Nieuws

Wat je offline kunt doen met een Chromebook

Chromebooks winnen aan populariteit en het is duidelijk waarom. Ze zijn goedkoop, gemakkelijk om in te stellen en te onderhouden, en ze hebben genoeg functies. Maar wat zijn de mogelijkheden zonder internetverbinding?

Na een trage start lijken Chromebooks eindelijk aan te slaan. Er zijn dezer dagen Chromebooks in alle vormen en maten en in een uitgebreid assortiment aan prijzen, van Acer, Dell en HP tot Samsung en Toshiba. Er bestaan desktopalternatieven zoals de Asus Chromebox en de LG Electronics Chromebase, en in de duurdere klasse heeft Google zijn eigen Chromebook Pixel met een scherm met ultrahoge resolutie.

Ik probeerde er al veel uit. Meest recent de Acer C720, die verkrijgbaar is vanaf 200 dollar en een 11 inchscherm heeft, een Intel Celeron-processor, 2 GB geheugen en 16 GB aan harde schijfruimte.

[related_article id=”158901″]

Het is eenvoudig om te zien waarom zulke Chromebooks aantrekkelijk zijn. Ze zijn niet duur, gemakkelijk in te stellen en te onderhouden, en zolang je geen Microsoft Office of andere lokale software nodig hebt, bezitten ze alles wat je nodig hebt.

Offlinemogelijkheden
Er bestaan veel reviews van Chromebooks, maar één vraag blijft onbeantwoord: wat gebeurt er wanneer je niet verbonden bent met het internet? Aangezien ik veel tijd spendeer in treinen en vliegtuigen heb ik me beziggehouden met de offlinecapaciteiten van de Chromebooks te testen.

De resultaten zijn verrassend. Er zijn kleine beperkingen op plaatsen waar je ze niet zou verwachten, maar ik had niet gedacht dat andere functies, met name de Google Drive-apps, intussen zo goed zouden werken.

De basis: e-mail, agenda en contacten
Wanneer je online bent, ziet Gmail er uiteraard exact hetzelfde uit op een Chromebook. De offlineversie daarentegen werkt meer zoals de mobiele app, met een doorscrolbare berichtenlijst aan de linkerkant en een previewvenster aan de rechterkant.

De basics zijn allemaal aanwezig. Je kan berichten lezen, archiveren of deleten, nieuwe berichten opstellen en met labels werken. Toch ontbreken er enkele functies. Het menu dat je laat wisselen tussen Gmail, Contacten en Taken is bijvoorbeeld niet aanwezig en wanneer je een bericht selecteert ontbreken veel opties. Zoals de mogelijkheid om een taak of event aan te maken, of berichten te filteren.

Over het algemeen werkt e-mail goed. Dat is niet het geval bij de agenda. Je kunt afspraken offline bekijken en je aanwezigheid te kennen geven, maar dat is het zo ongeveer. Er is geen manier om afspraken toe te voegen of zelfs om taken te bekijken. Om eerlijk te zijn zegt Google wel dat de offlinefunctionaliteit beperkt is tot een alleen-lezenversie, maar op die manier kwalificeert de kalender zich niet echt als een offline-app.

Er is geen mogelijkheid om je Googlecontacten offline te bekijken, zelfs niet in de alleenlezenmodus. In de praktijk vertrouwen de meeste mensen op hun smartphone of tablet om hun afspraken in het oog te houden of contactpersonen op te zoeken, zeker buiten het kantoor. Maar toch gaat het om functies die zakelijke gebruikers gewend zijn dankzij Microsoft Outlook en Exchange.

Om Gmail en de agenda offline te gebruiken moet je eerst naar de instellingen voor elke dienst gaan en daar de offlinefunctie activeren. Hoewel je kan kiezen om e-mail van de voorbije twee weken of zelfs de voorbije maand te downloaden, reset de functie op mijn systeem toch altijd terug naar één week.

Ik ontdekte ook dat de veranderingen die ik maakte in Gmail niet onmiddellijk synchroniseren zodra ik terug online ben. Ik moet Gmail opnieuw opstarten om mijn Postvak In te synchroniseren.

Google Drive Apps
Googles eigen suite van productiviteitsapps maakt intussen deel uit van de online-opslagdienst en staat bekend als Google Drive Apps. Het gaat om Docs, Sheets, Slides en Drawings. Google Keep, een simpel alternatief voor Microsoft OneNote of Evernote werkt ook offline. En er bestaan Drive-apps van externe ontwikkelaars voor taken zoals het aanmaken van grafieken, het bewerken van foto’s en het werken met 3D-tekeningen.

Veel van deze apps werken ook offline. Om een bestaand document te bewerken moet je de offlinecapaciteit in Google Drive activeren, waarna wel alle documenten, spreadsheets, presentaties en tekeningen automatisch synchroniseren, maar geen andere bestanden of foto’s. Google Drive ondersteunt al lang offlinebewerking in Docs, Slides en Drawings en recent kwam daar ook Sheets bij.

Als je één van de vele mensen bent die macro’s gebruiken, dan blijft Excel je enige keuze. Google kondigde vorige week ondersteuning voor extensies van externe ontwikkelaars aan in Docs en Sheets. Die moeten de functionaliteit van deze twee suites uitbreiden, maar zullen helaas helaas alleen online beschikbaar zijn.

Andere kleine problemen
Er zijn nog enkele andere probleempjes met Google Drive. Wanneer je offline bent zijn veel van de beheerfuncties zoals de mogelijkheid om te delen, verplaatsen of deleten niet beschikbaar. Je kan enkel bestanden openen (ervan uitgaande dat ze in een formaat compatibel met offlinewerk zijn opgeslagen).

Chrome OS heeft een afzonderlijke app, Files genaamd, die je toestaat bestanden te verplaatsen tussen Google Drives online-opslagplaats, de lokale downloadmap en het extern geheugen. Verwarrend genoeg kan je er ook documenten en presentaties mee opslaan om ze offline te bewerken, maar de functie is toch vooral bedoeld om andere soorten bestanden te beheren, zoals foto’s, muziek en video’s. Hou er rekening mee dat de ingebouwde media-apps niet erg uitgebreid zijn.

Google+ Photo’s heeft enkele eenvoudige bewerkingstools maar is eigenlijk ontworpen om beelden te delen en online te plaatsen. Autodesk Pixlr Touch Up heeft meer bewerkingsopties en laat je effecten toevoegen. Beide werken offline. De Kindle Cloud Reader, Google Play Books, The New York Times en Pocket functioneren ook allemaal offline, net als een aantal spelletjes zoals Angry Birds, Cut the Rope en Solitaire.

De meeste Chrome-apps werken vanuit de browser, maar sommige bestaan ook als desktopapplicaties. Die laatste werken niet alleen op Chromebooks maar ook op Windows-pc’s en Macs. Hoewel die apps allemaal offline beschikbaar zijn, blijft het aanbod voorlopig beperkt.

Conclusie
Nu mobiel internet alsmaar sneller wordt en zelfs vliegtuigen experimenteren met breedbandverbinding zit er een dag aan te komen waarop offlinewerk geen probleem meer zal zijn. Voorlopig blijft het echter een afweging om rekening mee te houden.

Toch is het verrassend hoeveel je kan doen met een Chromebook zonder internettoegang. En als Google enkele probleempjes met Gmail, Kalender en Contacten aanpakt, dan kan de Chromebook genoeg offlinemogelijkheden aanbieden om de meeste gebruikers tevreden te stellen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business