Reviews

Review Samsung Gear 2: toonbeeld van een smartwatch

Voordelen
Microfoon en luidspreker
Groeiend ecosysteem
Ook slim zonder smartphone
Nadelen
Beperkte compatibiliteit
Klok niet altijd zichtbaar
Autonomie
Aanbevolen prijs: €299
Waar te koop?
Totaalscore 7
De Gear 2 is misschien nog niet de perfecte smartwatch, maar het is wel de beste poging die we tot nu toe hebben gezien. Al blijven nog enkele kinderziektes bestaan.

Samsung is aan een snel tempo zijn stempel aan het drukken op de nog relatief nieuwe markt van smartwatches en andere wearables. Vorig jaar deed het een eerste gedurfde poging met de Galaxy Gear en begin dit jaar stond er al een nieuwe generatie slimme horloges klaar: de Gear Fit, Gear 2 en Gear 2 Neo. Van die drie is de Gear 2 zonder twijfel de “slimste”.

Vaarwel Android

De Gear 2 kan worden beschouwd als de officiële opvolger van de Galaxy Gear. Wat meteen opvalt is dat Samsung de naam Galaxy deze keer achterwege houdt en dat heeft een goede reden. Het heeft alles te maken met het besturingssysteem waar de Gear 2 op draait. Samsung heeft Android achterwege gelaten en zet volledig in op het in eigen huis ontworpen Tizen. Om de ervaring op al zijn smartwatches te stroomlijnen heeft Samsung overigens recent een update uitgerold voor de Galaxy Gear, zodat ook de eerste versie van het horloge nu op Tizen draait.

De keuze voor Tizen is overigens niets waar je als eindgebruiker meteen iets van merkt. Het horloge werkt netjes samen met een selectie Samsungtelefoons die op Android draaien. Daar stoten we meteen tegen een eerste beperking aan. De Gear 2 is momenteel slechts compatibel met 17 smartphones en tablets van Samsung uit het hogere segment. De volledige lijst vind je hier. Een bredere compatibiliteit met toestellen van andere merken zou de adoptie waarschijnlijk ten goede komen, maar Samsung lijkt voorlopig niet van plan om zijn deuren zomaar open te zetten voor Jan en alleman. Spijtig, want de Gear 2 heeft veel potentieel.

Verfijnd ontwerp

Niet onbelangrijk bij een horloge is hoe het ding er uitziet en hoe comfortabel het zit rond je pols. Dat laatste is alvast geen probleem, uiteindelijk vergeet je bijna dat je het horloge aan hebt. Het uiterlijk is een kwestie van smaak, dat laat ik aan iedereen afzonderlijk over om te oordelen. Samsung is trouw gebleven aan het design van de Galaxy Gear en heeft het ontwerp verder verfijnd. De Gear 2 ziet er dus even futuristisch uit als zijn voorganger, maar is minder log doordat Samsung het frame kleiner heeft gemaakt en de ingebouwde camera beter in het geheel heeft verwerkt. Ook rond een smalle pols oogt het horloge niet buiten proportie. Twee leuke details: de Gear 2 heeft voortaan een infraroodsensor om je tv te bedienen en is waterdicht (IP67).

De Gear 2 is beschikbaar met polsbandjes in verschillende kleuren en kan nog verder worden gepersonaliseerd met een eigen schermachtergrond en verschillende analoge of digitale wijzerplaten. Er zijn reeds een paar wijzerplaten beschikbaar op het horloge, maar online vind je nog een groter aanbod.  

Net als bij de Galaxy Gear staat het amoledscherm standaard uit en moet je een opzichtige polsbeweging maken – of op de knop onder het scherm drukken – om de tijd weer te geven. De Gear 2 reageert goed op de beweging en het scherm licht sneller op dan bij de originele Gear,  maar het horloge springt ook regelmatig onbedoeld aan en dat kan vervelend zijn. Een horloge heeft weinig nut wanneer je er niet in één oogopslag het uur op kan aflezen. Sony en andere fabrikanten hebben reeds bewezen dat het wel kan, zonder het batterijleven te veel in het gedrang te brengen. Hopelijk neemt Samsung notitie voor de Gear 3.

De interface is volledig gebaseerd op veegbewegingen en werkt zeer intuïtief. De apps die je het meest gebruikt geef je een plaatsje op één van de thuisschermen, de overige apps zitten verstopt in het applicatiemenu, net als bij een Androidsmartphone. Op het horloge staat één fysieke knop om het scherm aan en uit te zetten. Daar kan je tevens ook een app aan koppelen die opstart wanneer je er tweemaal kort op drukt. Ik vond het handig om Samsungs spraakassistent S Voice onder deze knop te verbergen, zodat ik snel opdrachten kon uitvoeren op de Gear 2 via spraakcommando’s.

Met of zonder smartphone

Je beheert de smartwatch via de Gear Manager-app op je smartphone. Langs die weg kan je onder andere nieuwe apps downloaden – het horloge beschikt over 4 GB intern geheugen – en aangeven welke meldingen de telefoon moet doorsturen naar het horloge. Je kan per app instellen of meldingen mogen worden doorgestuurd naar de Gear 2 en Samsung heeft een handige functie ingebakken die voorkomt dat meldingen worden doorgestuurd wanneer het scherm van je telefoon actief is. Het klinkt als een detail, maar is onontbeerlijk voor de gebruikservaring. De aard van de meldingen varieert per app, maar je krijgt altijd voldoende informatie op het horloge te zien om te bepalen of je je smartphone al dan niet moet bovenhalen.

Om te antwoorden op telefoontjes of sms’jes hoef je je smartphone zelfs niet boven te halen. De Gear 2 beschikt over een luidspreker en microfoon zodat je inkomende oproepen rechtstreeks aan je pols kan beantwoorden. Dat klinkt als een gimmick, maar het is een handige manier om handsfree te bellen en kwam tijdens mijn testperiode enkele keren goed van pas. Op sms’jes kan je reageren met vooraf ingestelde antwoorden of je kan het bericht dicteren, al moet je je dan wel in het Engels behelpen. Recent heeft toetsenbordapp Fleksy een versie van zijn voorspellend toetsenbord beschikbaar gemaakt voor de Gear 2, waardoor je voortaan ook zelf berichtjes kan typen.

Terwijl bij de oorspronkelijke Galaxy Gear nog streng werd gecontroleerd welke apps op de smartwatch konden draaien, heeft Samsung ditmaal de SDK voor alle ontwikkelaars opengesteld. De Zuid-Koreaanse fabrikant hoopt op die manier snel een ecosysteem uit te bouwen van applicaties voor het horloge en dat lijkt goed te lukken. Het aanbod compatibele apps in de Samsung App Store groeit elke dag. Een goede zet van Samsung, want apps zoals Fleksy geven een duidelijke meerwaarde aan het horloge. Of wat dacht je van een QR-lezer die de camera van de Gear 2 gebruikt om codes te scannen?

Gezondheid voorop

Een belangrijk stokpaardje voor Samsung – en veel andere fabrikanten van wearables – is gezondheid. De Gear Fit draait helemaal rond fitness en registreert al je activiteit, maar veel van zijn functies vind je ook terug in de Gear 2. Het horloge heeft net als zijn sportieve broertje een versnellingsmeter en gyroscoop aan boord om al je activiteit te meten. Een stappenteller meet doorheen de dag het aantal stappen die je zet en het horloge kan ook je slaapritme in de gaten houden. Al de verzamelde informatie wordt gesynchroniseerd met de S Health-app op je smartphone en in een mooi overzicht gegoten. Het gaat een brug te ver om de Gear 2 een alternatief voor een volwaardig sporthorloge te noemen, maar voor wie zijn activiteit doorheen de dag in kaart wil brengen, is het een prima optie.

Net als bij de Gear Fit zit er aan de onderkant van het horloge een hartslagmeter die via een bijzondere lichttechniek je hartslag meet. In tegenstelling tot onze ervaring met het testexemplaar van de Gear Fit lukt een losse meting met de Gear 2 zonder veel problemen. Samsung heeft enkele software-updates doorgevoerd om de metingen te verbeteren, maar het resultaat is nog niet betrouwbaar genoeg om een traditionele hartslagmeter te vervangen tijdens het sporten.

Batterijleven

De Gear 2 is op veel vlakken een verbetering ten opzichte van de Galaxy Gear, maar de belangrijkste vooruitgang is toch wel op vlak van batterijleven. Kwam je met de Galaxy Gear de dag haast niet door, dan belooft Samsung bij de Gear 2 twee tot drie dagen typisch gebruik. Bij licht gebruik zou hij zelfs tot zes dagen meegaan.

In praktijk moest ik het horloge om de twee dagen opladen om alle functies te kunnen blijven gebruiken. Nochtans heeft Samsung geen grotere batterij in de Gear 2 gestoken, integendeel. Het betere batterijleven lijkt dus te danken aan de keuze voor Tizen in plaats van Android. Hoe dan ook is het goed nieuws, al is er natuurlijk nog altijd ruimte voor verbetering. Een batterijleven van minstens vijf dagen tot een week zou hier toch zeker het streefdoel mogen zijn.

De batterij moet nog altijd via een adapter worden opgeladen, het horloge beschikt zelf niet over een microUSB-ingang. Achteraan het horloge zitten contactjes waar je de adapter op vastklikt en die sluit je dan weer op zijn beurt via een microUSB-kabel aan op het lichtnet. Gelukkig is de adapter niet erg groot, maar dat betekent ook dat je hem makkelijk kwijt kan spelen. Geen ideale oplossing dus, draadloos laden zou hier in de toekomst een beter alternatief kunnen bieden.

Conclusie

De Gear 2 is de logische opvolger van de Galaxy Gear en hoewel het zeker nog niet de perfecte smartwatch is, is het tot nu toe wel de beste die we al hebben gezien. Samsung zet een meer dan verdienstelijke poging neer, maar kampt nog met een aantal kinderziektes die het moet bestrijden. Een scherm dat altijd aan staat is een eerste vereiste, maar de grootste uitdaging is de autonomie. Gelukkig gaat Samsung daar met rasse schreden vooruit.

Het is wel nog de vraag wanneer smartwatches het grote publiek zullen aanspreken. Voorlopig blijft het zoeken naar een bestaansreden voor deze relatief nieuwe productcategorie, maar Samsung geeft al een goed idee van de mogelijkheden. De Gear 2 werkt als een verlengde van je smartphone, maar kan hem in sommige gevallen ook vervangen wanneer dat het gebruiksgemak ten goede komt. De beslissing om de SDK vrij te geven voor ontwikkelaars is een goede zet om snel een ecosysteem van nuttige apps uit te bouwen die een meerwaarde geven aan het horloge.

De beperkte compatibiliteit en het relatief hoge prijskaartje spreken dan weer in het nadeel van de Gear 2. Het horloge werkt alleen samen met een klein aantal Samsungtoestellen uit het hogere segment, waardoor heel wat potentiële klanten uit de boot vallen. Zeker wanneer binnenkort de eerste horloges met Android Wear op de markt verschijnen en dat de nieuwe standaard wordt, zou Samsung de boot wel eens kunnen missen als het zijn deuren gesloten houdt.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business