Nieuws

Overheid start online vraagbaak over internetdreigingen

De Belgische overheid lanceert een online informatiepunt waar burgers tips en informatie kunnen vinden over de gevaren die ze op het internet tegenkomen.

De site Safeonweb.be biedt de Belgische bevolking sinds dinsdag een ‘neutraal informatiepunt’ waar surfers onder meer advies kunnen inwinnen over het politievirus, Stuxnet en veilig internetbankieren.

Safeonweb is een initiatief van het federale Cyber Emergency Response Team (CERT.be), een lokaal crisisteam dat zich actief bezighoudt met de beveiliging van het internet. CERT maakt onderdeel uit van Belnet, een hightech overheidsdienst die onder meer snel internet verzorgt voor Belgische universiteiten en onderzoeksinstellingen.

[related_article id=”161920″]

De nieuwe site komt er naar aanleiding van eigen onderzoek onder zo’n 1.200 Belgen. Hieruit blijkt dat zij dringend op zoek zijn naar een betrouwbare manier om te ontdekken of ze zojuist besmet zijn en of ze een update nu wel of niet moeten installeren.

“Je kunt het wel vragen aan een buur of opzoeken op een website, maar mensen hebben vaak het gevoel dat er een commerciële boodschap aan vasthangt”, zegt CERT-coördinator Christian Van Heurck.

Uit de enqûete blijkt dat zij dan vooral naar de overheid kijken voor het leveren van die onafhankelijke informatieverstrekking. Liefst zeventig procent van de ondervraagden vindt dat de federale overheid de bevolking beter moet inlichten over internetdreigingen.


Overheid informeert, bespioneert
Uit het onderzoek komen verder nog enkele opvallende conclusies naar voren. Zo is één op de drie ondervraagden bezorgd dat diezelfde Belgische overheid zich bezig houdt met het bespioneren van de eigen burgers. En 65 procent is van mening dat zijn/haar internetleverancier zou moeten zorgen voor betere bescherming tegen online criminaliteit.

Toegankelijk
CERT heeft bij de creatie van de site bewust gekozen om zo laagdrempelig mogelijk te werk gaan, zodat ook technisch minder vaardige gebruikers er terecht kunnen.

“Onze filosofie is: als een tip geschikt is voor mijn grootmoeder is die goed genoeg voor de specialisten”, zegt Van Heurck. De man van CERT benadrukt echter wel dat Safeonweb.be een beperkte functie heeft: namelijk het geven van praktisch advies aan de gemiddelde Belgische surfer. 

Geen helpdesk
“Wij zijn dus geen online helpdesk”, benadrukt van Heurck. CERT is in naam van Safeonweb ook actief op Facebook en Twitter, maar verzamelt hier vooral informatie ‘om te zien wat er leeft.’

Met de binnenkomende klachten, vragen en tips kan het updates schrijven voor de site of nieuwe tips toevoegen die een groot deel van de bevolking kunnen helpen.

Dat heeft deels ook te maken met het feit dat CERT momenteel uit zeven man bestaat, waarvan vijf technische mensen. Waar mogelijk verwijst het team daarom ook door naar andere overheidssites die nuttige informatie bevatten, zoals Febelfin of Childfocus.be.

“Het internet gaan we er morgen niet meteen veiliger mee maken”, zegt Belnet-directeur Jan Torreele “Maar ik hoop wel dat de Belgische surfer in de toekomst de reflex zal ontwikkelen om op Safeonweb zijn informatie te halen."

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business