Nieuws

Seat laat pakjes leveren in geparkeerde auto’s

Seat wilt van je kofferbak een postbus maken: de autofabrikant test een bezorgmethode waarbij pakjes rechtstreeks in de auto worden geleverd.

Stel dat je een pakje wilt bestellen, maar je hebt geen tijd om het thuis te ontvangen. En je hebt geen zin om het op te pikken in een postkantoor of afhaalpunt. Als het aan Seat ligt, dan kan je je pakje in dat geval binnenkort ook gewoon laten leveren in de kofferbak van je auto.

De autofabrikant presenteert een mobiele app waarmee gebruikers hun geparkeerde auto als bezorgadres kunnen opgeven voor online bestellingen. De app, Droppit, laat toe om een bestelling te plaatsen, waarna een koerier het pakket rechtstreeks naar de auto brengt – ook wanneer de chauffeur zelf niet aanwezig is. Het concept wordt op kleine schaal getest in Barcelona gedurende een proefperiode van zes maanden.

Sleutels achterlaten

Voor het experiment werkt Seat samen met Saba, een ontwikkelaar van parkeergarages. Voorlopig werkt Droppit enkel als de auto in één van de twee geselecteerde Saba-parkeergarages staat geparkeerd. In die garage laat de chauffeur zijn sleutels achter bij één van de opzichters: zij vergezellen de koeriers, identificeren de juiste auto en plaatsen uiteindelijk de goederen in de kofferbak. In de toekomst zou het mogelijk moeten worden om de juiste auto te ontgrendelen via de app zelf, waarbij de gebruiker toestemming kan geven via vingerafdruk.

In het huidige experiment kan de gebruiker bestellen bij de online supermarkt Deliberry of een order plaatsen bij on-demand bezorgdienst Glovo. Glovo bezorgt eender welk product van een winkel in de buurt: of het nu gaat om een maaltijd, een oplader, of een paar schoenen.

Leveren zonder ontvanger

Het concept van ‘in-car delivery’ is niet nieuw. Ook Volvo pakte al uit met een gelijkaardig initiatief, waarbij pakjes in de auto werden geleverd met behulp van een tijdelijke, digitale sleutel. Een andere aanpak hanteren Amazon en Walmart: zij leveren niet in geparkeerde auto’s, maar experimenteren al een tijdje met bezorging in huis, ook als de ontvanger niet thuis is.

 

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Wat dacht je van een refurbished elektrische fiets?

Bekijk het aanbod

Business