Download en verwijder je volledige Google-zoekgeschiedenis

Google laat sinds kort toe om je complete online zoekgeschiedenis lokaal te downloaden en verwijderen. Zo ga je aan het werk.

Google laat sinds kort toe om je complete online zoekgeschiedenis, vanaf het moment dat je een account hebt aangemaakt, lokaal te downloaden. Eerder was het wel al mogelijk om die gegevens online te raadplegen.

De functie werd in januari reeds in alle stilte gelanceerd, maar kwam pas onder de aandacht nadat het onofficiële blog Google Operating System er vorige maand voor het eerst over berichtte.

[related_article id=”158901″]

“U kunt uw hele opgeslagen zoekgeschiedenis downloaden zodat u een lijst met al uw zoekwoorden kunt weergeven. Zo heeft u overal en altijd toegang tot uw gegevens.”, schrijft Google op een bijhorende hulppagina.

Wanneer je je zoekgeschiedenis downloadt, wordt die beveiligd bewaard in Google Drive. Van daaruit kan je het archief naar je pc downloaden en lokaal opslaan. Google waarschuwt om dat zeker niet op een openbare computer te doen, omdat het archief gevoelige gegevens bevat.

Hoe je zoekgeschiedenis downloaden?

Om je zoekgeschiedenis te downloaden, log je in op je Google-account en ga je naar de pagina ‘Web- en app-activiteit’. Hier krijg je meteen een overzicht van trends in je zoekactiviteit en een lijst met alle zoekopdrachten die je ooit hebt uitgevoerd.

Klik op het tandwiel in de rechterbovenhoek en kies voor ‘Downloaden’. Er verschijnt nu een waarschuwing in verband met de bescherming van je gegevens. Wil je na het lezen toch doorgaan met het downloaden van je zoekgeschiedenis, dan klik je op ‘Archief maken’.

Vervolgens moet je enkele minuten wachten terwijl Google je archief voorbereidt. Eenmaal afgerond, krijg je een e-mail toegestuurd met een link naar het geëxporteerde archief in Google Drive. Van hieruit kan je de zoekgeschiedenis al dan niet lokaal downloaden.

Hoe je zoekgeschiedenis verwijderen?

Google maakt het ook al langer mogelijk om je complete (of een deel van je) zoekgeschiedenis te verwijderen. Dat kan je doen uit privacy-overwegingen, maar betekent ook dat Google je geen gepersonaliseerde zoekresultaten meer kan aanbieden op basis van je geschiedenis. Vind je dat handig dan maak je beter gebruik van andere privacy-opties, zoals incognitomodus, om gevoelige zoekopdrachten uit te voeren.

Om je zoekgeschiedenis te verwijderen ga je opnieuw naar de pagina ‘Web- en app-activiteit en kies je via het tandwiel voor ‘Items verwijderen’. Geef vervolgens aan van welke periode je de zoekgeschiedenis wil verwijderen en bevestig met een klik op ‘Verwijderen’.

Je kan ook specifieke zoekopdrachten verwijderen door ze te selecteren in de lijst en bovenaan op ‘Items verwijderen’ te klikken.

Het is nog belangrijk om op te merken dat dit proces je zoekgeschiedenis niet volledig verwijdert, maar alleen anonimiseert, zodat je zoekgeschiedenis niet langer met jouw in verband kan worden gebracht. Google heeft wel nog altijd toegang tot de anonieme gegevens.

Op 5 juni organissert onze uitgeverij een training “SEO voor tekstschrijvers”. Meer informatie en mogelijkheid tot inschrijven vind je op de website www.businessmeetsit.be.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business