Nieuws

HTC Sensation en Samsung Galaxy S II

Het gaat hard in smartphoneland. Boven aan het gamma staat nog altijd Apple met de iPhone 4. Maar zowel Samsung als HTC wil Apple naar de kroon steken met toestellen die op veel vlakken de iPhone in het stof doen bijten.

HTC is bezig aan een sterke opmars. Het mag zich zelfs beschouwen als een van de grootste telefoonfabrikanten ter wereld. Het tempo waarin het nieuwe toestellen uitbrengt ligt hoog, maar de Sensation is voorlopig het absolute topmodel uit zijn gamma.

Goede kwaliteit
Sensation is een coole naam, vinden wij, maar jammer genoeg volgt het uiterlijk niet: deze smartphone ziet er ronduit saai uit. Veel onderscheid met andere HTC-toestellen zoals de Desire-reeks is er op het eerste gezicht niet. De bouwkwaliteit is wel erg goed. En mocht er toch ergens een deukje in komen, dan is bijna het hele omhulsel, tot aan de schermrand, vervangbaar.

[related_article id=”158256″]

Samen met de dualcore 1,2 GHz-processorm, de eerste voor HTC, is het scherm de grootste blikvanger in de Sensation. Het 4,3 inch grote scherm lijkt aan de rand wat uitgehold. Een mooi detail, maar verder zonder veel nut. Indrukwekkender is de schermresolutie van 960 bij 540 pixels.

De scherpte van tekst en beelden ligt bijna op hetzelfde niveau als bij de iPhone 4. Zo"n hoge resolutie klinkt aantrekkelijk, je krijgt immers méér te zien op het schermpje, maar toch ondervinden we enkele nadelen. Zo past het virtuele toetsenbord zich niet aan de hogere resolutie aan (typen blijft een krappe bedoening) en hebben sommige apps moeite om te scalen.

Daarnaast vinden we de kijkhoeken van het S-LCD-scherm van de Sensation niet zo goed als bij de Galaxy S II, en ook de zwartweergave valt ons tegen. We hadden meer verwacht van een telefoon uit deze prijsklasse.

Sense voegt handigheidjes toe
Typisch voor HTC is dan weer de eigen Android-schil genaamd Sense. Sense voegt heel wat handigheidjes toe met onder andere onmiddellijke toegang vanaf het lock-screen tot vier zelfgekozen apps. Zo kun je met slechts één vingerveeg onmiddellijk e-mails lezen of een foto maken, ook al staat de telefoon in stand-by.

Minder handig vinden we de plaatsing van de USB-poort (die ook dient om op te laden): het is bijna onmogelijk om de Sensation in de auto op te laden, omdat hij door de zijdelingse kabel dan onstabiel in zijn houder zit.

Samsung troeft HTC af
We winden er geen doekjes om: met de Galaxy S II troeft Samsung de HTC Sensation op de meeste vlakken af. Wat ons betreft is de Galaxy S II de enige smartphone die op dit moment, hardwarematig althans, een volwaardige concurrent is voor de iPhone en hem misschien zelfs overtreft.

De gelijkenissen met de iPhone zijn hier en daar zo treffend dat het ons niet verwondert dat Apple Samsung onlangs heeft aangeklaagd. Los daarvan is de Galaxy S II een indrukwekkende smartphone. Ster in het hele verhaal is het amoledscherm dat zijn gelijke niet kent.

De schermresolutie ligt dan niet zo hoog als bij de Sensation of de iPhone 4, maar de hoge helderheid en vooral de mooi verzadigde kleurweergave maken de Galaxy S II een plezier om mee te werken. De zwartweergave is nagenoeg perfect. De toetsen van het toetsenbord zijn ook wat groter, waardoor typen opvallend makkelijk gaat.

Behalve met het scherm blinkt de Galaxy S II uit in werksnelheid. De dualcoreprocessor (eentje uit eigen huis) laat deze smartphone echt vliegen. Niet alleen in apps, maar ook qua schermafhandeling is de snelheid vergelijkbaar met die van de iPhone 4. Dus geen storing als je ellenlange contactlijsten doorbladert.

Het verschil in snelheid met de Sensation is niet zo groot, maar naar ons gevoel reageert de Samsung net iets scherper. Overigens publiceren we geen snelheidsscores, omdat er nog geen benchmarks bestaan die betrouwbare en relevante resultaten opleveren voor dit soort processors.

Eigenlijk is er slechts één grote "maar" aan dit hele verhaal. De Galaxy S II houdt het nauwelijks één dag uit op een volle batterij. Nu is dat niet abnormaal voor een smartphone, maar hou er dus rekening mee dat je nog voor het vallen van de avond zal moeten herladen. De Sensation doet het wat dat betreft duidelijk beter. De Galaxy S II is dan weer opvallend licht en hij kan op de 5 GHz frequentieband met een wifinetwerk verbinden. De Sensation kan alleen 2,4 GHz aan.

Welke kopen?
Op papier zijn de Sensation en de Galaxy S II aan elkaar gewaagd. Het zijn zonder twijfel de meest vooruitstrevende Android-telefoons van het moment. Als wij moeten kiezen, dan wordt het echter de Samsung: hij is iets goedkoper, heeft standaard meer opslagcapaciteit en het scherm en de snelheid zijn ongezien. Vind je een betere batterijduur en bouwkwaliteit belangrijk, dan kun je de Sensation overwegen.

HTC Sensation (8 GB)
Prijs: 599 euro (september 2011)

PRO: voelt degelijk aan; vlotte Sense-interface; aanvaardbare batterijduur; hogeresolutiescherm.
CONTRA: onhandige plaatsing van de USB-poort; vrij zwaar; slechts 8 GB.

Samsung Galaxy S II (16 GB)
Prijs: 549 euro (september 2011)

PRO: beste scherm van het moment; vederlicht; reageert ongelooflijk snel.
CONTRA: batterijduur van amper één dag; geen statuslampje; voelt plasticachtig aan.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business