Nieuws

Google verlengt thuiswerken tot september (update)

Werknemers van Google zullen nog tot minstens september volgend jaar vanuit thuis moeten werken. Maar ook daarna zullen de kantoren van Google er helemaal anders uitzien.

Update 21/12: Google start vanaf deze week met het aanbieden van gratis wekelijke testen voor haar werknemers. Dat verloopt in samenwerking met BioIQ, het biomedische bedrijf dat de testprocedures coördineert in de Verenigde Staten. Werknemers kunnen een testkit aanvragen en de staal nadien opsturen naar het labo voor analyse. Google zegt dat werknemers niet verplicht worden om zich te laten testen, maar dat het vanuit het bedrijf wel sterk zal aangeraden worden. Vanaf volgend jaar wil Google haar medewerkers wereldwijd gratis tests kunnen aanbieden.


Originele artikel 14/12: In maart was Google al één van de eerste grote techbedrijven dat de beslissing maakte om haar werknemers vanuit thuis te laten werken. Aanvankelijk zou dat enkel zijn voor de rest van het jaar, werknemers konden daar ook een extra bonus voor krijgen, maar al snel maakte Google de beslissing die periode te verlengen tot juli 2021. In een interne mail die Sundar Pichai vannacht heeft uitgestuurd, geverifieerd door de krant New York Times, kondigt de CEO van moederbedrijf Alphabet aan dat werknemers nog tot zeker september 2021 worden aangespoord zo veel als mogelijk van thuis uit te blijven werken.

Natuurlijk is de CEO er zich van bewust dat de werknemers ooit wel weer naar kantoor zullen willen gaan. Niet iedereen heeft immers thuis de ideale werkomstandigheden, en sommigen hebben gewoon nood aan de aanwezigheid van andere collega’s. In de mail doet Pichai uit de doeken hoe hij dat in de toekomst wil organiseren:

Flexibele werkweek

Centraal in het plan van de CEO staat het concept van de ‘flexibele werkweek’, waarbij werknemers afwisselend een dag vanop kantoor werken en dan weer vanuit thuis. Idealiter ziet Pichai het voor zich dat elke werknemer per werk drie ‘samenwerkingsdagen’ op kantoor heeft, en de andere dagen thuis blijft. “We willen de hypothese uittesten of een flexibele werkweek resulteert in een toegenomen productiviteit, betere samenwerking en een verbeterd welzijn”, schrijft Pichai in de mail.

In het post-coronatijdperk, of het befaamde ‘nieuwe normaal’, lijkt het er inderdaad naar dat een hybride werkmodel de nieuwe standaard zal zijn. Het idee van Google is dus zeker niet innovatief, al zal de manier waarop Google dit organiseert wel als een inspiratie kunnen dienen voor veel andere bedrijven. De techgigant staat gekend om zijn baanbrekende en vernieuwende opvattingen over hoe werkruimtes te organiseren. De kantoren van Google zullen dan ook een grondige reorganisatie krijgen wanneer de werknemers weren in grotere getallen terugkeren. Er komen kleinere ‘samenwerkingsruimtes’ die werknemers tot groepen van 12 kunnen reserveren, outdoor ruimtes voor grote bijeenkomsten en ‘stille’ werkruimtes voor wie thuis niet in rust kan werken. In de kantoren zullen ook presentatieruimtes komen voor videomeetings.

Al die ideeën omzetten in de praktijk zal volgens Pichai makkelijker gezegd dan gedaan zijn. Omwille van de verschillende situaties in de landen waar Google kantoren en werknemers heeft, kan het bedrijf voorlopig nog geen datum plakken op wanneer de flexibele werkweek wereldwijd zal geïntegreerd zijn. Ook niet elke werknemer zal in aanmerking komen, zoals de datawetenschappers in de labo’s en datacenters en werknemers die veel contact moeten hebben met klanten.

“Nog geen enkel bedrijf van onze omvang heeft een volledig hybride werkmodel ingevoerd, dus het wordt zeer interessant om het uit te testen.”

Sundat Puchai, CEO Alphabet

Coronavaccins

Het Verenigd Koninkrijk is al gestart met het vaccineren van zijn burgers, en veel andere landen hebben eindelijk uitzicht gekregen op wanneer de eerste lading vaccins arriveert. Hoewel Pichai zelf in zijn mail nog geen woord rept over het vaccin, vertelt een woordvoerder van Google aan New York Times dat werknemers zullen aangespoord worden om zich te laten inenten, maar dat er vanuit de bedrijfstop geen verplichting zal worden opgelegd. Vanaf de tweede helft van 2021 zal Google ook proberen om de vaccins beschikbaar te maken voor haar werknemers. Het bedrijf maakt in het statement wel duidelijk dat het dat pas zal doen van zodra kwetsbare groepen het vaccin gekregen hebben.   

businesscoronavirusgoogleremote workingtrending

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen