Nieuws

Nokia Ovi Maps

Met de overname van kaartenmaker Navteq toonde Nokia al dat het vastberaden is om de concurrentiestrijd met de TomToms van deze wereld aan te gaan. Dat werd nog duidelijker toen de Finnen besloten hun navigatiesoftware gratis te maken. Maar kan een gsm echt een gps vervangen?

Ovi Maps kun je downloaden op een aantal compatibele Nokia-telefoons, waaronder de N97 mini (ons testtoestel), de E72 en de 5230. Het basisprogramma was altijd kosteloos, maar voor reisbegeleiding moest je een abonnement nemen. Dat is verleden tijd: het volledige pakket is nu gratis. Ook extra kaarten kosten niets.

Geen 3G nodig
Ovi Maps kun je rechtstreeks installeren op een gsm (via wifi of 3G) of via een pc. De installatie is een fluitje van een cent.

Je hebt geen 3G-verbinding nodig om Ovi Maps in de auto te gebruiken, maar de verzoeken om online te gaan kunnen misschien anders doen vermoeden. Die verbinding dient echter alleen om niet per se noodzakelijke informatie over points of interest af te halen. Ook verkeersinformatie vindt hij op het internet. Ovi Maps ondersteunt (voorlopig?) TMC niet, een beetje een misser.

Bediening is gemakkelijk
Ovi Maps laat zich gemakkelijk bedienen. Vanuit het hoofdscherm klik je twee keer, daarna vul je het adres in. In tegenstelling tot het doorsnee gps-toestel vult Ovi Maps straatnamen niet aan terwijl je ze invoert. Soms volstaat een straatnaam om een bestemming te vinden, soms moet je ook de gemeente toevoegen.

Daar is niet echt een lijn in te trekken: de kleine Magdalenastraat in Antwerpen vindt Ovi Maps bijvoorbeeld meteen, terwijl de boulevard Martelarenlaan onbekend is tot we er ‘Leuven’ aan toevoegen.

Hoeft niet onder te doen
Bij het navigeren met de auto presteert Ovi Maps even goed als de Mio-gps die we ernaast plaatsen, ook als de route opnieuw berekend moet worden. Er zijn een paar kleine missers, maar geen enkel navigatietoestel is helemaal foutvrij. Uiteraard kun je kiezen tussen een 2D- of 3D-kaart en er is ook een nachtmodus.

Het is daarnaast mogelijk om de kaartview te vervangen door een sobere, schermvullende pijl die de volgende richtingsverandering aangeeft. We missen wel de optie om U-bochten uit te schakelen. Ook rijvakken worden in deze versie van Ovi Maps niet aangegeven.

Bij de meeste navigatietoestellen is er een modus voor wandelaars, maar vaak is die niet echt goed uitgewerkt. Dat is anders bij Ovi Maps. Voetgangers komen goed aan hun trekken: de kaarten bevatten ook wandelwegen (bijvoorbeeld door parken) en onderweg krijg je informatie op maat van de wandelaar.

Trillen bij afslag
Je wordt dus niet lastig gevallen met gegevens over maximumsnelheden, maar krijgt wel te lezen op hoeveel meter het volgende kruispunt ligt. Bovendien zijn er veel points of interest en kun je zelfs kiezen voor gesproken begeleiding. De straatnamen worden dan voorgelezen, wat handig is als je op een citytrip bent.

Alleen jammer dat die begeleiding niet beschikbaar is in het Nederlands. Duits, Frans, Engels en – zal het verbazen? – Fins worden wel ondersteund. Je kunt er ook voor zorgen dat de trilfunctie een afslag aanduidt, sowieso een goed idee in een onveilige stad.

Uiteindelijk zijn we best onder de indruk van Ovi Maps. Wie over een compatibele gsm beschikt, kan volgens ons gerust afzien van de aankoop van een ‘echt’ navigatietoestel. Natuurlijk zijn er beperkingen: zo zijn schermgrootte en geluidssterkte afhankelijk van het gsm-model. Een duurder navigatietoestel zal op die vlakken beter scoren.

Nokia Ovi Maps
Prijs: gratis (mei 2010)

PRO: gratis; goede kaarten; modus voor wandelaars.
CONTRA: wisselvallige zoekfunctie adressen; verkeersinformatie alleen via internet.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business