Nieuws

Vier smileys die stof deden opwaaien

De emoticon – het lachend gezichtje in e-mails en chatberichten – bestaat dit jaar 30 jaar. In al die jaren werden er al duizenden van gebruikt. Waaronder enkele opmerkelijke, ophefmakende en … ongepaste.

Vaak heeft men het over een smiley als eenvoudig tekeningetje van een lachend gezichtje. Een smiley in ASCII-tekens is een emoticon. Al wordt het woord smiley ook wel gebruikt voor emoticons in het algemeen. Het onderscheid wordt ook moelijker omdat sommige mail- en tekstprogramma’s ASCII-emoticons meteen vervangen door een gezichtje. Hoe dan ook: smiley of emoticon, er passeerden er al een paar opmerkelijke de revue:

De eerste
In september 1982 typte Scott E. Fahlmann, computerwetenschapper aan de Carnegie Mellon University, de eerste :-). Nadat een studentengrap over een besmetting op de universiteit voor onrust had gezorgd, was er een debat ontstaan over de grenzen van de humor binnen zijn school. Fahlman stelde een symbooltje voor bij boodschappen die niet helemaal serieus bedoeld waren.

Het doodvonnis
De Amerikaanse rechter Charles Hearn zette onlangs een smiley onder het doodvonnis van een Amerikaans crimineel. Al is het lachend gezichtje onderdeel van zijn persoonlijke handtekening. Mede hierdoor verscheen de handtekening met het gezichtje ook al onder een brief aan collega"s waarin het overlijden van een rechter werd gemeld. Dit viel niet bij iedereen in goede aarde.

De echtscheiding
Toen popdiva Katy Perry enkele weken geleden haar echtscheidingspapieren tekende, was ze zo in de wolken dat ze een smiley onder haar handtekening plaatste. Perry trouwde zonder huwelijkscontract, en daardoor kon haar ex Russell Brand aanspraak maken op de helft van Perry’s fortuin van zo’n 30 miljoen dollar. Maar de man besloot er afstand van te doen. Met dus een smiley als bedankje.

De politiek
“Is gelogen :-)", zo stond in een mail van een medewerker van Vlaams minister Philippe Muyters (N-VA). De man insinueerde dat zijn minister het parlement zou hebben voorgelogen over de begroting. De mail veroorzaakte flink wat heisa. Uiteindelijk kon Muyters het brandje blussen en op post blijven.

Dan verging het Yves Leterme minder goed. Toen onze ex-premier ervan werd beschuldigd rechters te hebben beïnvloed in de Fortis-zaak, bleek een smiley e-mail van een van zijn medewerkers een belangrijk element. “Zinkende schepen slepen soms mensen mee :-)” stond toen in de mail die de man had verstuurd naar de substituut op het parket van Brussel.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business