorige maand verlaagden de Finnen hun omzetverwachting voor dit jaar. Nu luidt het dat de schikking een positief financieel effect zal hebben in het tweede kwartaal.

“We zijn zeer verheugd dat we Apple aan onze groeiende lijst met licentiehouders mogen toevoegen”, zegt Nokiadirecteur Stephen Elop in een persbericht. Apple heeft nog niet officieel gereageerd.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business