Reviews

Erazer Major X10 review: knappe middenklasser met Intel-GPU

Erazer Major X10
© Erazer
Voordelen
Knap 16:10-display
Performante Intel Core i7-CPU
Goed toetsenbord
Nadelen
Magere batterijduur
Flinke oplader
Geen Thunderbolt-poorten
Aanbevolen prijs: €999
Waar te koop?
Totaalscore 7
Een GPU die niet van AMD of Nvidia komt, is nog steeds een eigenaardigheid. Met de Erazer Major X10 gingen we na hoe zo'n Intel-laptop presteert.

Als het over GPU’s gaat, dan zijn Nvidia en AMD de onbetwistbare marktleiders. Toen Intel de markt betrad met de Arc-GPU’s, was die heerschappij niet meteen afgelopen. Een heleboel soft- en firmware-updates maken de grafische processoren van Intel inmiddels meer dan bruikbaar. Wij gingen aan de slag met de Erazer Major X10, die met een Intel Arc 730M werd uitgerust.

Een gaminglaptop is natuurlijk meer dan zijn prestaties alleen. Zoals meeste merken probeert ook Erazer een toestel neer te zetten dat aan de buitenkant laat zien wat het kan. Daarbij blijft de Major X10 eerder bescheiden: afgezonderd van de aan/uitknop, die in het midden van toestel zit, en de verlichting op de achterkant van het toestel, ziet het er niet erg gamerachtig uit. De bovenkant van het dichtgeklapte toestel laat wel enkele lijnen zien. Die doen ons vooral denken aan een goedkoop pak met pinstripes. In vergelijking met andere toestellen in het segment maakt de Major X10 het niet al te bont, maar ook zeker niet echt klassevol. Het uiterlijk geeft dan ook voornamelijk het gevoel dat het om een doorsnee gaminglaptop gaat.  

Display

Heel wat minder doorsnee is het scherm dat Erazer aan de laptop koppelde: daarbij gaat het om een scherm met een resolutie van 2560 op 1600 pixels. Daarmee doet de laptop een schepje bovenop de QHD-resolutie die je bij veel andere laptops ziet. Dat komt door de beeldverhouding van dit toestel, die 16:10 bedraagt. Dat vertaalt zich naar extra verticale ruimte, wat bijzonder aangenaam is om op te werken. De schermdiagonaal bedraagt hier 16 inch: je krijgt dus een lekker groot scherm om op te gamen. Dat het scherm ook nog eens verversingssnelheden tot en met 165 Hz ondersteunt, maakt het geheel er alleen maar beter op. Het scherm spitst zich wel toe op gamers: het is niet accuraat genoeg in de kleuren om grafisch werk mee te doen. 98% van het sRGB-kleurengamma is daarvoor simpelweg niet genoeg, maar dat houdt je zeker niet tegen om van een game te genieten. De helderheid van het scherm is verder meer dan voldoende om ermee te werken, ook als je naast het raam zit. Dat is bij andere gaminglaptops wel een anders.

Hardware

Behalve met het scherm, weet deze laptop zich ook interessant te maken door de hardware aan de binnenkant. Erg veel gaminglaptops die uitsluitend met Intel-materiaal zijn uitgerust, zijn er nog niet op de markt. Daarom alleen al is deze laptop, met een Intel Core i7-12700H en Intel Arc 730M interessant. De Intel-CPU heeft een maximale kloksnelheid van 4,7 GHz en is over het algemeen enorm vlot. 16 GB aan snel DDR5-geheugen een een volledige terrabyte aan opslaggeheugen vervolledigen het plaatje, zoals het in onze optiek hoort voor een gaminglaptop.

Wat ook hoort bij een gaminglaptop, maar volgens ons niet noodzakelijk is: voldoende RGB-verlichting. Die vind je op de Erazer Major X10 zowel op het chassis als op de achterkant van het scherm en het toetsenbord. De toetsenbordverlichting biedt vier aanpasbare zones, waardoor je niet echt gesoftificeerde effecten kan maken. Het toetsenbord geeft merkbare feedback tijdens het typen, waardoor je altijd zeker bent of een toetsaanslag wel goed geregistreerd werd. Dat kwam van pas: ons testmodel was uitgerust met een Duits QWERTZ-toetsenbord in ISO-layout, terwijl we QWERTY en de ANSI-layout gewoon zijn. Dat bleek met deze laptop alvast niet onoverkomelijk. Het trackpad van de Major X10 is verder niets om over naar huis te schrijven, en dat is eigenlijk alleen maar goed nieuws. 

All Intel

We zeiden het eerder al: in den beginne waren Intel Arc-GPU’s vooral merkwaardig omdat ze niet van Nvidia of AMD komen, de gewoonlijke leveranciers van GPU’s. Inmiddels vorm Intel een positieve aanwezigheid op de GPU-markt. Presteerden hun grafische processoren eerst nogal ondermaats, dan blijkt nu dat allerlei software– en firmware-updates die problemen van de baan hielpen. Intel kan op vlak van performance nog altijd niet meeboksen met de krachtpatsers van Nvidia en AMD, maar dat is ook niet per se de bedoeling. De processor heeft een TDP van 80 tot 120 watt en biedt verder 12 GB DDR6-VRAM. Daarmee zou de laptop best wat moderne games moeten kunnen spelen in de QHD-resolutie die deze laptop (min of meer) biedt.  

Dat lijkt ook het geval te zijn. De vraag is wel of de laptop wel kan profiteren van de verversingssnelheid van 165 Hz. Zoveel frames konden we de GPU namelijk niet laten genereren, toch niet als we in de standaardresolutie speelden. In een game als Cyberpunk 2077 haalt de laptop acceptabele resultaten in de ‘Low’-preset: het is dan nog aangenaam spelen. Dat kan ook nog gezegd worden voor ‘Medium’, maar richting ‘High’ vertoont de game toch veel horten en stoten. Ook Borderlands draait in de standaardresolutie vlot aan 60 FPS. Toch mag je ook daar de fideliteit niet te hoog instellen. Ultra-presets blijken steevast net iets te ver gegrepen. 

Gamen in QHD-resolutie en tegelijk de volledige verversingssnelheid van 165 Hz gebruiken zit er met dit toestel niet echt in. Desalniettemin weet de Major X10 toch aardige resultaten neer te zetten. Het gaat hier om een gaminglaptop uit de lagere middenklasse, die met het 165Hz-scherm en 16:10-beeldverhouding tegelijkertijd met de grote jongens mee kan.

Batterij en opladen

Een klassieker bij laptops als dit: de batterij is niet fantastisch. De veel te grote 300W-oplader die je bij het toestel krijgt, doet echter het tegendeel vermoeden. Die geeft je het idee dat de laptop flink wat energie kan ophouden. Afgaande op de specificaties is dat ook zo: de batterij zou 800 wattuur in zich hebben zitten. We vragen ons dan vooral af waar die energie allemaal naartoe gaat: zelfs met de helderheid helemaal naar beneden geschroefd en zowat alle batterijbesparende functies ingeschakeld, houdt de laptop het slechts een vier- à vijftal uurtjes uit. De situatie wordt schrijnender wanneer je een simpele game, zoals Sea of Stars, probeert te spelen: dan houdt de Major X10 het al na een dik uur voor bekeken.

Opladen kan je langs de achterkant. Dat is erg praktisch als de laptop steeds op dezelfde plek blijft staan, maar iets minder als je het toestel af en toe verhuist. De laptop biedt verder uitsluiten USB 3.2 Gen 1-poorten, met een maximale doorvoersnelheid van 5Gb/s. Aan de rechterkant van het toestel krijg je zo twee usb-c-poorten en één usb-a-poort. Links vind je nog een usb-a-poort en een audiojack. Aan de achterkant: opnieuw een usb-a-poort, een HDMI 2.0-aansluiting en een 1 Gbps Ethernet-poort. De enige misser voor de aansluitingen van deze laptop, die nochtans all Intel is, zit in het ontbreken van een Thunderboltpoort. 

Conclusie

Of de Erazer Major X10 een goede laptop is? Dat hangt een beetje af van het gebruiksscenario. Diehard gamers zullen deze laptop met Intel Arc-GPU misschien wel laten passeren voor een recenter model met gloednieuwe Nvidia-kaart. Als instapgaminglaptop of zelfs om iets zwaarder (programmeer- en reken-) werk lijkt dit toestel dan ook het meest geschikt. Het uitstekende beeldscherm, de grote hoeveelheid opslag en Intel Core i7-processor maken dat de Major X10 gerust “iets beter dan goed” genoemd mag worden, terwijl hij als gamingtoestel toch in de lagere middenklasse blijft steken. Kortom: plezier is zeker mogelijk met deze laptop, al moet je het misschien niet in hoge FPS-resultaten gaan zoeken.

erazerErazer Major X10gaminglaptopsontspanning

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen