Nieuws

Arduino: wat heb je nodig?

Ledjes, weerstanden, drukknopjes. Wat heb je allemaal nodig om je eerste Arduinoproject tot een goed einde te brengen?

Als je nog niet veel ervaring hebt met elektronica kun je het best voor een startpakket gaan. Een goede keuze is de Arduino Experimentation Kit (ARDX) van ontwerpbureau Oomlout. Deze bouwdoos bevat ook de Arduino Uno. Dat is de meest recente versie van het ontwikkelbordje. Het pakket kost ongeveer 70 euro.

Geen soldeerbout nodig
Naast de Uno krijg je een reeks ledjes, twee motoren, een piëzo-luidsprekertje, een draaiknop, een paar drukknopjes, licht- en temperatuursensor, een relais en een berg weerstandjes, transistoren en diodes. Om al die componenten te verbinden zonder de soldeerbout tevoorschijn te halen is er een zogenaamd breadboard voorzien en een bundel kabeltjes.

[related_article id=”152275″]

Het voordeel van het ARDX-pakket is dat je naast de Uno en een uitgebreide selectie aan componenten een voorbeeldboekje krijgt met per experiment een schema met de schikking van de onderdelen. Dat staat gedrukt op een velletje papier met dezelfde afmetingen als het meegeleverde breadboard. Je legt het schema op het breadboard en prikt de juiste componenten in het juiste gaatje.

Gratis handleidingen
Je kunt natuurlijk ook besparen door alleen de onderdelen te kopen die voor jouw project nodig zijn, al moet je dan wel wat voorkennis hebben. Op het internet zijn bovendien een hoop gratis handleidingen en gidsen te vinden (ook in het Nederlands!).

Maar als je snel iets wilt opzoeken, bladert een boek toch makkelijker. Een goed naslagwerk voor beginners is het boekje Getting Started with Arduino van Massimo Banzi, een van de oprichters van Arduino. De schema"s bij het ARDX-pakket zijn ook gratis te downloaden.

Naast de Arduino Uno heeft het officiële team een hoop varianten ontwikkeld. Zo heb je bijvoorbeeld de ronde Arduino LilyPad die ontworpen is om te verwerken in kledij, de Arduino Ethernet met – zoals de naam al zegt – een ethernetpoort maar ook een microSD-sleuf en verschillende andere configuraties met meer dan wel minder aansluitingsmogelijkheden.

Als je op termijn behoefte hebt aan meer mogelijkheden, heb je met de Arduino Uno niet noodzakelijk de verkeerde keuze gemaakt. Door middel van uitbreidingsbordjes (shields) die je boven op de Uno bevestigt, kan je onder meer ondersteuning voor ethernet, draadloze gegevensoverdracht (bluetooth, Xbee), geheugenkaarten of extra aansluitingen voor bijvoorbeeld motoren toevoegen.

Software
Om code te schrijven of aan te passen en te uploaden naar het geheugen van je Arduino heb je uiteraard een computer nodig. Dat mag een Windowsbak, een Mac of een Linuxsysteem zijn. De Arduino-ontwikkelsoftware is net aan mijlpaal 1.0 beland.

Je vindt de software, drivers en installatie-instructies voor de Uno op de officiële Arduinowebsite.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business