Nieuws

Arduino-project: Ikea-lamp die van kleur verandert

Inleiding

We gaan een lamp maken die alle kleuren van de regenboog kan weergeven. En dat is niet zo moeilijk als je denkt, want je hebt er maar drie kleuren lampjes voor nodig: rood, groen en blauw.

De basis van deze lamp zit in een verschijnsel dat additieve kleurenmenging heet. Door een rood en een groen licht samen aan te knippen, krijg je een oranje licht. En zo gaan we door de intensiteit van onze drie basiskleuren proberen om het hele spectrum aan kleuren te doorlopen.


De lamp die van kleur verandert

Uiteindelijk moeten we een lamp krijgen die deze kleuren weergeeft

[related_article id=”152275″]

Stap 1: boodschappen

Eerst de ingrediënten. Wat heb je allemaal nodig om een kleurenlamp te maken? Een Arduino natuurlijk. Een breadboard is ook makkelijk om de schakelingen te maken, net zoals een verzameling draadjes van verschillende lengte.

Leds zijn ook een essentieel onderdeel. Je heb er drie nodig, een rode, een blauwe en een groene. In dit geval gebruiken we er twee van elke kleur. Omdat we graag veel licht hebben. Als je leds koopt, zorg dan dat ze dezelfde lens hebben. In dit geval geven de groene en de blauwe led gespreid licht en de rode een geconcentreerde straal. Dat is later in het project lastig om de kleuren goed gemengd te krijgen.

Bij de leds mag je ook geen weerstanden vergeten. Er te veel stroom doorjagen is immers een garantie op kapotgebrande leds.

Het boodschappenlijstje
Het boodschappenlijstje

Stap 2: kleur één aansluiten

Tijd om alles te gaan monteren. We doen het even voor met één kleur, in dit geval rood. Deze sluit je aan op de aansluiting GND, de ground. En de andere kant sluit je aan op pin 9. Vergeet ook de weerstand er niet tussen te zetten.

Pin 9 op de Arduino is een speciale pin, omdat deze analoog is en niet digitaal. In plaats van aan of uit, kan hij ook waarden daartussenin leveren. Je kunt een lamp dus op halve sterkte laten branden.

Rode leds aansluiten
De rode leds sluit je aan op pin 9

Stap 3: andere kleuren ook aansluiten

De twee andere kleuren sluiten we ook aan. Groen gaat op pin 10 en blauw op pin 11. Vergeet de weerstanden niet.

De andere kleuren aansluiten
De andere leds aangesloten

Stap 4: software op Arduino zetten

De broncode voor dit project kun je hier downloaden. We gebruiken vier loops achter elkaar. In elke loop loopt er een teller van 0 tot 255, wat de maximumwaarde is. Als je een analoge pin instelt op waarde 255, dan geeft hij het maximum van wat hij kan.

In elke loop stellen we de waarde van de ene kleur led in het begin op nul en we laten die bij elke doorloop een stapje feller schijnen. Een andere kleurenled start op volledige sterkte, namelijk 255. Bij elke doorloop schijnt die een stapje feller. En zo krijg je een overgang van de ene kleur naar de andere.

Als deze code gecompileerd is en op je Arduino staat, krijg je een lamp die doorlopend de volgende kleuren weergeeft: groen, oranje, rood, paars, blauw, wit.

Stap 5: montage

De laatste stap is de eenvoudigste: alles samengooien tot een mooie doe-het-zelflamp. In dit geval hebben we het probleempje van de ene led die een gerichte straal schijnt, terwijl de andere verstrooid licht verspreiden.

Assemblage van de lamp
Alles wat je nodig hebt voor een designlamp

De oplossing is simpel: een stukje wit plastic erover maakt elke led even diffuus. Alles wat er nu nog moet gebeuren, is een Ikea-vuilnisbakje er omgekeerd opzetten en de lamp is klaar. Zweeds design en Italiaans loopwerk.

Het resultaat

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business