Nieuws

Sneller je smartphone opladen

Grote batterijen zorgen ervoor dat onze apparaten langer door kunnen werken, maar dat betekent wel een langere oplaadtijd. Nieuwe technologieën beloven dat we onze apparaten sneller dan ooit kunnen opladen.

Onze smartphones worden steeds beter en spectaculairder: grotere schermen, hogere resoluties, sneller internet en krachtigere processors. Dit gaat allemaal ten koste van de batterij, het zijn namelijk stuk voor stuk stroomvreters.

Telefoonfabrikanten zijn constant bezig meer milliampères in batterijen te proppen. De uitdaging hierbij is om de smartphone handzaam te houden, slank dus. Toch zit er ook een nadeel aan batterijen met meer opslagcapaciteit: het opladen duurt langer. Want je microUSB-poort laat maar een maximale hoeveelheid energie door.

Power-opladers
Sommige fabrikanten die apparaten verkopen met een grotere accu, bieden vaak ook power-opladers aan die meer energie leveren. Maar omdat ze er hetzelfde uitzien als veel andere opladers is het makkelijk in de war te raken wanneer je over meerdere USB-apparaten beschikt.

Als je een apparaat verbindt met een oplader die daar niet voor ontworpen is, loop je het risico dat je een waarschuwing krijgt dat het opladen heel langzaam gaat of zelfs helemaal niet gebeurt. Of nog erger, je gebruikt je apparaat terwijl het aan de oplader hangt, maar intussen loopt de batterij langzaam verder leeg.

Quick Charge
De komst van USB 3.0 geeft een beetje verlichting door de limiet van 500 milliampère per uur te verhogen naar 800. Een nieuwe versie van de Quick Charge-methode van Qualcomm stelt je in staat 75 procent sneller op te laden dan via conventionele technologie. 

Om te voorkomen dat apparaten die weinig energie nodig hebben te veel stroom ontvangen, werkt het bedrijf nauw samen met fabrikanten en de grote spelers op de accu- en opladermarkt. Samen zorgen ze ervoor dat een apparaat niet meer stroom krijgt dan waar het mee om kan gaan.

Implementeren
Wat is er nodig voor de fabrikanten om Quick Charge 2.0 te implementeren? Ondersteuning voor deze nieuwe standaard is al beschikbaar in de topserie van Qualcomms chips. Zo kunnen al meer dan zeventig telefoons overweg met versie 1.0. Het enige wat de fabrikanten moeten doen is de technologie activeren. Dan zou het natuurlijk logisch zijn als ze ook een oplader in de doos doen voor Quick Charge 2.0.

Quick Charge 2.0 is niet de enige optie om meer elektriciteit door je microUSB-poort te jagen. Op de Consumer Electronics Show in januari presenteerden de uitvinders van de USB-standaard een manier om via die poort 100 watt te leveren. Dat is genoeg energie om zo ongeveer elke laptop, beelscherm of welk mobiel apparaat dan ook van stroom te voorzien.

Nieuwe kabels
Dit heeft echter wel tot gevolg dat je nieuwe USB-kabels nodig hebt. Kabels die in staat zijn een dergelijke hoeveelheid energie door te sturen. Je hoeft overigens niet bang te zijn dat beide manieren onderling gaan vechten om de nieuwe standaard te worden. Het kan naast elkaar bestaan.

Degenen die veel van hun batterij vragen zijn waarschijnlijk erg blij met dit nieuws. Mensen die onderweg zijn kunnen in de koffietent in vijftien of twintig minuten hun accu weer opladen. Het enige wat ze nodig hebben is een stopcontact. Dit gecombineerd met het feit dat accu"s langer meegaan, maakt het nog makkelijker mobiel te blijven.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business