Reviews

Review Sony SmartWatch 2: Smartphone-assistent rond je pols

Voordelen
Ook compatibel met andere merken
Prima batterij en opladen via Micro USB
Nadelen
Beperkte mogelijkheden
Apps stellen nog wat teleur
Aanbevolen prijs: €179
Waar te koop?
Totaalscore 7
De markt van smartwatches is nog jong, maar Sony is ondertussen al aan zijn derde generatie toe. We gingen aan de slag met de Sony SmartWatch 2.

Smartwatches zijn pas dit jaar echt onder de aandacht gekomen, maar sommige fabrikanten zijn er al veel langer mee aan het experimenteren. Zoals Sony bijvoorbeeld. Het bedrijf is uitgegroeid tot één van de voornaamste spelers op de markt en heeft recent de SmartWatch 2 uitgebracht.

Onafscheidelijk duo

Ondanks de naam, zijn de meeste smartwatches op zich niet zo slim. Ze hebben altijd een koppeling met je smartphone nodig om volledig te kunnen functioneren. Dan pas kunnen ze je voorzien van meldingen en berichten, of dienen als afstandsbediening voor je muziekspeler of camera.

Het koppelen van de SmartWatch 2 met je smartphone verloopt erg eenvoudig en kan bovendien – in tegenstelling tot de Galaxy Gear van Samsung – met elk toestel dat draait op Android 4.0 of hoger. Beschikt je smartphone over NFC, dan hou je het horloge even tegen de sensor en je wordt onmiddellijk naar de Play Store gestuurd om de bijhorende Smart Connect-app te downloaden. Heb je geen NFC, dan kan je de app ook gewoon manueel installeren.

Eenmaal geïnstalleerd, open je de Smart Connect-app om je smartphone via bluetooth te koppelen met de SmartWatch 2. Er verschijnt dan een icoon in de notificatiebalk dat je onmiddellijk toegang geeft tot de instellingen van het horloge. Van hieruit kan je apps op de smartwatch installeren en hun instellingen aanpassen. De knop “Applicaties zoeken” leidt je naar een overzicht van beschikbare apps in de Google Play Store. Dat zoeken kan ook manueel, maar de knop helpt om snel applicaties te vinden die compatibel zijn met de SmartWatch 2.

Apps en meldingen

Naast enkele applicaties van Sony zelf, is er al een redelijk uitgebreid aanbod aan apps van externe ontwikkelaars te vinden. Helaas is het grootste deel daarvan (nog) niet echt om over naar huis te schrijven. Toch zitten er enkele apps tussen die zeker een meerwaarde kunnen bieden aan het horloge. Een persoonlijke favoriet is bijvoorbeeld Google Authenticator. Wie dat wil, kan zelfs spelletjes als Snake of BlackJack spelen.

Sony biedt ook apps aan waarmee je de smartwatch als afstandsbediening kan gebruiken voor je smartphonecamera of muziekspeler. Dat klinkt erg handig, maar blijkt in realiteit toch niet zo vlekkeloos te verlopen. De Smart Camera-app liet het bij ons zelfs helemaal afweten en crashte telkens bij het opstarten. In de Play Store zijn wel alternatieven te vinden die een gelijkaardige taak uitvoeren, maar we hadden toch gehoopt dat een app van Sony zelf iets meer op punt zou staan.

Al die apps zijn natuurlijk leuk, maar als je aan een smartwatch denkt, denk je waarschijnlijk in de eerste plaats aan het pushen van meldingen. Het doel van zo’n horloge is immers dat je niet voortdurend je smartphone tevoorschijn moet halen. De SmartWatch 2 begint te trillen bij een inkomende oproep, maar door het ontbreken van een luidspreker en microfoon, moet je wel naar je telefoon grijpen om te antwoorden. Een oproep weigeren of beantwoorden met een vooraf geprogrammeerde sms kan dan weer wel. Hetzelfde geldt voor het ontvangen van sms-berichten.

Ook Gmail en de Email-app van Sony kunnen meldingen naar het horloge pushen. Je krijgt de afzender te zien en een deel van het bericht, maar om het hele bericht te lezen of te beantwoorden, moet je op je telefoon zijn. Via de optieknop op de smartwatch kan je het bericht wel al meteen laten openen op je smartphone, goed gezien van Sony. Ook voor Facebook, Twitter en WhatsApp zijn er apps op de SmartWatch 2. Of je kan een app als WatchIt installeren, die zowat alle gebeurtenissen op je smartphone in de gaten houdt en naar het horloge doorstuurt.

Al die meldingen komen in de vorm van een korte – maar redelijk krachtige – vibratie op de SmartWatch 2. Om niet helemaal gek te worden van al dat getril om je pols, kan je gelukkig in de meeste apps fijnstellen welke meldingen wel en niet moeten worden doorgegeven. Desnoods kan je de trilfunctie zelfs uitschakelen op het horloge. Eén ding dat opviel, is dat het horloge soms trilt zonder dat er een melding verschijnt. Die vibraties zijn een signaal dat de verbinding tussen het horloge en je smartphone even werd verbroken, mogelijk omdat je te ver van je telefoon verwijderd bent.

Het horloge zelf

Even naar het horloge zelf dan. Aangezien je de smartwatch als een accessoire om de pols draagt, is het niet geheel onbelangrijk hoe hij er uitziet. Dat is natuurlijk wat persoonlijk, maar volgens ons heeft Sony hier een aardige job geleverd.

De SmartWatch 2 is nogal hoekig, maar ziet er wel modern uit en de gebruikte materialen voelen aangenaam rond je pols. Het horloge zelf is uit een soort aluminium opgetrokken, terwijl de polsband van een mat rubber gemaakt is. De polsband is ook in roestvrij staal beschikbaar.

Bovendien valt ook het formaat erg goed mee. Hij is maar iets dikker dan een gewoon horloge en past mooi rond je pols. Na enkele dagen testen kunnen we zeggen dat deze smartwatch erg comfortabel is om te dragen en gerust je “domme” horloge kan vervangen. Je kan er zelfs mee onder de douche, want het horloge is waterdicht tot een diepte van 1 meter en kan tot 30 minuten worden ondergedompeld (IP57).

Wanneer de SmartWatch 2 inactief is, wordt standaard een klok getoond die in de meeste omstandigheden perfect leesbaar is. Je kan kiezen tussen een beperkt aanbod aan wijzerplaten, met zowel analoge als digitale tijdsaanduiding. De analoge wijzerplaten tonen ook nog welke dag het is, maar bij de digitale klok missen we een datum. Sony heeft het scherm waarschijnlijk bewust simpel gehouden, maar iets meer informatie had toch welkom geweest.

Druk je op een knop aan de rechterkant van het horloge, dan wordt het scherm verlicht. Druk nog eens en de klok maakt plaats voor een overzicht van geïnstalleerde apps. Je kan op elk moment wanneer het scherm actief is op de thuisknop onder het scherm tikken om naar dit overzicht terug te keren. De thuisknop wordt geflankeerd door een terugknop links en een optieknop rechts.

Bovenaan het scherm is een notificatiebalk voorzien met een batterijaanduiding en klok. Wanneer je deze balk naar beneden veegt, krijg je een overzicht met nieuwe meldingen. In het overzicht wordt boven elk app-icoon het aantal nieuwe meldingen aangeduid en Sony verzamelt alle nieuwe meldingen ook nog eens in de app Nieuwe Gebeurtenissen.

Het 1,6 inch LCD-scherm heeft een resolutie van 220 op 176 pixels en is niet meteen haarscherp, maar wel prima leesbaar. In de instellingen op het horloge kan je de helderheid aan je voorkeur aanpassen. Het aanraakscherm mocht wel iets gevoeliger, nu reageert het met momenten nogal traag op onze aanrakingen. Je kan het vergelijken met het aanraakscherm van een goedkope smartphone.

In tegenstelling tot veel andere smartwatches of sporthorloges, kan je de SmartWatch 2 gewoon via Micro USB opladen. Geen gedoe met speciale contacten of extra accessoires. Bovendien houdt de batterij het best lang vol, zeker in vergelijking met de Samsung Galaxy Gear. Sony belooft 7 dagen bij beperkt gebruik en 3 tot 4 dagen bij normaal gebruik. Wij kwamen uit op drie dagen en hebben het horloge tijdens onze testperiode redelijk intensief gebruikt.

Met stapjes vooruit

Sony is ondertussen al aan zijn derde smartwatch toe en keer op keer wordt het concept verder op punt gesteld. De SmartWatch 2 is een zeer verdienstelijke poging en geeft al een goed beeld van wat zo’n slim horloge allemaal kan en mogelijk maakt, maar we zijn er nog niet helemaal.

Dat is zeker geen kritiek op Sony, maar de markt is nog jong en eigenlijk merken we pas sinds dit jaar een lichte stroomversnelling, met nieuwe (grote) fabrikanten die mee op de kar springen. Toch zal het waarschijnlijk nog even duren vooraleer de smartwatch zich boven zijn status van geeky gadget kan verheffen en een echte meerwaarde biedt voor het brede publiek.

Zie je zo’n smartphone-assistent aan je pols nu al zitten, dan is de Sony SmartWatch 2 alleszins een goede keuze. Het horloge zit comfortabel rond je pols en is een prima aanvulling op je telefoon voor het weergeven van allerhande meldingen. In tegenstelling tot de Samsung Galaxy Gear – die we binnenkort zullen bespreken – werkt hij met nagenoeg alle Androidtoestellen en is er al een redelijk aanbod aan apps in de Play Store beschikbaar. De Galaxy Gear biedt door de aanwezigheid van een microfoon, luidspreker en camera iets meer mogelijkheden, maar heeft ook een beduidend hoger prijskaartje dan deze Sony SmartWatch 2. Bovendien is de SmartWatch 2 beter in wat een horloge behoort te doen: de tijd weergeven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business