Reviews

Android vs. iOS: dit kan je iPhone niet

Het grote verschil tussen Android en iOS zit hem in de vrijheid. Apple houdt streng vast aan zijn uiterlijk, maar met Android kan je volop je creativiteit botvieren.

Android is als besturingssysteem een typisch manusje-van-alles. Standaard kan je bijvoorbeeld de beginschermen rijkelijk voorzien van widgets. Je kan zelfs nóg een stap verder gaan, met een aangepaste launcher en duizenden thema’s om uit te kiezen. Of je geeft een ouder toestel dezelfde uitstraling als de nieuwste Android-versie. Kortom: tal van mogelijkheden om je Android-telefoon volgens jouw smaak te personaliseren.

Google heeft met name bij de versies Ice Cream Sandwich en Jelly Bean aantrekkelijke verbeteringen doorgevoerd om Android handiger, moderner en sneller te maken. Het platform is een volwassen concurrent voor Apples iOS, het besturingssysteem voor iPhone en iPad. iOS heeft nog altijd zijn charme – het is verzorgd en elegant, net als alle apps voor dit systeem – maar Android biedt veel meer openheid en flexibiliteit.

[related_article id=”158256″]

Minpunt is dat Google nog niet geslaagd is in zijn streven om Android er op alle toestellen hetzelfde te laten uitzien, met apps die een samenhangend geheel vormen. Fabrikanten komen zelf met veel aanpassingen aan de gebruikersinterface, zoals HTC Sense en Samsung TouchWiz. Daarbij voegen ze ook extra apps toe, of handige snufjes voor de camera bijvoorbeeld. Het grootste struikelblok, dat eigenlijk al jaren speelt, is dat niet iedereen over de nieuwste versie van Android beschikt, of beter gezegd kán beschikken. Een probleem dat Google hoopt aan te pakken met de lancering van Android 4.4 KitKat.

Widgets

Gebruikers van iOS roepen er al jaren om, maar ook in iOS 7 – dat nochtans een behoorlijke makeover heeft gekregen – blijven widgets achterwege. Widgets zijn blokjes informatie die je op je beginschermen plaatst en die rechtstreeks toegang geven tot belangrijke updates zoals e-mails, je agenda of het weer.

Op de iPhone zijn de notificaties en het notificatiescherm een beetje aan de magere kant. Net als bij iOS verschijnen de notificaties ook op Android op het ontgrendelscherm. Zo kan je meteen gemiste gesprekken bekijken, of meldingen van Facebook of WhatsApp. DashClock Widget en Notification LockScreen Widget zijn aan te bevelen als je hier optimaal gebruik van wil maken. Bijna elke toepassing heeft wel een widget binnen Android, dus laat je creativiteit de vrije loop.

Toetsenbord

Apple heeft al jaren een prima toetsenbord, maar moet sinds kort toch zijn meerdere erkennen in het aanbod op Android. In iOS kan je het standaard toetsenbord namelijk niet aanpassen. Dat is bij Android wel het geval.

Android beschikt eigenlijk pas sinds de komst van Ice Cream Sandwich over een bovengemiddeld toetsenbord. Hierin introduceert Google onder meer een degelijk woordenboek met suggesties voor niet-herkende woorden en gaat het slimmer om met veel voorkomende fouten als dubbele karakters, ontbrekende letters of vergeten spaties. In Jelly Bean is het nog verder verfijnd en werden er bovendien veegbewegingen toegevoegd. Daarmee kan je woorden schrijven door de letters via veegbewegingen met elkaar te verbinden.

Maar je kan op Android dus ook kiezen voor een alternatief. SwiftKey (€ 3,99) behoort tot de populairste toetsenborden in Google Play. Sinds kort biedt het dankzij de nieuwe feature SwiftKey Flow ook de mogelijkheid om gestures te gebruiken. Bijzonder aan SwiftKey is de ondersteuning voor meerdere invoertalen. Er is een gratis versie die je een maand kan proberen.

Browser

Op de iPhone kan je weliswaar een alternatieve browser installeren, maar zodra je op een link klikt, zal toch altijd de standaardbrowser geopend worden. Bij Android kan je zelf kiezen welke apps als standaard fungeren, niet alleen voor de browser maar bijvoorbeeld ook voor e-mail.

Als je een browser installeert, krijg je bij het klikken op een link de keuze om die browser als standaard in te stellen. Ook bij launchers, die verderop aan bod komen, krijg je deze keuze zodra je extra launchers installeert. De keuze wordt je dan gepresenteerd zodra je op de begintoets drukt. Om inzicht te krijgen in de standaard-apps en deze wat comfortabeler te beheren, kan je overigens ook Default App Manager installeren.

Launcher

Voor de recente makeover zag iOS er al jaren hetzelfde uit, maar Android lijkt wel elk jaar te veranderen. Je kan Android met een launcher ook zelf in een nieuw jasje steken. Hiermee vervang je hoofdzakelijk de beginschermen en het menu met apps. Voor het menu met apps veranderen bijvoorbeeld vaak de indeling en de vormgeving (zoals de pictogrammen die gebruikt worden), maar ook de functionaliteit. Populaire voorbeelden zijn Go Launcher EX, ADW Launcher en Holo Launcher, die allemaal ook op oudere toestellen werken. Ook populair zijn Nova Launcher en Apex Launcher, maar die vereisen wel minimaal Android 4.0. Dat is jammer, omdat die launchers juist op wat oudere toestellen een enorme meerwaarde kunnen bieden.

De keuze is vooral erg persoonlijk, al kan je alle genoemde launchers tot in detail naar wens configureren. En het moet gezegd: de launchers hebben veel overeenkomsten. Je kan overigens gemakkelijk meerdere launchers installeren en op ieder moment wisselen. De achtergrond moet je dan nog wel even handmatig aanpassen. Kortom, mogelijkheden genoeg om je oude of nieuwe smartphone of tablet nieuw leven in te blazen.

Meerdere profielen

De iPad blijft in mijn ogen de beste tablet van het moment, maar in bepaalde situaties heeft hij toch wat tekortkomingen. De grootste is ongetwijfeld het gebruik door meerdere personen, zoals in een gezinssituatie. Google heeft hier in Android 4.2 voor het eerst echt rekening mee gehouden. Daarmee kan je handig voorkomen dat een gezinslid bijvoorbeeld je e-mail of Facebook-berichten leest.

De eerste gebruikersaccount die je instelt als je het apparaat in gebruik neemt, wordt in feite de eigenaar. Vergelijk het met je Windows-computer. Bepaalde instellingen (zoals wifi-toegang, taal en vliegtuigmodus) gelden voor alle gebruikers en zijn door iedereen aan te passen. Maar verder kunnen gebruikers veel persoonlijke zaken zelf instellen, zoals een eigen Google-account, extra e-mailaccounts, beginschermen en widgets. Ook hebben ze een eigen opslaggedeelte, voor foto’s en muziek bijvoorbeeld. Iedere gebruiker kan verder zijn eigen apps installeren, en ook de gegevens en instellingen van die apps worden afzonderlijk bewaard.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business