Review D-Link DIR-816L: budgetvriendelijke ac-router

Voordelen
Prijs
USB met SharePort
Eenvoudige opstelling
Nadelen
Geen gigabit
Beperkte 802.11ac-snelheid
Aanbevolen prijs: €65
Waar te koop?
Totaalscore 7
De 802.11ac-technologie geeft een significante snelheidsboost, maar heeft steevast een hoog prijskaartje. D-Link maakt daar korte metten mee.

Tegenwoordig mag je geen nieuwe router meer uitbrengen zonder de nieuwe 802.11ac-technologie. De snelheidsboost is significant en bovendien ondersteunen steeds meer toestellen de nieuwe standaard. Enig nadeel tot nu toe was de prijs van die routers, die steevast boven 100 euro lag. D-Link maakt daar korte metten mee en brengt de DIR-816L, zijn nieuwste budgetvriendelijke ac-router.

Allereerst voelen we ons verplicht om het addertje onder het gras te zoeken. Hoe komt het dat deze router zo goedkoop is, en toch 802.11ac aan boord heeft? Het eerste wat opvalt is de mindere snelheid. Theoretisch haalt deze router maar 430 Mbps, tegenover de 1.300 Mbps die de nieuwe standaard voorlopig aan kan. In onze test halen we gemiddeld 105 Mbps op zowel een afstand van twee als tien meter. Dat halen we enkel wanneer er een Intel Dual Band Wireless-AC 7260 chip in de laptop zit. Testen we met de allerbeste Intel-chip aan de 802.11n-standaard, de Centrino 6300, dan klokken we af op gemiddeld 83 Mbps op zowel twee als tien meter op 2,4 GHz. 5 GHz haalt stabielere waarden, maar scoort gemiddeld toch 85 Mbps.

Zoals je kan zien is er opvallend weinig prestatieverschil tussen de n- en ac-standaard. Dat komt ook omdat 802.11n tot 300 Mbps ondersteunt, wat niet veel scheelt met de theoretische snelheid van 802.11ac in deze router. Er is ook nog een tweede adder waar je rekening mee moet houden, en dat zijn de WAN-aansluitingen. Gezien het prijskaartje gaat het hier niet om Gigabit-poorten, maar om klassieke, tragere 10/100 Mbps.

Wat D-Link wel goed doet voor een toestel in deze prijsklasse, is mydlink SharePort, een persoonlijke cloudopslagdienst. Het enige wat je moet doen, is een externe harde schijf aansluiten op de USB-aansluiting achteraan. Hoe groter de capaciteit, hoe groter je cloudopslagdienst. Via de compatibele SharePort-app voor Android en iOS heb je gemakkelijk vanaf overal ter wereld toegang tot je lokale bestanden thuis, net als bijvoorbeeld ook op een computer buitenshuis. De app zelf heeft een ingebouwde fotoslideshow en sorteert automatisch bestanden in Foto’s, Muziek, Video’s, Documenten en eventueel Favorieten. Die sortering verloopt vlekkeloos. Je kan ook iets vanaf de app of een andere computer naar de externe harde schijf kopiëren. Enig nadeel is de trage USB-snelheid. Aan 10 MB/s bestanden versluizen, duurt de eerste keer heel lang wanneer je de meeste data wil overzetten.

Een pluim aan D-Link op vlak van installatie. Die is bijzonder eenvoudig dankzij de QRS Mobile-app voor iOS en Android. Sluit de router aan, volg alle stappen op de app, en je bent vertrokken. Je kan dezelfde installatie natuurlijk ook op je pc doen, maar wij vonden de app een leuk en vooral gemakkelijk alternatief.

We snappen de redenering van D-Link om een goedkope ac-router op de markt te brengen, maar een prestatieverschil van 20 procent vinden we eerlijk gezegd te mager. Dan zouden we liever een snellere n-router zien met gigabit, of toch een iets snellere ac-snelheid. 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business