Reviews

HP Elite x2 G2 review: Ultieme reisgezel

Voordelen
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Schermkwaliteit
Nadelen
Ondanks USB Type-C niet compatibel met laders van derden
Ondanks USB Type-C niet compatibel met laders van derden
Aanbevolen prijs: €Vanaf 1.964 (Exc. BTW)
Waar te koop?
Totaalscore 9
Dat de x2 detachable is, is een plezierige bijzaak. Vooral als laptop is het toestel fantastisch.

HP’s nieuwste versie van de Elite x2 hybride laptop is beter dan ooit, al zijn de verschillen met de eerste generatie van de Surface-kloon niet ongelooflijk groot. HP behoudt het formaat, de schermverhouding en de schermresolutie van de Elite x2 G1. Deze nieuwe computer heeft zo een prachtig 12,3 inch IPS aanraakscherm met 2.736 x 1.824 pixels. Alle hardware van de x2 zit achter het scherm, dat je snel los kan klikken van het toetsenbord. Zo is de x2 een best lichte Windows-tablet. Achteraan het toestel zit een robuust scharnier waarmee je het scherm rechtop kan plaatsen. Visueel is het grootste verschil met de eerste generatie van de x2 HP’s logo. De toestellen krijgen voortaan de moderne high-end variant van dat logo mee, die je ook terugvindt op onder andere de Spectre- en Envy-computers.
 
Binnenin is de x2 een volwaardige laptop. Ons testmodel was uitgerust met een Intel Core i7-7600U, 256 GB SSD en 16 GB RAM. Dat is een ietwat onconventionele configuratie die persoonlijk niet onze voorkeur wegdraagt. Gelukkig laat HP je de keuze: de Elite is ook beschikbaar met Core i3- en Core i5-cpu’s. Het is goed om te zien dat HP met volle overtuiging inzet op Intels Core i-cpu’s. De vorige generatie van de hybride laptop kwam met Core m-processors, en die waren voor bepaalde workloads toch net iets te zwak.
 

Geen workstation

De prestaties van ons testmodel liggen volledig in de lijn van andere laptops met gelijkaardige hardware aan boord. De x2 is zonder meer een capabel toestel voor kantoorwerk of lichte fotobewerking. De zuinige dualcore cpu en de afwezigheid van een grafische kaart maken natuurlijk dat de laptop zijn limieten kent: dit is geen workstation voor CAD- of videobewerking. Zoek je een hybride computer die daartoe in staat is, dan kan je sinds kort terecht bij HP’s ZBook x2 G4 detachable workstation.
 
De x2 komt voorzien van wat misschien wel het aangenaamste Surface-achtige toetsenbord is waar we al mee aan de slag gingen. Het klavier is stevig maar dun, met verlichte toetsen die heel aangename feedback geven. Het doet bovendien dienst als beschermende cover voor wanneer je onderweg bent met de x2.
 
De Elite x2 is een detachable, wat betekent dat het ding niet uit zichzelf rechtop blijft staan in laptopmodus. Net als bij de Microsoft Surface dien je ook in laptopmodus het scharnier van de tablet uit te klikken. In de praktijk vonden we dat geen probleem. We gebruikten de x2 frequent op onze schoot zoals je dat met een laptop zou doen, zonder problemen. De uitstekende magnetische verbinding tussen de computer en het toetsenbord liggen aan de basis van die aangename ervaring.
 
De x2 is verder helemaal compatibel met Windows Ink. Om daar gebruik van te maken krijg je een kwalitatieve pen in de doos. Die verbind je moeiteloos met de tablet, en werkt fijn. We missen hier enkel een magnetisch systeem om de pen aan de tablet te bevestigen. Een lusje aan het toetsenbord waarin je het pennetje kan vastmaken, biedt wel soelaas.
 

Laadperikelen

De autonomie van de x2 is een verhaal met twee kanten. Bij erg licht gebruik meten we met ons testsysteem een heel competitief uithoudingsvermogen van meer dan tien uur, bij zwaarder werk daalt dat naar minder dan drie uur, wat dan weer ondergemiddeld is. Met lichtere processors haal je normaal gezien merkbaar betere resultaten. De grootste teleurstelling is de oplader. Je laadt HP’s laptop via USB type C, maar de fabrikant besloot om de Elite enkel te laten laden met zijn eigen USB-C-lader. Andere laders passen en volstaan om de laptop te activeren, maar je kan de batterij er niet mee bijladen. Dat is een bewuste keuze van HP waarvoor we geen goede reden zien.
 
De fabrikant maakt gelukkig het één en ander goed door de USB type C-poort het gezelschap te geven van een enkele type-A-poort. Veel fabrikanten van gelijkaardige toestellen vergeten dat in naam van dunheid, terwijl het extra gebruiksgemak meer dan welkom is. Ook een microSD-kaartslot tekent present. De vingerafdruksensor, die bij de eerste generatie van de x2 erbarmelijk was, is vervangen door een nieuw model waarop je je vinger moet leggen (versus swipen bij de oudere versie). Dat werkt veel aangenamer.
 
Tot slot verdient de 4G/LTE-connectiviteit een vermelding. Die zit ingebakken in het toestel en is te bedienen via de niet al te responsieve HP Mobile Connect-app. Maak je een account aan, dan krijg je binnen de EU iedere maand 200 MB aan dataverkeer gratis. Dat is niet immens veel, maar wel genoeg om je uit de nood te helpen wanneer er eens geen wifi te vinden is.
 
Een wisselvallige batterij is in onze ogen het grootste minpunt van de Elite x2 G2. HP maakt hier een fantastische lichtgewicht detachable (1,15 kg in totaal) die perfect dienst doet als volwaardige laptop. Dit toestel is zonder twijfel onze favoriet voor wie een laptop zoekt voor onderweg, niet in het minst omdat de Elite x2, net als alle andere Elite-laptops, tegen een stootje kan.
 
 

Prijs: Vanaf 1.964 euro
 
+ Bouwkwaliteit en gewicht
+ Laptopprestaties zonder compromis
+ LTE met ingebgrepen abonnement
+ Fantastisch toetsenbord
 
Middelmatige batterij
Ondanks USB Type-C niet compatibel met laders van derden

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business