Hitman 3
RECENSIEOVERZICHT
PRO
  • Prachtige locaties
  • Nog steeds een uitgebreide sandbox
  • Replayability
CON
  • Verschillende versies access pass maken het complex voor nieuwe spelers
  • Geen quick save op PC
  • Beperkte aanpasbaarheid keybinds op PC

Hitman 3 voegt kleine twists toe aan de vertrouwde formule, maar wijkt niet te hard af van wat de reboot uit 2016 en zijn opvolger zo goed maakte.

Advertentie

De hybride formule van stealth en actie van Hitman heeft het voorbije decennium een geweldige reis afgelegd. Na de overdreven gescripte blunder genaamd Hitman: Absolution van 2012 heeft IO Interactive de reeks terug naar zijn roots gebracht met een sublieme reboot in 2016. Hiermee maakte het van Hitman een dichtbevolkte sandbox game die je aanmoedigt om mensen om het hoekje te helpen.

Hitman 3 blijft deze route volgen met dezelfde engine, mechanics en meer van de reboot van 2016, die ook gelijkliggen met die van Hitman 2 uit 2018. Ook al is er weinig veranderd aan deze basiselementen, de missies zijn ditmaal iets meer experimenteel, waardoor je als speler andere ervaringen hebt die Hitman vroeger niet had. Fans blijven hiermee iets meer waakzaam dan in de vorige versie. Het bevat ook enkele van de beste levels in de hele trilogie, met hoogtepunten gaande van een drukke nachtclub in Berlijn tot een moordmysterie in Dartmoor in Engeland, waarbij Agent 47 niet enkel een huurmoordenaar is, maar ook een detective. Elke hoofdmissie, samen met de kleinere zijmissies, bieden bijkomende uitdagingen die de Hitman-formule vers houden. Hitman 3 is niet het soort sequel dat de serie opnieuw wil uitvinden, maar het zal je goed kunnen bezighouden als je van de vorige spellen hebt genoten en eerder blij bent met enkele kleine aanpassingen in plaats van een volledige remake. Als je bovendien nog nooit een Hitman-spel hebt gespeeld, dan is dit het perfecte moment om erin te springen. Hitman 3 geeft je de optie om elke missie van de vorige spellen in de trilogie opnieuw te spelen, dus je kan van levels van de Hitman van 2016 direct naar het laatste level van dit spel springen. Daar moet je echter wel alle drie de games voor in je bezit hebben.

Wereldwijde locaties

Als je Hitman of Hitman 2 hebt gespeeld, dan weet je al hoe het gaat. Er zijn zes levels om te verkennen en verschillende doelwitten om te vermoorden per level, en ook al kan je het spel makkelijk in minder dan zes uren uitspelen, de focus ligt op de replayability. Het is de bedoeling dat je naar elk gebied terugkeert om alle opties van elke setting te verkennen. Opgelet: Er komen kleine spoilers aan over de locaties die je zal bezoeken!

Dubai

Hitman 3 neemt je opnieuw mee naar nog meer exotische plekken. Ook al doet geen enkel level ons hart zo snel slaan als het uitgebreide Sapienza in het eerste spel van de reboot, toch zijn er interessante plekken die zeker hun plaats verdienen in het rijk der grote Hitman-levels. De locaties zelf zijn echter lang niet zo spannend als wat het spel met deze plaatsen doet. IO Interactive heeft enkele scenario’s ontwikkeld die je nog niet in de vorige twee Hitman-titels hebt gezien, met nieuwe en spannende manieren om het verhaal naar de speler te brengen.

Hitman 3 Dubai

Je hebt waarschijnlijk reeds kennis gemaakt met Dubai, de eerste missie van het spel, in de uitgebreide marketing voor Hitman 3. Het spel bevat ook locaties zoals Dartmoor in Engeland, het Duitse Berlijn en een wijngaard in Argentinië. Dubai verandert weinig aan het Hitman-model, en na het enkele malen te hebben gespeeld voelt het als een herwerking van het level in Parijs van het originele spel, met een gelijkaardige structuur en twee verschillende doelwitten die je moeilijk kan bereiken. De pret om uit te dokteren hoe je dicht bij je doelwitten kan komen blijft echter aanwezig. Of je het nu op je eigen houtje klaarspeelt, of toch liever de verhaallijn van het spel volgt, je verveelt je niet.

Nog steeds vernieuwend

Het spel blinkt uit in missies zoals Dartmoor, waarin je naar het Engelse platteland wordt getransporteerd voor een moordmysterie. Hier ben je in staat, als je er voor kiest tenminste, om Agent 47 als detective in de huid van Baantjer te laten kruipen. Denk hier half Knives Out, half Agatha Christie, met je eigen doelwit dat je ook nog eens moet ombrengen. De eerste keer dat je deze missie speelt, wordt ongetwijfeld een van de hoogte punten uit de volledige reeks. De missie is echter helemaal niet te vergelijken met andere levels die we al in Hitman hebben gespeeld. Zonder teveel weg te geven kunnen we enkel zeggen dat dit level ons een oplossing voor het hoofddoel gaf dat onze mond deed openvallen. Het is de moeite waard om enkel hiervoor het spel te spelen. Dartmoor toont hoe ver de moordpuzzels in Hitman kunnen gaan, en hoe slechts enkele twists de formule van de reeks vers kunnen houden.

Hitman 3 Cyberpunk
Hitman 3 of Cyberpunk 2077?

De Berghain Butcher

Berlijn volgt, en gooit alles door elkaar met een kat-en-muis-plot waarin je meerdere doelwitten moet neerhalen in een Duitse nachtclub. De locatie lijkt gebaseerd op de beruchte nachtclub Berghain in de Duitse hoofdstad, en we hebben zelf eventjes op de dansvloer doorgebracht alvorens we iemand gingen wurgen. Andere levels bevatten Argentinië en China, samen met een laatste missie die in de Karpaten plaatsvindt. We zullen je deze missies zelf laten uitpluizen, want daar zit namelijk het meeste plezier in.

De algemene aanpak van het levelontwerp wil zeggen dat ze allemaal verschillend genoeg zijn qua doelen, zodat je nooit echt denkt dat IO Interactive in herhaling valt. Het moordmysterie in Dartmoor is daar een goed voorbeeld van, maar de ongewone manier van werken in Berlijn om jouw doelen te vinden is ook vrij innovatief. Bijna elke missie in Hitman 3 wil iets nieuws proberen, en ze slagen er doorgaans in. Ook al houdt het verhaal-gerichte format van sommige missies in dat ze niet allemaal even interessant zijn om opnieuw te spelen, het spel past voldoende elementen aan als je terugkomt, waardoor het iets meer op een sandbox lijkt.

Nieuwe focus op het verhaal

Het is zeer onwaarschijnlijk dat je de recente Hitman-games voor het verhaal speelt, maar voor zij waar dit wel het geval is, heeft IO Interactive het narratieve element voor het laatste spel uit deze reeks op de voorgrond gezet. De ontwikkelaar is zelfs opnieuw overgestapt op volledige cutscenes om het verhaal van Agent 47 en Diana te vertellen, in plaats van de stripboek-structuur van Hitman 2.De cutscenes zien er zeker niet zo indrukwekkend uit als het spel zelf, dat de kracht van next-gen consoles neemt, en daar fenomenale lichteffecten bijgooit, zeker in de scenes in de nachtclub van Berlijn en de neon-verlichte straten van China. Het algemene detailniveau in de levels van Hitman 3 is extreem hoog, waarbij Dartmoor het absolute hoogtepunt vormt. We verkenden doorheen de setting de grote hallen van het landhuis, namen de details in de muren op en bewonderden de kunst die bij de trappen hing. Ook al was het verhaal niet het hoogtepunt van de vorige games, we hadden een veel sterkere band met de personages. Het verhaal is doorheen deze reboot altijd wel sterk geweest, maar nu bereiken we nieuwe hoogtes, waardoor we ons echt afvroegen hoe het zich verder zou ontwikkelen.

Hitman 3

Verdict

Hitman 3 doet meer om de formule van deze games vers te houden dan de vorige namen uit de reeks. Ook al stapt de game niet ver uit zijn comfortzone, toch zullen veel fans blij zijn met de nieuwe locaties. De levels zijn verschillend genoeg qua aanpak, waardoor dit derde spel niet repetitief aanvoelt. Als laatste spel uit deze reeks, biedt Hitman 3 enkele unieke levels en een verbazingwekkend verhaal. Ook al zijn niet alle missies even herspeelbaar als Sapienza of Miami uit de vorige games, het is voldoende bewijs dat Agent 47 nog lang niet om zeep is. 

Mening Sven: Ideale instapmoment

Toegegeven, ik vroeg me af of het wel zo’n goed idee was om deze game te spelen zonder Hitman 1 en 2 ooit gespeeld te hebben. Voor mij is het verhaal heel belangrijk, zelfs als het in dit soort games eigenlijk maar voor wat aankleding zorgt en je het na de eerste playthrough kan negeren. Ik was echter aangenaam verrast om te ontdekken dat je de drie Hitman games kan zien als als één grote game.

Ter review kregen wij de Deluxe Edition van de game, die voorzien is van een interessante Director Commentary (een meerwaarde!), maar meteen ook met de Hitman 1 en 2 Access Pass komt. Dit maakt het je als nieuwe speler makkelijker dan bestaande spelers, want zij moeten nog even door het proces lopen om hun progressie en unlocks over te zetten naar deze nieuwe game, wat complexer lijkt te zijn door de wissel van Steam naar de Epic Games store.

Ikzelf moest echter van nul beginnen en was verbaasd hoe goed de drie titels in elkaar overlopen. Doorheen de drie games worden de missies geleidelijk aan complexer en daardoor leuker en uitdagender. Het voelt echt aan als één uitgebreid spel, waarmee je makkelijk 20 uur zoet bent als je gewoon het verhaal volgt. Het helpt dat de engine dezelfde is gebleven en de grafische stijl dus behouden blijft.

Als nieuwe speler hoef je je dus niet te laten afschrikken door reviews of marketing campagnes die het het hebben over “het einde van de trilogie”, tenminste als je de 30 euro extra wil neerleggen voor de Hitman 3 Access Pass. Wat mij betreft is deze zeker de moeite waard. Je gaat ook niet enkel de laatste Lord of the Rings-film kijken.

Advertentie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here