Nieuws

Tieners niet zo sociaal op Facebook

Jongeren houden niet altijd even positieve ervaringen over aan sociale netwerken. Vaak leiden gebeurtenissen op Facebook ook tot conflicten in het echte leven.

Dat blijkt uit een Amerikaans onderzoek van het Pew Research Center, samen met een aantal familieorganisaties. In totaal werden 799 jongeren tussen 12 en 17 jaar ondervraagd over hun ervaringen met sociale netwerken zoals Facebook.

Het opmerkelijkste cijfer is dat 88 procent van hen ooit ‘gruwelijkheden’ tegenover anderen heeft gezien op Facebook, of er zelf aan heeft meegedaan. Zo’n vijftien procent is zelf al slachtoffer geweest.

[related_article id=”158578″]

Verder blijkt dat 22 procent door een aanvaring op een sociaalnetwerksite in het echte leven een vriend(in) is kwijtgeraakt. Bij acht procent van de ondervraagden is het zelfs tot een fysiek gevecht gekomen door zo’n gebeurtenis. Dertien procent kreeg problemen met zijn of haar ouders na uitlatingen op een netwerksite.

Ook problemen op school
Logischerwijs hebben dergelijke conflicten ook hun navolging op de schoolbanken. Dertien procent is wel eens zenuwachtig geweest om naar school te gaan na een incident op sites als Facebook. Zes procent van de ondervraagde tieners heeft zo ook al problemen gekregen met de school.

Wel zijn interacties op Facebook of Twitter niet uitsluitend vol kwalijke gevolgen. In het algemeen hebben jongeren vooral een positieve ervaring met sociale netwerken. Bij een minderheid is dat overwegend negatief.

Ouders toch vaak bevriend
Je ouders op Facebook hebben lijkt misschien een gevoelig punt voor veel jongeren. Toch heeft 80 procent van de Amerikaanse deelnemers aan het onderzoek zijn ouders bevriend. 86 procent zegt ook advies te krijgen van hen.

In een gesprek met Allfacebook haalt Stephen Balkam, hoofd van het Family Online Safety Insitute, iets opmerkelijks aan over tieners op Facebook. In de VS mag je je namelijk niet registreren bij onlinediensten als je jonger dan 13 jaar bent. Dit wordt echter niet gecontroleerd. Daarom geven tieners vaak aan dat ze rond de 25 jaar zijn.

Dat brengt echter een bijkomend probleem met zich mee. Bij minderjarigen zijn de privacyinstellingen automatisch veel strikter en geslotener. Maar wanneer een twaalfjarige zich aanmeldt als iemand van pakweg 22 jaar, dan staan alle instellingen vaak op openbaar. Al is dat eerder te wijten aan Facebooks matige privacybeleid dan aan kinderen die niet altijd beseffen hoe openbaar sociaalnetwerksites kunnen zijn.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business