Reviews

Nvidia GeForce RTX 4070 review: véél frames in 1440p

RTX 4070 review
© MSI. Achtergrond © iStock / mikkelwilliam. Bewerkt door TechPulse.
Voordelen
Nvidia's DLSS-technologieën
Stille koeling
Geschikt voor 1440p-schermen met hoge refresh rate
Nog net geschikt voor 4K@60fps
Nadelen
De videokaart is best groot
Aanbevolen prijs: €769
Waar te koop?

GIGABYTE RTX 4070 N4070WF3OC-12GD

Last Amazon price update was: 6 mei 2024 08:12 08:12
Totaalscore 8
Nvidia’s RTX 40-GPU’s weten met een indrukwekkende featureset en knappe rekenprestaties al heel wat kopers te overtuigen. Less is more, laat Nvidia zien met de GeForce RTX 4070. 

Daar zijn we intussen wel bij aanbeland, bij ‘less’. Eerder bracht Nvidia namelijk al grafische kaarten uit als de GeForce RTX 4090, 4080 en 4070 Ti. Steeds geldt: hoe hoger het cijfer, hoe sterker de videokaart. Met de Nvidia GeForce RTX 4070 belanden we dan ook aan de minder sterke kant van het GPU-spectrum. Dat wil echter niet zeggen dat je grafische kaart links moet laten liggen. Integendeel: het is misschien zelfs de eerste GPU waarvan je de aankoop daadwerkelijk kan verantwoorden. 

Testconfiguratie 

Videokaarten zijn steeds beschikbaar in meerdere varianten. Nvidia zelf brengt meestal Founders Edition-kaarten uit, maar AIB-partners zoals MSI mogen ook hun eigen looks en specifieke functies naar de GPU brengen. Wij gingen aan de slag met de MSI Gaming X Trio-variant van de 4070. De GPU steekt in ons MSI MPG B650 Carbon WiFi-moederbord, tezamen met een AMD Ryzen 7 7700X-CPU. In het pakket zit verder 32 GB DDR5-RAM met een kloksnelheid van 6000 MHz. Met andere woorden: we konden de GPU de vrije loop laten gaan. 

Als kanttekening hoort er verder nog bij dat onze testresultaten midden september 2023 gegenereerd worden. Wellicht vraag je jezelf af waarom dat van belang is. De oorzaak daarvoor is echter geheel positief: de GPU-fabrikant stelde onlangs, met DLSS 3.5, de volgende generatie van zijn upscaling-technologieën voor. Terwijl wij onze tests deden, konden we hier nog geen gebruik van maken. Wees je er echter van bewust dat verbeteringen in DLSS-protocollen ervoor zorgen dat de gameprestaties beter worden, al moet de game de bewuste DLSS-versie dan wel ondersteunen.  

Gameprestaties  

Wat betreft die gameprestaties: die mogen er absoluut zijn. Voor onze tests gebruikten we deze keer de presets die games dikwijls aanbieden, zonder hier al te veel aan te veranderen. Bij Cyberpunk 2077 zorgt dat ervoor dat het aantal fps soms gelijk blijft, ook al schakelen we de kwaliteit hoger. Dit komt doordat de hogere preset ook een meer intensieve DLSS-instelling gebruikt. De resultaten komen in ieder geval overeen met wat je zelf zou zien, indien je een bepaalde preset aanklikt. Games zoals Borderlands 3 en Starfield ondersteunen geen DLSS, waardoor ze niet kunnen profiteren van de specifieke Nvidia-technologie.

Dat is jammer: DLSS zorgt er namelijk voor dat je het onderste uit de visuele fideliteitskan haalt. Zeker wanneer je ook Ray Tracing inschakelt, waardoor reflecties haast echt lijken, kan DLSS helpen om de game er zowel realistisch als vloeiend uit te doen zien. Dat is toch het geval voor Cyberpunk 2077: met de hoogste preset in 1440p halen we daar gemiddeld 74,5 fps. Verbazingwekkend genoeg zorgt die instelling in 4K alleen maar voor betere resultaten: hier schiet de upscaling-technologie in actie, waardoor je toch een maximaal aantal fps te zien krijgt. Intensievere DLSS-instellingen kunnen in sommige gevallen voor ‘artefacten’ zorgen: je ziet dan zaken die er eigenlijk helemaal niet horen te zijn of die vervormd zijn. In de praktijk valt dat, althans voor Cyberpunk 2077, echter reuzegoed mee.  

Hoe het zit wanneer je favoriete games geen DLSS-ondersteuning bieden? Nog steeds snor, al moet de game dan wel op een degelijke manier geoptimaliseerd zijn. Onze testresultaten voor Starfield zijn eerder erbarmelijk, maar dat ligt meer aan Bethesda dan aan Nvidia. Borderlands 3 laat echter zien waartoe de RTX 4070 toe in staat is als Nvidia geen trukendoos heeft om uit te putten. Ook daar weet de RTX 4070 het nodige aantal frames naar het scherm te projecteren, zelfs in 4K. Enkel en alleen in de allerhoogste ‘Badass’-instelling duiken de resultaten onder de 60 fps.  

4K of toch 1440p?  

Het is dus goed mogelijk om met de RTX 4070 in 4K te gamen, zeker als de game in kwestie ondersteuning biedt voor DLSS 3.0 of DLSS 3.5. Dat is echter niet voor elke game het geval, waardoor sommige nieuwe titels misschien toch beter in 1440p gespeeld worden. Dat is zeker geen issue: hoewel het met de nieuwe RTX 40-series en DLSS-technologie stilaan richting 4K verschuift, blijft 1440p in onze ogen de ideale resolutie om in te gamen. Daar heb je de ideale combinatie tussen knappe textures en vloeiende animaties. Wie enkel een 4K-monitor heeft met een verversingssnelheid van 60 Hz zal mogelijk af en toe wat schokjes zien tijdens het gamen. Met een 1440p-monitor zal je dat probleem al veel minder hebben: daar scoort de RTX 4070 voortdurend boven de 60 fps.  

Conclusie  

Slechte videokaarten bestaan niet: ze doen allemaal waarvoor ze dienen en bieden gewoon simpelweg meer of minder rekenkracht. Wat wél bestaat is een slechte prijs, waarbij je te veel betaalt voor de rekenkracht die je krijgt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de RTX 4080, die een nogal vreemde positie inneemt tussen de RTX 4070 Ti en 4090. Een RTX 4070 is al te krijgen vanaf 699 euro, al zal je flink je best moeten doen om de kaart aan die prijs te krijgen. Deze MSI-versie met hogere boostklok, sneller geheugen en stillere ventilators is te krijgen vanaf 769 euro. Dat is, zeker als je de prijzen voor GPU’s bekijkt, relatief schappelijk. Indien je niet van plan bent om in 4K te gamen is dit dan ook een geschikte GPU. Heb je wel een 4K-monitor? Dan lijkt het beter om richting een RTX 4070 Ti of zelfs 4080 gaan – die kosten misschien wat meer, maar zullen je wel veel langer gameplezier in 4K bezorgen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business