Conflict tussen Europa en Facebook dreigt
Er dreigt een nieuw privacyconflict tussen Europa en de Verenigde Staten. Zwitserland en Duitsland onderzoeken of foto’s, filmpjes en andere informatie op sociaalnetwerksites plaatsen een inbreuk is op hun nationale privacywet.
Daarmee komt ook weer de vraag naar boven in hoeverre netwerksites zelf verantwoordelijk zijn voor de gegevens die gebruikers uploaden.
Zwitserse en Duitse deskundigen gaan na of en in hoeverre het online plaatsen van foto- en videomateriaal van andere personen de privacy van die personen schendt. Beide landen vragen Facebook om uitleg over de praktijk waarbij gebruikers privémateriaal van vrienden en kennissen, die geen Facebooklid zijn, op internet plaatsen.
[related_article id=”158578″]
Facebook vraagt toestemming
Volgens Facebook wordt gebruikers en (niet-)gebruikers al gevraagd of ze akkoord gaan met het online plaatsen van hun gegevens. Maar Thilo Weichert, een Duitse expert op het gebied van gegevensbescherming, doet die bewering af als “complete nonsens”.
Facebook zegt recent ook een toepassing te hebben toegevoegd waarmee niet-gebruikers van de netwerksite hun gegevens kunnen verwijderen.
Het onderzoek in Zwitserland en Duitsland zal geen directe gevolgen hebben in andere landen. Maar volgens Weichert wordt het probleem ook besproken met andere deskundigen op het gebied van gegevensbescherming in de Europese Unie, die in 2000 privacy als een basisrecht bestempelde.
Gratis diensten in ruil voor persoonlijke info
Het Europese standpunt verschilt sterk van de zelfregulerende, vrijemarktbenadering in de Verenigde Staten. Daar worden gratis diensten beloofd in ruil voor persoonlijke informatie, zo zegt Eben Moglen, professor recht aan de Columbia University.
“Als de Europeanen het serieus spelen, zal dit een nieuw conflict scheppen”, beweert Moglen, die al sinds het ontstaan van het internet online privacyproblemen bestudeert.
Volgens hem zal het ook moeilijk zijn om de Amerikaanse bedrijven te dwingen hun regels aan te passen, gezien de nauwe band tussen Silicon Valley en de Amerikaanse regering.
Censuur
Volgens Peter Fleischer van Google is het echter onmogelijk om alle informatie die gebruikers uploaden te controleren, omdat het om een grote hoeveelheid data gaat. Zoiets leunt ook dicht aan bij censuur, aangezien bedrijven zouden worden gedwongen een duidelijke grens te trekken tussen de wettelijke vrijheid van meningsuiting en schending van de privacy, meent Fleischer.
Hij wijst erop dat internetgebruikers zelf twee keer moeten nadenken voordat ze iets op netwerksites plaatsen, vooral als het om privézaken van anderen gaat. “Het is zowel een kwestie van gezond verstand als van beleefdheid om geen foto’s of video’s van anderen online te plaatsen zonder hun toestemming”, zo zegt Fleischer.
Minimumleeftijd
Alhoewel Facebook en Google zeggen te willen samenwerken met Europa, menen privacy-activisten dat de bedrijven alleen het hoogstnoodzakelijke zullen doen. Eerder dit jaar paste Facebook de minimumleeftijd voor Spaanse Facebookgebruikers aan van dertien naar veertien jaar, om aan de Spaanse privacywet te voldoen. Maar die leeftijdsbeperking werd niet doorgetrokken voor informatie die anderen over die personen uploaden.