Nieuws

Apple Pay moet creditcard vervangen

Nu de iPhone ook een NFC-chip krijgt, is de tijd aangebroken om betalingen uit te voeren met de smartphone. Dat kan vanaf oktober met Apple Pay.

Omdat Apple-producten niet duur genoeg zijn, introduceerde Tim Cook tijdens zijn keynote gisteren Apple Pay: een betaalsysteem dat is geïntegreerd in de iPhone 6 waarmee betalen met een creditcard nog eenvoudiger en, volgens Apple, nog veiliger wordt.

De nieuwe betaaldienst wordt in oktober gelanceerd in de VS. Een datum voor Europa is nog niet bekend.

Google Wallet
Pay is het antwoord van Apple op Google Wallet, en de dienst werkt op een gelijkaardige manier. Nu de iPhones meer dan drie jaar na de introductie van NFC de intussen ingeburgerde technologie ook omarmen kunnen ze, net zoals veel Androidtoestellen, gebruikmaken van de uitgebreide infrastructuur voor mobiel betalen die al aanwezig is in de VS.

[related_article id=”158256″]

Hoewel NFC-betaalterminals in Europa een rariteit zijn bestaan er in de VS al 220.000 locaties waar je met je mobiele telefoon kunt betalen. Nu Apple mee op de kar springt, kun je ervan op aan dat dat cijfer snel de hoogte in zal schieten. Het bedrijf mag de laatste jaren dan wel traag zijn met de integratie van nieuwe technologie, wanneer het z’n schouders ergens onder zet mag je verwachten dat een doorbraak niet veraf is. Zo werkt Apple momenteel samen met McDonald"s, Disney en Subway aan de integratie van een mobiel betaalsysteem.

Foto gemaakt
Apple Pay heeft toegang tot de creditcard die je reeds aan een iTunes-account linkte, maar je kan naar believen andere kaarten toevoegen. Dat gaat door een foto te maken van een bepaalde kaart. De informatie wordt echter veilig opgeslagen, zodat de relevante beveilgingscodes niet te lezen zijn via de smartphone.

Om te betalen houd je een iPhone 6 tegen een betaalterminal, waarna je de betaling moet bevestigen met de ingebouwde TouchID-fingerprintreader. Telkens wanneer je betaalt, krijgt de terminal een uniek gegenereerde code te verwerken, zodat je kaartgegevens onbekend blijven. “Dat is veiliger”, aldus Cook. “Zelfs de kassierster krijgt de codes op je kaart niet te zien.” Wordt je iPhone gestolen, dan kan je lopende betalingen blokkeren via de Find my iPhone-functie.

Verschil
Apple haast zich om te hameren op een groot verschil met Google Wallet. “Wij hebben geen idee wat je koopt”, benadrukt Eddy Cue, de verantwoordelijke bij Apple. “We houden geen gegevens bij over je aankopen, waar je die maakt en hoeveel je betaalt.”

Als laatste kanttekening valt het op dat Apple Pay niet iPay heet. Ook de Watch kreeg geen i. Zou het tijdperk van de iDingen gedaan zijn?

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business