Nieuws

Hoe werkt spionagesoftware Carrier IQ?

Alle toetsaanslagen, gesprekken en sms"en van je smartphone worden in de gaten gehouden. Moeilijk te geloven, maar toch blijkt Carrier IQ precies dat te doen. Al is het achterliggende verhaal genuanceerder dan dat.

1. Begin december publiceerde ontwikkelaar Trevor Eckhart op YouTube een video waarin hij toont hoe spionagesoftware nauwgezet alles registreert wat je doet met je smartphone, en hoe het programma die gegevens doorstuurt naar de provider. Zelfs versleutelde data bleken niet veilig. De software was afkomstig van Carrier IQ en was actief op minstens één Android-smartphone van HTC.

2. Wat er precies met de verzamelde gegevens gebeurde, is niet duidelijk. In een persmededeling geeft Carrier IQ zo goed als toe dat er informatie verzameld wordt, maar ze beweren ook dat die gegevens door diagnostische software worden geanalyseerd en dat alleen die diagnoses worden doorgegeven. De informatie zelf wordt niet opgeslagen.

[related_article id=”158578″]

Hun software dient in de eerste plaats om de dienstverlening te verbeteren. Volgens Carrier IQ zijn in totaal 141 miljoen toestellen voorzien van de rootkit.

3. Carrier IQ legt in een pdf precies uit wat zijn spionagesoftware allemaal wel en niet doet. Opmerkelijk is dat het bedrijf beweert dat de software door een bug in enkele gevallen wel sms-verkeer onderschepte en bewaarde. MMS, e-mail en webverkeer blijven daarentegen onaangeroerd.

Wel worden toetsaanslagen in de gaten gehouden, omdat sommige codes gebruikt worden bij het afhandelen van klachten van klanten. Maar deze toetsaanslagen worden niet opgeslagen, aldus Carrier IQ.

4. Dat Eckhart een HTC-smartphone gebruikte om de werking van Carrier IQ aan te tonen, wijt de laatste aan het feit dat de telefoonfabrikant schuldig is aan het slecht beveiligen van deze logbestanden. Ze maken immers geen deel uit van de Carrier IQ-software, zodat het bedrijf er dus ook geen verantwoordelijkheid voor kan dragen.

5. De zaak zorgde wereldwijd voor heel wat commotie, maar al snel bleek het vooral een Amerikaans probleem. Zo is de software hoofdzakelijk te vinden op telefoons verkocht door de Amerikaanse operators Sprint en Verizon. Alle grote Belgische en Nederlandse telecomoperators ontkennen het gebruik en de installatie van Carrier IQ op de door hen verkochte toestellen.

6. Alleen Apple moest schoorvoetend toegeven dat het een versie van Carrier IQ voorinstalleerde op zijn iPhone, ook in Europa. Het ging echter om een afgeslankte versie, die gemakkelijk uit te schakelen is door de gebruiker. Desondanks kondigde Apple aan de Carrier IQ-software volledig te zullen verwijderen bij de volgende update van iOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business