Nieuws

Samsungs smart tv’s luisteren mee in de woonkamer

Samsungs privacybeleid waarschuwt dat je tv je gesprekken kan registreren en delen met een externe partij. George Orwells roman "1984" wordt weer een beetje meer werkelijkheid.

Samsungs privacybeleid waarschuwt dat de spraakherkenningssoftware in zijn smart tv’s je persoonlijke gesprekken kan registreren en delen met een derde partij.

De passage werd ontdekt door The Daily Beast en klinkt als volgt: “Wees je ervan bewust dat indien je gesproken woorden persoonlijke of andere gevoelige informatie bevatten, die informatie kan worden geregistreerd en doorgestuurd naar een derde partij door het gebruik van Voice Recognition.”

[related_article id=”158578″]

1984

Parker Higgins, een activist van de Electronic Frontier Foundation, een organisatie die de rechten van burgers verdedigt in cyberspace, maakte op Twitter de vergelijking met het concept van de telescreens die altijd meekijken en -luisteren uit de beroemde roman ‘1984’ van George Orwell.

In tegenstelling tot de telescreens gaat het bij de smart tv’s van Samsung natuurlijk om een functionaliteit die je als gebruiker zelf controleert. Je hebt zelf de vrije keuze om al dan niet gebruik te maken van Voice Recognition om je televisie via spraakcommando’s te bedienen, en kan de functie ook eenvoudig uitschakelen. Wanneer de feature actief is, verschijnt er een icoontje van een microfoon op het scherm.

Samsung zegt bovendien dat het de privacy van zijn gebruikers erg serieus neemt. “In al onze smart tv’s maken we gebruik van gestandaardiseerde beveiligingsmechanismen, waaronder data-encryptie, om de persoonlijke informatie van gebruikers te beschermen en niet-geauthoriseerd gebruik te voorkomen”, legt een woordvoerster van het bedrijf uit tegenover CNet.

Wat het delen van de informatie met een derde partij betreft, klinkt de verklaring als volgt: “Samsung houdt geen spraakgegevens bij en verkoopt ze ook niet aan derde partijen. Als een gebruiker ermee instemt om de spraakfunctie te gebruiken, wordt de stemdata gedeeld met een derde partij gedurende het uitvoeren van de spraakopdracht. De data wordt naar een server gestuurd, die zoekt naar de gevraagde content, en die content terugstuurt naar de tv.”

Die derde partij is Nuance, de specialist in spraaksoftware die het omzetten van spraak naar tekst in de Voice Recognition-functie van Samsungs smart tv"s voor zijn rekening neemt.

Internet der dingen

Samsungs privacybeleid is noemenswaardig omdat het er zo expliciet voor waarschuwt dat je persoonlijke gesprekken zouden kunnen worden opgenomen wanneer spraakherkenning op je smart tv actief is. Andere fabrikanten, zoals Philips en LG, zijn veel vager in hun verwoordingen, maar je mag er vanuit gaan dat ook hun tv’s bepaalde data registreren. Eind 2013 kwam LG nog in opspraak iets te veel informatie naar de fabrikant doorstuurden.

Het is een probleem dat eigen is aan de opmars van het internet der dingen, waarin steeds meer toestellen in huis met het internet verbonden zijn. Van zodra een apparaat een internetverbinding heeft en de mogelijkheid om bepaalde gegevens te registreren – je kijkgedrag, je stem, de temperatuur in huis etc. – zit je met een potentieel privacyprobleem waar fabrikanten voorzichtig mee moeten omspringen.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business