Nieuws

Antipiraterijclub BSA onder vuur

De Business Software Alliance (BSA) mag niet zomaar pc’s in beslag nemen wanneer zij bedrijven controleert op illegale software. De praktijken van de organisatie blijven omstreden.

Een arrest stelt volgens de VRT dat wanneer antipiraterijorganisaties zoals BSA bij een bedrijf binnenvallen om te controleren op illegale software, dat ze daarbij niet zomaar computers in beslag mogen nemen.

De werkmethode van BSA is al enkele jaren flink omstreden. De organisatie werkt voor grote softwarebedrijven zoals Microsoft en Adobe. Wanneer het bedrijf een anonieme tip binnenkrijgt over het gebruik van software zonder licentie bij een bedrijf, valt het daar binnen. In praktijk gebeurt dat heel intimiderend.

[related_article id=”161452″]

Betalen of inbeslagname
Als er effectief illegale software, ongeacht de hoeveelheid, wordt ontdekt, dan krijgt de bedrijfsleider de keuze: onmiddellijk een minnelijke schikking betalen of de computers worden meegenomen.

In een gesprek met Terzake waarschuwde LDD-parlementslid en ondernemer Peter Reekmans voor “de afpersingspraktijken van BSA”. Zelf kreeg hij ook zo’n inval in zijn bedrijf

“Dit heeft al lang niets meer te maken met het opsporen van illegale software, maar dit is een lucratieve business van BSA waar telkens hetzelfde advocatenkantoor achter schuilgaat.” Volgens Reekmans wil BSA ook helemaal niet naar de rechtbank, de bedoeling is om de zaak zo snel mogelijk onderling te regelen door de schuld af te kopen. Anders worden de computers meegenomen.

De pratijken van BSA zijn al enkele jaren omstreden. Zo lijkt de organisatie een welgeoliede machine die meestal met hetzelfde advocatenkantoor samenwerkt. Wat ook opvalt is dat het vaak de Brusselse rechter Francine De Tandt is die, enkel op basis van een anonieme tip, toestemming geeft om in een bedrijf binnen te vallen.

De Tandt is sinds 2007 voorzitter van de Brusselse rechtbank van koophandel, maar is zelf niet onbesproken. Ze kreeg enkele jaren terug tuchtonderzoek tegen haar naar corruptie en schriftvervalsing, voor alle duidelijkheid los van de praktijken bij BSA.

Modus operandi
BSA krijgt dus een anonieme tip binnen, stapt daarmee naar rechter De Tandt die een inval goedkeurt. Bij zo’n inval mogen werknemers niet meer aan hun computer komen en wordt alles gecontroleerd. Het bedrijf moet bij een mogelijke overtreding onmiddellijk kunnen bewijzen dat het de nodige licenties in huis heeft, ook als het om verouderde software gaat.

Wanneer er iets verdachts wordt gevonden, wordt er een schikking voorgesteld. Anders riskeert het bedrijf dat de computers in beslag worden genomen, wat het bedrijf in praktijk lamlegt. Opvallend is dat er telkens wordt gezegd dat BSA helemaal geen rechtszaak wil, maar steevast aanstuurt op een schikking buiten de rechtbank heen.

Antoon Schockaert van Unizo hekelde in Terzake de praktijken van BSA en juicht dan ook toe dat de organisatie niet langer pc’s in beslag mag nemen. Hij pleit voor de nodige omzichtigheid bij dergelijke voorvallen omdat een inbeslagname zeer ingrijpend is voor de werking van het bedrijf.

Internationaal
De Business Software Alliance is niet alleen actief in België. Verschillende landen zoals de VS en Groot-Brittannië hebben hun eigen BSA-afdeling met soms al even opmerkelijke praktijken. Zo loofde de Britse afdeling in 2006 beloningen uit van gemiddeld 14.000 euro voor werknemers die hun bedrijf willen verklikken.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business