Nieuws

Zes punten waarop Windows Phone beter scoort dan de iPhone

Welk smartphone-OS globaal gezien het beste is, is een eindeloze discussie, maar op deze zes punten overtreft Windows Phone Apples iPhone.

Ik begin wel wat te voelen voor Windows Phone. Mijn eerste indrukken, zoals bij vele gebruikers die de overstap maakten, vielen in de categorie "Waarom doet Microsoft dit op zo"n belachelijke manier?" Na een paar weken met het platform ben ik nog niet klaar om mijn definitieve mening uit te spreken, maar ik heb wel een aantal dingen gevonden die me bevallen. Eigenlijk heb ik zelfs een aantal zaken ontdekt die ik leuk vind op Windows Phone en die ik niet kan of die niet op dezelfde manier aangepakt worden op de iPhone. Even voor de duidelijkheid: ik beweer niet dat Windows Phone beter is dan iOS (of omgekeerd). Ik wil hier alleen een paar aspecten oplijsten van Windows Phone die ofwel niet beschikbaar zijn op een iPhone of die Windows Phone gewoon beter doet.

Lock screen met Bing

[related_article id=”158256″]

Ik zal beginnen met een erg eenvoudig puntje: Windows Phone gebruikt Bing om een dynamische schermachtergrond op mijn lock screen te toveren, en dat is fijn. Om de zoveel tijd pak ik mijn telefoon en is er een nieuwe, interessante afbeelding op verschenen. De iPhone doet dit niet: je kan een afbeelding of een dynamische achtergrond kiezen, maar dan blijft die staan tot je een andere selecteert. Een doorslaggevende reden om je iPhone te dumpen en over te stappen op Windows Phone? Nee, natuurlijk niet, maar het is een leuk detail.

Metro-tegels op het homescherm

Dit is nu eens iets dat ik nooit verwacht had. De tegel-interface in de Windows Store op Windows 8 haalt het bloed van onder mijn nagels (ik gebruik Windows 8 natuurlijk op een desktop met een muis en toetsenbord, dus dat zit er waarschijnlijk ook voor iets tussen) maar op de telefoon is de tegelopmaak eigenlijk echt een pluspunt. Ik vind het fijn om in één oogopslag te kunnen zien wat mijn laatste e-mailbericht is, of wat er in mijn agenda staat. Sommige applicaties geven ongelooflijk irrelevante info weer. Sommige websites (zoals ZDNet, bijvoorbeeld) laten je de laatste kop zien, maar andere sites werken niet zo goed en laten je gewoon een statische screenshot zien van het moment waarop je de site vastgepind hebt. Ondanks deze tekortkomingen krijg je toch heel wat meer info te zien dan op de iPhone. Naar mijn mening kan het niet op tegen de custom widgets die ik in mijn Android telefoon (een Samsung Galaxy S4) gebruik, maar Windows Phone haalt het hier makkelijk tegen de iPhone.

Workplace

Nu Apple en IBM een deal hebben gesloten kan je er donder op zeggen dat er een soort tweede-persoonlijkheids kantoor-feature zit aan te komen in een van de volgende versies van iOS, maar vandaag is daar nog geen sprake van. Windows Phone laat je met Workplace echter een apart werkprofiel toevoegen. Dit is een feature dat in mijn ogen steeds noodzakelijker wordt in onze moderne wereld, en sommige Android-implementaties ondersteunen dit dan ook – maar niets dat erop lijkt in iOS.

Draadloos opladen zonder valsspelen

Voor mijn smartphones heb ik alle mini-usbkabeltjes buitengegooid en ben ik volledig overgestapt op draadloos opladen. Met mijn Galaxy S4 is dat geen probleem, want die heeft een meegeleverd opzetstuk voor draadloos laden. Mijn iPhone heeft dat niet, en dus moest ik investeren in een logge sleeve van een externe fabrikant om van de functionaliteit gebruik te maken. Verschillende Windows Phone- en Lumia-toestellen, inclusief de Lumia 930 die ik gebruik, heeft de mogelijkheid gewoon ingebouwd. Het is het soort gebruiksgemak ondersteunend feature dat je van Apple zou verwachten, maar Windows Phone heeft het – en de iPhone niet.

Ingebouwde FM-radio

Ja, ja, ik weet het – wie gebruikt er vandaag nu nog een FM-radio? En toegegeven, sinds de opkomst van diensten als Spotify ben ik ook grotendeels opgehouden met het luisteren naar de gewone radio. Maar zelfs in de States, waar muziekdiensten als Pandora en Spotify al veel sterker staan dan in onze contreien, blijkt dat zo"n 93 procent van de bevolking minstens af en toe nog naar de radio luistert. De Lumia 930 heeft, interessant genoeg, een ingebouwde FM-radio. Ik weet niet hoe vaak ik die zou gebruiken, aangezien ik de meeste luistertijd met online bronnen doorkom. Het blijft echter een fijn feature, gratis en voor niets bij je toestel – al ben ik niet echt overtuigd van die zwarte layout – en de iPhone heeft dit niet.

Prijs

En ja, als laatste punt moeten we het over de prijs hebben. Je kan een iPhone hier en daar wel goedkoper bij een abonnement krijgen, maar dan zit je wel vast aan een stinkdure formule. En zelfs als je een ouder model iPhone koopt, of een refurbished exemplaar, dan zal je er nog steeds niet in slagen om minder dan 400 euro uit te geven – en dan heb je al goed rondgekeken. Daar staat tegenover dat er een aantal erg goedkope Nokia Lumia"s op de markt zijn. Kijk maar naar de nieuwe Lumia 530: een smartphone met Windows Phone 8.1, voor 85 euro exclusief btw. Voor die prijs kan je het ding bijna aankopen als PDA of mediaspeler en het telefoon-aspect gewoon negeren. Dit prijsverschil is de reden dat Nokia het zo goed doet in de opkomende markten, en een poot heeft in een prijsgamma en consumentenklasse waar Apple zich niet in begeeft.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business