Blog

Consument verhoogt druk op cloud in 2013

De eerste schrik rond cloud lijkt overwonnen. De early adopter bedrijven zijn er met volle overtuiging mee van start gegaan. Vandaag staat cloud dan ook aan de vooravond van een belangrijk kantelmoment. Nu komt het er immers op aan de aanvaarding bij die pioniers door te drukken naar de grote massa. En daarbij komt er extra hulp uit onverwachte hoek, namelijk van de werknemer zelf die als consument al lang vertrouwd is met alles wat de cloud te bieden heeft. 

Tegenwoordig hebben werknemers thuis meer technologische snufjes voor handen dan in hun werkomgeving. Deze evolutie is niet anders bij de cloud. Terwijl de overgrote meerderheid van werknemers vlotjes verschillende cloud diensten – van Gmail tot Dropbox – gebruikt en combineert, zijn nog steeds heel wat bedrijven van mening hun infrastructuur, data, processen en software binnen hun eigen vier muren te beheren.

Die druk van de werknemer zal in 2013 nog verder opgevoerd worden onder invloed van het nieuwe werken en de vraag naar meer flexibiliteit. Cruciaal daarbij is dat oplossingen altijd en overal inzetbaar en bruikbaar moeten zijn.

Er speelt echter nog een belangrijke factor mee die het succes van cloud zal vergroten: het kostenplaatje. Investeringen in infrastructuur en hardware staan nog steeds onder druk, mede door de aanhoudende economische crisissituatie. Een bedrijf dat op zoek gaat naar alternatieven, komt al snel in de cloud terecht. Betalen hoeft immers enkel voor dat deel dat wordt gebruikt. En de focus kan opnieuw op de eigen business gelegd worden. Belangrijke elementen dus, die – indien goed ingezet – een belangrijk competitief voordeel kunnen bieden.

De druk ligt op de schouders van het IT-departement. Deze experts zullen namelijk de leiding moeten nemen in het proces om infrastructuur, platformen en software naar de cloud te verplaatsen en uit te rollen binnen de volledige organisatie. De early adopters hebben er wel al voor gezorgd dat de weg openligt naar specifieke, op maat gemaakte cloud-oplossingen.

Hierdoor zullen in 2013 drie soorten cloud aan succes winnen:

Lokale clouds
Dit in tegenstelling tot grote internationale cloud-spelers zoals Google, Microsoft en Amazon. Deze grootmachten mogen dan performante en betrouwbare oplossingen aanbieden, ze missen allemaal één belangrijk aspect: de geografische nabijheid.

In 2013 zal het belang van vertrouwen, dichtheid van data en wetgeving alleen maar vergroten, en zo ook het succes van lokale clouds.

Verticale clouds
Een strengere wetgeving rond databeheer voor bepaalde sectoren zal voor de opkomst van verticale of sectorspecifieke clouds zorgen.

De gezondheidszorg, overheid en financiële diensten – om maar enkele voorbeelden te noemen – zullen op zoek gaan naar op maat gemaakte omgevingen die perfect voldoen aan interne en externe eisen rond functionaliteiten, beveiliging, privacy en back-up.

Instap clouds
Beter bekend als de hybride clouds. Deze combineert een lokale netwerkomgeving op het bedrijfsterrein met een netwerkomgeving in de cloud. In dit systeem kan een bedrijf gevoelige data, processen of software intern houden, terwijl andere meer algemene elementen vlot in de cloud geplaatst kunnen worden.

Dit is als het ware het ideale instapmodel: het biedt bedrijven de mogelijkheid om stapsgewijs toepassingen naar de cloud te verplaatsen en eventueel bij te schakelen/terugdraaien indien nodig.

Conclusie? Onder druk van werknemers en budgetten – maar ook dankzij de uitgebreide mogelijkheden en keuze in cloudmoddellen – zal ook de grote massa in 2013 hun sprong in de cloud wagen.

aertsaspexbesparingblogbusinessclouddienstenitprofessionalwerknemer

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen