Achtergrond

BrailleTech: technologie voor blinde en slechtziende personen

Van 15 tot en met 17 oktober vindt in Brussel BrailleTech plaats, een technologiebeurs voor mensen met een visuele beperking. Wij gingen langs en keken wat er in de aanbieding was.

Mensen met een visuele beperking zijn niet zo hulpeloos als we wel eens denken. Ze weten perfect hun plan te trekken en gebruiken hiervoor vele technologische hulpmiddeltjes. Vele dagdagelijkse handelingen zijn voor ons immers zo vanzelfsprekend, dat we nooit stilstaan bij hoe dit gaat bij blinde en slechtziende personen. Technologie gaat met sprongen vooruit, en dat geldt ook voor BrailleTech.

De technologiebeurs, georganiseerd door de Brailleliga, stelt dit jaar al voor de 16e keer tentoon welke hulmiddelen er beschikbaar zijn voor mensen die (gedeeltelijk) hun zicht verloren. Vaak gaat het om ingenieuze toepassingen die zo vanzelfsprekend zijn dat we er zelf niet bij stilstaan. Zo is de meest gebruikte telefoon door blinde en slechtziende personen geen traditionele feature phone die veel feedback geeft, maar wel een iPhone die nog veel meer feedback geeft.

Feedback

We kregen een kleine demonstratie van Maurice, een jonge man die twee jaar geleden een groot deel van zijn zicht verloor. Hij toonde hoe hij omging met zijn iPhone, en dat ging verbazingwekkend vlot. Elke smartphone heeft tegenwoordig de mogelijkheid om te praten en zo mensen met een visuele beperking op weg te helpen, maar Maurice vertrouwt ons toe dat Apple op dit vlak toch wel mijlenver voor zit op de concurrentie.

Wanneer hij door zijn smartphone scrollt, brabbelt een Nederlandse stem hem in sneltempo door de icoontjes op zijn scherm. “De eerste drie maanden werd ik gek van de stem en hoe lang ik soms moest zoeken, maar gaandeweg werd ik het gewoon en kon ik het tempo hoger zetten”, zegt Maurice. Zijn iPhone zegt hem werkelijk alles: welke app hij aanraakt, in welk menuscherm hij zit en welke letter hij wil intypen in een tekstbericht. “Typen gaat traag, dus meestal stuur ik enkel korte berichten”, zegt Maurice, “maar dankzij deze smartphone heb ik opnieuw contact kunnen zoeken met mensen die ik niet zo vaak zie”.

Wanneer Maurice op de trein of de bus zit, gebruikt hij oortjes. Wil hij zeker zijn dat niemand meeleest, dan kan hij met een tik het scherm uitschakelen, zodat niemand kan meelezen.Wil Maurice toch eens langere berichten sturen of surfen op het internet, dan haalt hij zijn brailleregel boven. Het ding lijkt een beetje op een standaard bluetoothtoetsenbord, maar met braille in de plaats van letters en enkele knoppen bovenaan die dienen als snelkoppelingen. Maurice heeft gekozen voor een regel met 40 braillecellen, wat overeenkomt met 40 tekens: letters of spaties.

Applicaties

Naast geschikte hardware, voorziet een smartphone mensen met visuele beperking ook van aangepaste software: applicaties die hen bijstaan. Zo is er bijvoorbeeld de app TapTapSee, waarbij iemand een afbeelding kan doorsturen naar een vrijwilliger, die hen dan vertelt wat er op de foto te zien is. Meestal heb je binnen de 30 seconden een antwoord. Een ander voorbeeld is BeMyEyes, waarbij een vrijwilliger in real-time door je camera kan kijken, een soort Skype. Dat is handig voor mensen die verdwaald zijn en een helpende hand kunnen gebruiken.

Gebruiken wat je hebt

De brailleliga leert mensen niet alleen omgaan met hun visuele beperking, ze leren hen ook meedraaien in de technologische maatschappij. Mensen als Maurice doen er vaak lang over om braille te leren, omdat ze het weinige zicht dat ze behouden, zoveel mogelijk willen aanspreken. Daarom zijn de meest aangeboden technologische hulpmiddelen loupes. De hoogtechnologische vergrootglazen zijn er in alle soorten en maten. Vaak bestaan ze uit een plateau waar je een krant, foto of magazine op legt, dat dan door een HD-camera wordt vergroot en weergegeven op een groot scherm, of op een computerscherm.

Ook daar bestaan trends in: terwijl de meeste loupes grote en logge toestellen zijn, worden de nieuwste modellen steeds compacter en draagbaarder. Voor de reiziger zijn er ook mobiele toestellen beschikbaar die in je jaszak passen. Dat zijn dan in essentie traditionele vergrootglazen, maar dan met een touchscreen.

Workshops

De brailleliga helpt bilde en slechtziende personen ook na hun aankoop verder: in verschillende workshops leren ze hen omgaan met de toestellen. Zo zijn er bijvoorbeeld geregeld workshops om te leren omgaan met een iPad. De beurs is bovendien niet enkel open voor mensen met een visuele beperking; ook naasten, leerkrachten en mensen die op professionele basis te maken krijgen met blinde en slechtziende personen zijn van harte welkom.

Wie verder nog vragen heeft over blindheid of slechtziendheid, kan steeds contact zoeken met de Brailleliga.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business