Reviews

OPPO Reno 8 Pro review: smartphone vol kleine gebreken?

OPPO Reno 8 Pro review header
© OPPO
Voordelen
Lange batterijduur
Batterij zit razendsnel vol
Helder AMOLED-scherm
Nadelen
Tegenvallende cameraprestaties
Opmerkelijke componentkeuzes
Aanbevolen prijs: €749
Waar te koop?

OPPO Reno 8 Pro - 256 GB - Groen

Totaalscore 7
OPPO’s Reno 8 Pro toont veel gelijkenissen met de high-end X5 en X5 Pro van hetzelfde merk, die veel duurder zijn. Heeft OPPO de juiste downgrades gekozen, of wordt de bullseye net gemist met deze smartphone?

OPPO lanceerde de Reno 8-serie eind augustus in Parijs, de ‘stad van het licht’. Het bedrijf focust zich met de Reno 8 en 8 Pro dan ook volledig op foto- en videografie. Dit zien we volgens de fabrikant ook terug in de camerahardware die deels afkomstig is van de X5 (Pro), waaronder de 50 MP hoofdcamera en de 32 MP selfiecamera. Ook brengt OPPO zijn MariSilicon-chip, die helpt bij het verwerken van video’s, naar de Reno 8 Pro.

Op andere vlakken doet de telefoon wel onder voor de X5-serie, terwijl de Reno 8 Pro met 750 euro zeker geen koopje is. Frappant is vooral ook dat OPPO ‘binnenshuis’ stevige concurrentie heeft in de vorm van de OnePlus 10T. Hoe die concurrentie precies uitpakt en of wij de Reno 8 Pro nog kunnen aanraden, leggen we je uitgebreid uit in onze review.

Reno 8-1
De Reno 8 Pro kun je kopen in het (licht)groen en zwart

Specificaties

Nu wil je natuurlijk eerst weten waar we het precies over gaan hebben. Hieronder zijn de belangrijkste details van de OPPO Reno 8 Pro opgelijst.

  • Chipset: MediaTek Dimensity 8100 Max
  • RAM: 8 GB (testexemplaar) of 12 GB
  • Opslag: 256 GB
  • Display: 6,7 inch AMOLED (120 Hz)
  • OS: Android 12 met ColorOS 12
  • Camera’s: 50 MP + 8 MP + 2 MP
  • Selfiecamera: 32 MP
  • Opladen: 80 watt SuperVOOC
  • Batterij: 4.500 mAh
  • Bluetooth: 5.3
  • NFC: Ja

Vingerafdrukmagneet

Tijdens de aankondiging van de Reno 8 en 8 Pro legde OPPO erg de nadruk op het lage gewicht van de toestellen. In de praktijk viel dat ook meteen op. Met een gewicht van slechts 183 gram is het één van de lichtste smartphones van dit formaat die we recent in onze handen hebben gehad. Voor een smartphone met een 6,7 inch scherm is dat ook erg licht. Ter vergelijking, de Find X5 Pro van OPPO weegt 219 gram en de OnePlus 10T is met 204 gram ook nog net iets zwaarder. In exacte getallen is het verschil wellicht klein, maar in je hand is het duidelijk merkbaar.

Daarbovenop is het toestel relatief compact gebleven; de schermranden zijn ontzettend dun, wat resulteert in een toestel dat slechts 161,2 x 74,2 x 7,3 mm meet. Het lage gewicht zorgt er in onze opinie wel voor dat de Reno 8 Pro iets minder luxe aanvoelt in de handen, al is dat ook iets persoonlijks. Waar we wel echt tegenop zitten is de glazen achterkant. Begrijp ons niet verkeerd. Het ontwerp van het glas dat naadloos toeloopt naar de cameramodule is uniek en wij zijn ook zeker fan van het ‘spiegel effect’, maar de glazen achterkant mist wel één belangrijk aspect: coating tegen vingerafdrukken.

Zodra je dit toestel één keer hebt aangeraakt mag je direct beginnen poetsen. Gelukkig is het redelijk makkelijk het vet eraf te vegen, maar wij kregen er geen premium gevoel bij. Sterker nog: tijdens onze review schaamde wij ons ervoor dat er telkens zoveel vingerafdrukken op zaten. Het ziet er simpelweg vies uit.

Prima AMOLED-scherm

Het AMOLED-scherm van de Reno 8 Pro lijkt vrijwel één-op-één afkomstig van de OnePlus 10T; beide toestellen zijn voorzien van een 6,7 inch AMOLED-scherm met een Full HD-resolutie en een maximale helderheid van 950 nits. Wat het scherm betreft zijn we best tevreden. De helderheid van het scherm is zelfs voor de najaarszon op orde. Uiteraard zijn het niet de waarden die we kennen van high-end smartphones, maar dat is in de meeste gevallen ook niet nodig – tenzij een zeer heldere HDR-weergave op je lijstje staat, dan is dit niet de smartphone voor jou.

Wat ons betreft is het ook prima te verantwoorden dat het scherm geen LTPO-variant is (die per Hz kan schakelen), en enkel kan schakelen tussen 120 Hz, 90 Hz en 60 Hz. Hierdoor bespaart het toestel nog altijd stroom door niet telkens op 120 Hz te werken, zonder het scherm de grootste kostenpost van de telefoon te maken of de prijs nog verder op te drijven.

Tot slot moet het kleurpalet van de Reno 8 Pro nog worden benoemd. We hebben ons namelijk positief verbaasd over de kleuren op het scherm van de smartphone. Die zijn namelijk zeer accuraat, met een goede wit, grijs- en kleurweergave zonder te willen over-verzadigen. Je kan dit via de instellingen overigens ook nog naar wens aanpassen.

Is dit alles, OPPO?

Waar het scherm mij op positieve wijze verrast heeft, ligt dat geheel anders bij de camera’s. OPPO probeert de Reno 8 Pro te positioneren als een evenknie van de Find X5 en X5 Pro, maar… dat is wat ons betreft niet gelukt. Op de Reno 8 Pro vinden we een viertal camera’s, waarvan drie achterop. Daarvan is er echter maar één echt bruikbaar, de 50 MP hoofdcamera. Het betreft een sensor van Sony die met de ‘softwaretuning’ van OPPO voldoende gedetailleerde foto’s schiet, zowel overdag als in de avonduren.

De kleuren van de foto’s zijn niet te verzadigd en over het algemeen kunnen we weinig ruis waarnemen in de foto’s. Wel merken we op dat zijn ruisonderdrukking er in schaduwen soms voor zorgt dat er details verloren gaan. Er zijn zeker telefoons die beter presteren, waaronder de S22-serie, maar we zijn er zeker wel tevreden mee. Waar we zeker niet tevreden mee zijn is de 8 MP groothoekcamera.

De groothoeklens zorgt ervoor dat vrijwel alle details aan de randen wazig zijn, en de software lijkt dit onvoldoende te optimaliseren. Bovendien zien we kleuren die duidelijk fletser zijn dan de hoofdcamera. In de avonduren hoef je deze sensor eigenlijk al niet boven te halen; hij biedt dan namelijk vooral heel veel ruis, onscherpte en een te beperkt contrast om beeldschermen en lampen netjes te weergeven. De derde sensor achterop betreft een 2 MP macrosensor. Leuk voor budgettelefoons, maar voor deze prijs had OPPO die beter weg kunnen laten. Voor een telefoon die het van zijn camera’s moet hebben, loopt het toch uit op een flinke teleurstelling.

Camera's OPPO Reno 8 Pro
De camera’s lijken indrukwekkend, maar vallen toch flink tegen

Snel, maar niet genoeg

Het verhaal van overbodige bezuinigingen zet zich voort bij de gebruikte chipset van de OPPO Reno 8 Pro. In plaats van een Qualcomm-processor, maakt de Chinese fabrikant ditmaal gebruik van een MediaTek-chipset. Nu hebben we daar zeker niets op tegen. MediaTek maakt zeer rappe chipsets, en dat merken we ook als we de Reno 8 Pro beginnen te gebruiken. Het toestel voelt vrijwel altijd rap aan, zelfs met de zware ColorOS-schil bovenop Android 12. Zware apps als Genshin Impact kun je zelfs draaien op de Reno 8 Pro, al moet je dan wel niet de beste prestaties verwachten.

Het gebruikte exemplaar uit de Dimensity-reeks betreft namelijk een chip die zich tussen midrange- en high-end in begeeft. Daarmee kan hij de prestaties van de goedkopere OnePlus 10T, die de Snapdragon 8+ Gen 1-chipset gebruikt, op dit moment de snelste chip voor smartphones, niet evenaren. Zodra je het toestel koopt heb je daar niet meteen last van; hij is namelijk voldoende rap voor een smartphone, zeer rap zelfs, maar die snelheid neemt doorheen de tijd wel af. Je zou met de 8+ Gen 1 voor een langere tijd een rappe telefoon houden, terwijl de Reno 8 Pro sneller rijp is om te worden vervangen.

Wat positiever is onze ervaring met de batterij, een 4.500 mAh exemplaar, die ons met gemak doorheen de dag hielp. Zelfs met lange dagen op 4G en 5G ging de telefoon de hele dag mee, en als je iets meer moeite doet is het zeker ook mogelijk er een tweede dag uit te halen. Op dagen dat we heel veel aan het gamen waren, liep het sap wel sneller terug. Met de 80 watt oplader is de batterij echter na ongeveer 35 minuten volledig gevuld. Batterijangst is een begrip dat wat ons betreft dus alvast niet bij de telefoon past.

ColorOS op de proef

Wekenlang maakte we gebruik van ColorOS, maar er gewend aan raken is nooit echt gelukt. De user interface (UI) is wat ons betreft simpelweg iets té veel. OPPO heeft dusdanig veel aanpassingen gedaan dat opties vaak lastig terug te vinden zijn, of dat notificaties simpelweg niet doorkomen. Handig vooral als je wacht op een belangrijke e-mail of de WhatsApp-berichten van vrienden. Over uiterlijk valt nog wel te twisten, maar ColorOS 12 is wat ons betreft simpelweg niet zo gepolijst als bijvoorbeeld One UI van Samsung of simpelweg ‘vanille Android’ van bijvoorbeeld Asus of Google.

Het scherm van de Reno 8 Pro kan ons wel bekoren, ColorOS dan weer net iets minder

Eindoordeel

Het concept van de OPPO Reno 8 Pro voelt solide, tot je erop begint te leunen. De camera’s weten simpelweg niet te overtuigen, en met een sterke focus op camera’s, is dat best opvallend te noemen. Verder durven we wel te stellen dat de Reno 8 Pro een solide smartphone is, met een helder scherm, snelle chipset en een goede batterijduur.

Als we dan naar zijn concurrenten kijken, blijkt dat echter onvoldoende om echt te overtuigen. Op basis van onze ervaringen zullen we eerder kijken naar een Samsung Galaxy S22, OnePlus 10T, Google Pixel 6 of zelfs de Find X5, die momenteel net zo duur is als de Reno 8 Pro. Wat een shot in de roos leek, pakt helaas niet zo vlekkeloos uit voor OPPO.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Ga jij apps uit alternatieve appstores installeren?

  • Nee, App Store of Play Store is goed genoeg (57%, 109 Votes)
  • Alleen als ik een app écht nodig heb (29%, 56 Votes)
  • Ja, ik wil apps van andere bronnen installeren (14%, 27 Votes)

Aantal stemmen: 194

Laden ... Laden ...
De beste elektronica-acties van het moment

De beste elektronica-acties van het moment

Bekijken bij bol.com

Business