Nieuws

Asus Eee Pad Transformer Prime

Voordelen
Uitstekend touchscreen
Snel en vloeiend
Lange batterijduur (met toetsenborddock)
Nadelen
Gewichtsverdeling tablet/toetsenbord
Slecht toetsenbord
Ongelukkige plaatsing microSD-sleuf
Aanbevolen prijs:
Waar te koop?
In de massa tablets moet je weten op te vallen, en dat is net wat Asus doet met deze Eee Pad Transformer Prime. De tweede tablet/netbook-hybride van de fabrikant is nog krachtiger, dankzij een indrukwekkende quad-core processor.

In de massa tablets moet je weten op te vallen, en dat is net wat Asus doet. Zijn tweede tablet/netbook-hybride is nog krachtiger, dankzij een indrukwekkende quadcoreprocessor.

In 2011 verschenen er heel wat Android-tablets, maar één daarvan stak erboven uit door zijn ontwerp: de Asus Eee Pad Transformer. Asus had namelijk het briljante idee om zijn tablet als netbook voor te stellen, met een scherm dat je los kunt klikken. De Transformer was commercieel een succes en kon op goede recensies rekenen. Nu, iets meer dan zes maanden later, is er de opvolger.

Los van de opvallende knipoog naar het personage Optimus Prime uit Transformers, verschilt deze tablet/netbook-hybride niet zo heel veel van zijn voorganger. Het strakke uiterlijk valt wel meteen op. Zowel de tablet als het toetsenbord is volledig van aluminium, wat het geheel net iets steviger maakt. Het toetsenbord is wel tamelijk klein en typt niet echt prettig. Ook het touchpad voelt niet goed aan en de kleine rechter Shift-toets is vervelend.

Zeer licht en dun
Met zijn 595 gram is de Transformer Prime, op de Samsung Galaxy Tab 10.1 na, de lichtste 10 inchtablet op het moment. Het toetsenbord weegt 50 gram minder, en dat merk je. Als je de netbook opent en op het scherm tikt, kantelt de Prime meestal. De gewichtsverdeling zit dus niet helemaal goed, maar dat is wellicht de prijs die we moeten betalen voor onze vraag naar steeds lichtere toestellen. De Transformer Prime is trouwens ook meteen de dunste tablet van het moment; hij is amper 8,3 millimeter ‘dik’.

Het paradepaardje van de Prime is ongetwijfeld de gloednieuwe Nvidia Tegra 3-quadcoreprocessor. De vraag is waarom een quadcoreprocessor nodig is in een tablet. Om games te spelen is het logische antwoord, maar ook voor de niet-gamers heeft zo’n processor voordelen: alles gaat duidelijk een stuk vloeiender dan bij vorige Android Honeycomb-tablets. We zouden haast zeggen: zo vloeiend als bij de iPad.

Naast de opvallende quadcoreprocessor met sterke grafische chip, is het nieuwe Super IPS+-touchscreen een absolute blikvanger. Het bevat misschien niet het diepzwart van een amoledscherm, maar de kleurweergave en helderheid zijn uitstekend. Zelfs onder extreme kijkhoeken veranderen de kleuren nauwelijks.

De Prime bevat twee camera’s: vooraan zit een 1,3 megapixelcamera en achteraan vinden we een heuse 8 megapixelcamera met ledflits. Alleen is de fotokwaliteit ondermaats en werkt de autofocus tamelijk traag. Filmen kan in 1.080p. Dat resultaat is wel behoorlijk, al speelt de trage autofocus ons hier soms ook parten.

Honeycomb
Asus heeft gekozen voor een standaardversie van Android Honeycomb, en heeft die aangevuld met enkele unieke Asus-widgets en -apps. App Locker bijvoorbeeld kan apps vergrendelen en beschermen met een wachtwoord, terwijl een aparte back-up- en cloudapp ervoor zorgen dat er niets van je data verloren gaat. Asus heeft verder in samenwerking met Aupeo een app voorzien om muziek te streamen.

De tablet is uitgerust met een batterij waarmee je makkelijk een dag lang je tablet intensief kunt gebruiken. Neem je het toetsenbord erbij, dan kun je die autonomie bijna verdubbelen. Bij licht gebruik halen we dan bijna een week zonder dat we moeten herladen.

De Asus Eee Pad Transformer Prime is net als zijn voorganger een opvallende verschijning. Als de allereerste quadcoretablet in de Benelux laat hij de andere Android-tablets van het moment moeiteloos achter zich. Alleen aan het toetsenbord is nog werk.

Op de valreep wist Asus ons trouwens te melden dat de update naar Android 4.0 intussen beschikbaar is. Ons testexemplaar werkte echter met Androidversie 3.2.

Asus Eee Pad Transformer Prime
Prijzen: 599 euro (32 GB met toetsenbord), 599 euro (64 GB zonder toetsenbord) (januari 2012)

PRO: uitstekende touchscreen; snel en vloeiend; lange batterijduur (met toetsenbord).
CONTRA: gewichtsverdeling tablet/toetsenbord; slecht toetsenbord; ongelukkige plaatsing microSD-sleuf.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business