Nieuws

Zware Belgische boete voor Street View

De Street View-auto’s doorkruisten België tussen 2008 en 2010 om foto-opnames te maken voor Googles kaartendienst. Maar ze waren uitgerust met meer dan een geavanceerd fototoestel. Aan boord hadden ze ook apparatuur om de straten en pleinen te scannen op draadloze netwerken.

Als die netwerken niet beveiligd waren, bewaarde Google bovendien de gegevens die erlangs werden verstuurd. Stel dat iemand via een openbare internetverbinding op Facebook aan het chatten was terwijl de Street View-auto langsreed, dan heeft Google fragmenten van dat gesprek bewaard. Het internetbedrijf capteerde ook paswoorden en flarden van e-mails.

Daarmee overtrad Google de wet op de elektronische communicatie. Het federaal parket begon op aangeven van de Privacycommissie enkele maanden geleden een onderzoek, onder meer met de hulp van de Federal Computer Crime Unit. Google mag nu een minnelijke schikking van 150.000 euro verwachten. Als het die niet binnen de drie maanden betaalt, komt het effectief tot een rechtszaak. Daar kan de boete oplopen tot ruim een kwart miljoen euro. Sowieso moet het bedrijf nu alle opgeslagen gegevens vernietigen.

[related_article id=”158578″]

‘Onvrijwillig’
In het verleden heeft Google al toegegeven dat het naar eigen zeggen ‘onvrijwillig’ gegevens opsloeg. Dat excuus haalt het boven in alle landen waar de Street View-auto’s hun werk deden en tegelijk netwerken scanden.

"Ze erkennen inderdaad het probleem, maar het valt toch op dat naast die foto-opnames tegelijk een compleet ander programma liep", vindt het parket. "Uit ons onderzoek is gebleken dat Google onder meer opsloeg waar elk netwerk zich bevindt om smartphones die op Android werken, te lokaliseren."

Door gebruik te maken van de plaatsing van de draadloze netwerken, zou Google veel sneller kunnen bepalen waar iemand met een Android-smartphone zich bevindt. Het is dan ook niet langer afhankelijk van satellieten of gsm-masten om dat te doen, maar kan zijn eigen databank gebruiken.

Dat verklaart wel niet waarom Google tegelijk tekstfragmenten van online communicatie heeft opgeslagen. "Op zich kunnen ze met die informatie niks aanvangen", vindt het parket, "maar dan nog is het illegaal om dat te doen. We hebben gezien dat Google paswoorden en stukken e-mail heeft bewaard."

Google kreeg in onze buurlanden al een veroordeling voor zijn praktijken. In Nederland moest het een miljoen euro betalen, in Frankrijk honderdduizend euro. Recent bracht de Amerikaanse technologiesite CNet aan het licht dat Google bovendien niet alleen opsloeg waar elk netwerk zich bevindt, maar ook welke computer daarop was aangesloten. Met andere woorden: Google kan via die gegevens precies bepalen welke computer op welk straatadres staat.

googlenieuwsprivacyprivacycommissiestreetview

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen