Nieuws

Organische zonnecel vernieuwt zichzelf

Amerikaanse wetenschappers hebben een organische zonnecel ontwikkeld die zichzelf kan herstellen. Ze vonden hun inspiratie in de plantenwereld.

Zowel zonnecellen als planten ondervinden na verloop van tijd slijtage door de blootstelling aan zonlicht. Planten gaan hiermee om door, indien blootgesteld aan direct zonlicht, tot één maal per 45 minuten de aanwezige proteïnen te recycleren.

Een team onderzoekers van het Massachusetts Institute of Technology, onder leiding van chemicus Michael Strano, beweert dat trucje nagebootst te hebben. Ze ontwierpen moleculen die zichzelf kunnen vernieuwen.

Zeven elementen
Het systeem is opgebouwd uit zeven verschillende elementen, waaronder nanobuisjes van koolstof die de structuur voor hun rekening nemen en de omgezette elektriciteit van de cellen wegleiden. Een andere soort moleculen, eveneens recycleerbare, zorgt voor de eigenlijke reactie.

Onder bepaalde omstandigheden troepen deze elementen samen in een structuur die geschikt is om zonne-energie om te zetten in elektriciteit. Maar in de aanwezigheid van een surfactant, een middel dat de oppervlaktespanning van een vloeistof beïnvloedt, valt de structuur weer uiteen.

Door dit soepje door een membraan te persen en de surfactant eruit te filteren, schikken de elementen zich weer in hernieuwde zonnecelstructuren. Dit systeem heeft een energie-efficiënte van 40%, maar het team hoopt dit percentage nog op te kunnen schroeven.

energiemaatschappijmitnieuwstoekomstzonnecel

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Gebruik je ecocheques bij Coolblue

Producten bekijken