Nieuws

Transparante zonnecellen maken van elk raam een energiebron

Onderzoekers hebben een manier gevonden om transparante zonnecellen te maken, waardoor elk raam een potentiële energiebron wordt.

Een team van onderzoekers van de Michigan State University heeft een manier gevonden om zonnecellen transparant te maken.

De cellen heten luminescent solar concentrators. Onderzoek hiernaar is niet nieuw, maar eerdere pogingen leverden een lage energieproductie op met sterk gekleurde materialen. Met name door dat laatste was het concept niet erg maatschappelijk toepasbaar.

Het systeem maakt gebruik van kleine organische moleculen die golflengtes van zonlicht opvangen die niet zichtbaar zijn voor het menselijk oog, namelijk ultraviolet en infrarood. De moleculen zetten de straling om in een andere golflengte van infrarood, die vervolgens naar de rand van de oppervlakte van de cel wordt gestuurd. Daar wordt dit infraroodlicht door middel van kleine fotovoltaïsche zonnecellen omgezet in elektriciteit.

Op dit moment zijn de cellen nog niet erg efficiënt, maar de onderzoekers verwachten dat te verbeteren naar ongeveer de helft van de capaciteit van een traditionele zonnecel. Dat maakt de transparante cellen goed in toepasbaarheid. Met de uitvinding wordt ieder raam namelijk een potentiële energiebron. Ook zijn de onderzoekers bezig met toepassingen op smartphones, die door te technologie te verwerken in het scherm potentieel nooit meer hoeven te worden opgeladen.

In onderstaande video van Bloomberg Business geeft een van de onderzoekers meer uitleg bij het concept.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business