Tips

Geavanceerde gratis fotobewerker: Photivo

De meeste gratis fotobewerkers bieden je slechts een handvol basale mogelijkheden aan. Niet zo met Photivo. Tenzij je moeiteloos jongleert met de moeilijkste fotobegrippen heb je een hele kluif aan het functie-arsenaal van deze tool.

Er bestaan heel wat fotobewerkers, maar de gratis tools bieden gewoonlijk slechts een handvol basale bewerkingsmogelijkheden aan. Zoals rode oogjes verwijderen, helderheid en contrast optimaliseren, bijsnijden enzovoort. Photivo is van een heel andere orde: die biedt je een indrukwekkende hoeveelheid geavanceerde bewerkingsfuncties aan.

Photivo is een openbrontool die zowel beschikbaar is voor Windows, Linux als Mac OS X. Het programma laat zich bovendien downloaden in de vorm van een plug-in voor het populaire programma Gimp.

[download_file]

Geen klassieke knoppen
De interface van Photivo is op zijn zachtst gezegd wat eigenzinnig – hier geen spoor bijvoorbeeld van een klassieke knoppenbalk met menu’s. Zelfs naar de knop om een fotobestand te openen is het even zoeken.

[related_article id=”160734″]

Nu goed, alles went, ook Photivo. Temeer je op de site terechtkunt voor instructies en feedback. Maar een foto ophalen is een proces dat jammer genoeg niet altijd goed loopt: net tijdens deze fase lopen we onder Windows 7 64-bit een paar keer tegen een programmacrash aan. 

Zodra je een foto hebt opgehaald, verschijnt er een indrukwekkende hoeveelheid bewerkingsfuncties.

Negen rubrieken
Deze functies zijn opgenomen in een negental rubrieken, waaronder Camera, Local Edit, Geometry, Lab Color/Contrast en Lab Sharpen/Noise. Elk van deze rubrieken bevat een hele reeks mogelijkheden, waarbij elke functie zich vaak nog door verschillende parameters laat aansturen. Om maar één voorbeeld te geven. 

De rubriek RGB bevat zestien functies, waaronder Channel Mixer, Highlights, Color Intensity, Brightness, Exposure, Gamma Adjustment, Low/mid/highlight Recovery enzovoort. Deze laatste laat zich dan aansturen door instelbare opties als Strength, Lower Limit, Upper Limit en Softness.

Het mag duidelijk zijn: tenzij je goed op de hoogte bent van deze begrippen, en de effecten die elke optie kan teweegbrengen, zal het vooral aankomen op experimenteren.

Dat experimenteren kan je overigens wel op een veilige manier doen, gezien Photivo wel in ´realtime´ (mét aanhalingstekens, aangezien sommige bewerkingen wel wat tijd kunnen vergen) de aanpassingen toont maar die nog niet meteen ook in het originele afbeeldingsbestand gaat doorvoeren.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business