Nieuws

Hybride ERP-omgevingen worden de norm

Tegen 2016 zullen op maat gemaakte ERP-implementaties uit den boze zijn, meent onderzoeksbureau Gartner. De oplossing? 'Postmoderne ERP', die zwaar leunt op de cloud.

“De eerste gebruikers van ERP-systemen, voornamelijk grote bedrijven in de energie-, productie- en distributiesector, betalen nu de prijs voor een decennium van buitensporig maatwerk,” zegt Andy Kyte, vicepresident van Gartner.

Volgens de analist kunnen bedrijven die vandaag hun administratie willen verbeteren profiteren van lagere kosten en meer flexibiliteit dankzij de integratie van cloudtoepassingen met on-premise toepassingen. Hij noemt dat ‘postmoderne ERP’, waarbij de ERP-suite bestaat uit een losse, ontkoppelde omgeving waarin heel wat van de functionaliteit uitbesteed wordt naar de cloud of via outsourcers van businessprocessen.

Verder verwacht Gartner dat hybride ERP-omgevingen binnen de vijf jaar de norm zijn in plaats van de huidige monolitische ERP-aanpak. Het gaat om ERP-omgevingen met een kleine “kern” die in het bedrijf zelf draait met daarrond functionaliteit in de cloud.

Nigel Rayner, research vice president van Gartner, ziet op lange termijn — over een jaar of tien — de markt zelfs volledig overstag gaan naar de cloud: “We zullen dan losjes gekoppelde suites van cloudfunctionaliteit zien, wat voor heel wat nieuwe integratieuitdagingen zorgt.” In sommige sectoren zoals bij dienstenbedrijven verwacht Gartner deze overstap zelfs heel wat sneller: het onderzoeksbureau voorspelt dat ten minste 30 procent van de dienstenbedrijven de meerderheid van hun ERP-toepassingen tegen 2018 in de cloud hebben draaien.

Kostprijs

Een hybride ERP-aanpak garandeert echter nog altijd geen lagere total cost of ownership (TCO). De meeste organisaties slagen er volgens Gartner nog altijd niet in om de totale kostprijs van hun ERP-oplossingen over de hele levenstermijn te bepalen, of het nu om een on-premise oplossing gaat, in de cloud of hybride.

Aan een hybride aanpak kleven bovendien extra risico’s: de businesscase geraakt gemakkelijker gefragmenteerd, waardoor de waarde van de oplossing kleiner is dan de som van zijn onderdelen, en de focus ligt vaak meer op een snelle implementatie dan op het leveren van bedrijfswaarde op lange termijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business