Nieuws

Nederlander vindt politiegesnuffel op Hyves oké

De meeste Nederlanders vinden het geen probleem dat de politie speurt op Facebook en Hyves. Maar over persoonlijke dossiers willen ze wel wat te zeggen hebben.

Tachtig procent van de Nederlanders vindt het goed dat de politie in sociale netwerken als Facebook en Hyves neust, op zoek naar openbare persoonsgegevens om te gebruiken bij opsporing. In het geval van de Belastingdienst vindt zestig procent dit oké. Dat blijkt uit een enquête die donderdag werd gepresenteerd op het jaarcongres van ECP-EPN.

Geven Nederlanders dan niets om privacy? "Dat is een verkeerde conclusie", antwoordt Corien Prins, lid van de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid. De WRR heeft samen met platform ECP-EPN het onderzoek uitgevoerd onder ruim 2.300 Nederlanders.

[related_article id=”158578″]

"Burgers vinden het niet allemaal best. Ze maken een duidelijk onderscheid tussen verschillende soorten applicaties. Ze vinden het over het algemeen goed dat er dossiers worden opgebouwd, zoals het Elektronisch Patiëntdossier. Maar ze willen er zelf wel iets over te zeggen hebben. Voor wat, hoort wat. 82 procent vindt bijvoorbeeld dat patiënten zelf toegang moeten hebben tot hun dossier."

Fraude met burgerservicenummer
Er is ook bezorgdheid over het burgerservicenummer (BSN). Prins: "Burgers vrezen voor een bredere verspreiding van BSN. Let je er zelf wel eens op hoe vaak je je BSN tegenkomt bij organisaties die niet van de overheid zijn? Het BSN sijpelt door in het private domein."

Bijna 70 procent van de respondenten denkt dat nu meer mensen het BSN kennen, er gemakkelijker fraude mee zal worden gepleegd. "Die zorg is er omdat het een uniek nummer is, dat jou identificeert. Het wetsvoorstel over het gebruik van het BSN in de financiële en verzekeringssector krijgt dan ook niet veel steun."

Vingerafdruk voor zwembad
Nederlanders zijn massaal tegen het gebruik van vingerafdrukken door bedrijven, bijvoorbeeld voor toegang tot zwembaden of stadions. Slechts 15,7 procent van de respondenten vindt dit niet erg. "Maar qua wetgeving en regels gebeurt er op dit vlak niets", merkt Prins op. "Het bedrijfsleven mag zijn gang gaan. Overheid, daar heb je verantwoordelijkheid te nemen!"

Over de vingerafdruk in het paspoort zijn Nederlanders redelijk positief. Bijna 63 procent van de respondenten is hier niet op tegen. Ongeveer een derde vindt dat banken vingerafdrukken mogen gebruiken.

Het grootste gevaar schuilt volgens Prins in een toekomst "waarin we alles met alles aan elkaar verbinden, óók in de private sector. Alles wordt met alles verbonden. Het grootste gevaar is: we voeren er geen discussie over."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business