Reviews

Review Windows 8.1 Update: onze eerste indruk

Microsoft beloofde met een grote update veel verbeteringen voor Windows 8.1-gebruikers zonder aanraakscherm. Maakt het die beloftes waar?

Toen Windows 8 in 2012 op het toneel verscheen was vrij snel duidelijk dat Microsoft, in zijn zoektocht naar een manier om Windows aanraakvriendelijk te maken, de gebruikers van een klassiek scherm en een muis uit het oog had verloren. Handelingen die intuïtief zijn op een aanraakscherm worden immers omslachtig wanneer je ze met een muis probeert uit te voeren.

Dualiteit

De eerste grote update, Windows 8.1, paste daar een halfjaar geleden een mouw aan. Kleine verbeteringen werden doorgevoerd, zoals de optie om rechtstreeks naar het bureaublad te starten. Maar al bij al bleven de muisgebruikers op hun honger zitten.

Derde keer goede keer, dachten ze in Redmond, en met Windows 8.1 Update – vanaf vandaag beschikbaar -  proberen de ontwikkelaars om gebruikers zonder aanraakscherm voor eens en voor altijd gunstig te stemmen. Microsoft beloofde een aantal ingrijpende veranderingen, maar hoe presteert de nieuwe update in de praktijk? Ik zocht het voor je uit.

[related_article id=”161452″]

Eén van de grootste klachten was de dualiteit van het OS. De manier waarop Windows omging met Store Apps verschilde danig met de behandeling van gewone programma’s. Windows Store Apps werkten vanuit het startscherm en verschenen niet op de taakbalk. Wisselen tussen apps ging via een menu dat alleen op gebruikers van een aanraakscherm gefocust was.

Gelijkheid

Grote opluchting: met Windows 8.1 Update worden apps eindelijk als normale programma’s behandeld. Ze verschijnen in de taakbalk, krijgen een minimalisatieknop en meer. Groot is dan ook de verbazing wanneer, bij het opstarten van de update, geen van deze wijzigingen aanwezig zijn. Vertrouwen hebbend in de eerlijkheid van Microsoft ga ik op zoek naar de instelling die al het lekkers moet activeren. De oplossing blijkt zich onder de tab Hoeken en randen van de pc-instellingen te bevinden.

Ik open enkele Store-apps en ze verschijnen netjes in de taakbalk, waar ze altijd al thuishoorden. Net als bij een gewoon programma kan je de apps vastpinnen aan de taakbalk voor snelle toegang.

In de app voel je je niet langer geïsoleerd van het bureaublad en de rest van je systeem. Beweeg je muis naar de bovenkant van het scherm en de vertrouwde minimaliseer- en sluit-icoontjes verschijnen. Bij het sluiten word je netjes terug naar het bureaublad gebracht, en niet naar het startscherm zoals vroeger het geval was.

Microsoft beloofde dat ook de taakbalk vanuit apps toegankelijk zou zijn. De kans bestond dat die balk op ongewenste momenten zou komen piepen, maar daar bedachten de ontwikkelaars een handige oplossing voor. Om de balk naar de voorgrond te roepen moet je een beetje ‘duwen’. De balk verschijnt niet bij de lichtste aanraking van de onderkant van het scherm, waardoor hij alleen tevoorschijn springt wanneer je dat wilt. Een elegante oplossing voor wat een kleine ergernis kon worden.

Starten en stoppen

Haters van het startscherm zijn nog niet volledig van hun nemesis verlost, maar het ding wordt wel functioneler. Opvallendste verbetering is de toevoeging van een uitschakelknop en een zoekfunctie. Gedaan met het afleggen van een onnodig hindernissenparcours elke keer dat je een toestel wil uitschakelen. Beide staan zo op hun plaats op het startscherm dat ik me afvraag waarom het tot 8.1 Update heeft geduurd alvorens ze er daadwerkelijk verschijnen.

De rechtermuisknop krijgt een heleboel nieuwe functionaliteit op het startscherm. Daar is het contextmenu weer helemaal terug van weggeweest. Klik rechts op een tegel om een vertrouwd menu met relevante opties tevoorschijn te toveren. Een tegel losmaken of van formaat veranderen, een app verwijderen, het gaat allemaal via het contextmenu.

Nieuwe apps worden met de update extra in de kijker gezet. Als je net enkele apps hebt geïnstalleerd, dan verschijnt er op het startscherm een link naar de apps die op je systeem staan. In die lijst krijgen de nieuwe exemplaren een ander kleurtje en, mocht dat niet duidelijk genoeg zijn, het label Nieuw.

Conclusie

Al bij al maakt Windows 8.1 Update de beloftes waar. Bediening met muis en toetsenbord wordt een stuk eenvoudiger, zonder dat er in de functionaliteit voor aanraakschermgebruikers gesnoeid wordt. Bij computers en laptops die rechtstreeks naar het bureaublad opstarten zal je het startscherm nauwelijks nog hoeven te  gebruiken en, wanneer je er niet omheen kan, is het scherm een stuk muisvriendelijker geworden.

De kleine ingrepen van Microsoft hebben een grote impact op het werkgemak van muisgebruikers. Veel frustraties en tekortkomingen verdwijnen. Anderhalf jaar na de release van Windows 8 krijgen desktopgebruikers eindelijk het besturingssysteem waar ze recht op hebben.

Toch is het eindresultaat nog niet perfect. De nieuwe functies maken het startscherm volgens mij overbodig voor toetsenbord- en muisgebruikers. Ik zou pleiten voor een middenweg, een kruising tussen het startscherm en het oude startmenu voor de klassieke inputmethodes, maar dat is niet nodig. Microsoft kondigde op Build 2014 immers aan dat ook die functie eraan komt.

Wachten op dat startmenu hoeft volgens mij niet. Met 8.1 Update is Windows eindelijk uitgegroeid tot een uitstekend OS voor ieder systeem. Nieuwe toevoegingen zullen een aangename bonus zijn, maar intussen komt Microsoft tegemoet aan vrijwel alle belangrijke tekortkomingen die het zijn OS in den beginne meegaf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business