Nieuws

Windows 10 getest: dag 6 – 7

Een week lang houdt onze redacteur een dagboek bij met al zijn ervaringen rond Windows 10. Vandaag: de downgrade.

De laatste twee dagen zijn voorbij van mijn volledige week met Windows 10. Om af te sluiten heb ik mijn mediacenter als allelaatste systeem geüpgraded naar Windows 10 en worstel ik plots heel sterk met Microsoft-accounts die me blijven achtervolgen.

Plex

De laatste pc bij mij thuis die nog niet op Windows 10 draaide, is mijn mediacenter. Die heeft maar twee doelen: gamen en Plex. Aangezien er weinig andere software op staat, verwachtte ik weinig problemen. Initieel was dat ook, want net als bij mijn andere desktop werkte elk spel uit Steam of GoG vlekkeloos nadat ik de laatste nieuwe grafische drivers installeerde.

Het probleem vormde zich vooral rond Plex. Die wil nog wel opstarten, maar daarna loopt het volledig fout. Soms kan ik een film opstarten, maar krijg ik geen geluid. Meestal crasht Plex redelijk snel en moet ik via Taakbeheer ingrijpen. De nieuwste versie installeren helpt niet, dus zal ik het helaas tijdelijk zonder Plex moeten doen. VLC-player werkt gelukkig nog wel correct, maar het geluid blijft wel een probleem bij mijn mediacenter.

Geen geluid

Windows 10 snapt blijkbaar niet zo heel goed dat mijn geluid samen met mijn beeld via HDMI moet vertrekken naar mijn versterker. Die versterker is verbonden met mijn projector, waar de versterker het geluid door de luidsprekers stuurt en het beeld enkel naar de projector stuurt. Vroeger werkte die opstelling perfect, maar in Windows 10 niet. Heel regelmatig moet ik op het geluidicoontje rechterklikken, Afspeelapparaten kiezen en daar telkens opnieuw de juiste bron kiezen.

Bovendien wil Windows 10 niet goed samenwerken met optische aansluitingen. De éne keer laadt Windows die optie niet, waardoor ik verplicht moet herstarten. Daarna verschijnt die op magische wijze wel, maar moet ik ze wel manueel aanwijzen als standaard. Mijn Creative Soundblaster ZxR-kaart is er helaas aan voor de moeite. Afwachten wanneer daar een oplossing voor Windows 10 beschikbaar is.

Mijn mediacenter is daarom tijdelijk een ramp, dus is dat de eerste pc die ik bijna onmiddellijk terug heb gedowngraded naar Windows 7. Dat moet je trouwens binnen de 30 dagen doen, want daarna verwijdert Microsoft al je Windows 7-bestanden en hang je voorgoed aan Windows 10 vast.

Antivirusprobleem

Iets wat me de afgelopen dagen niet was opgevallen, is mijn antivirus. Die draait normaal gezien vrolijk op de achtergrond, maar op alle computers is mijn Kaspersky Internet Security 2015 verdwenen sinds de installatie van Windows 10. Heel vervelend dat Kaspersky me dat niet actief komt vertellen, en dat ik er zo achter moet komen. Het resultaat na wat rondzoeken op hun blog:  verplicht upgraden naar versie 2016. Mijn licentie loopt nog 120 dagen dus dat vormt geen probleem, maar naar mijn gevoel hadden ze via updates versie 2015 ook compatibel kunnen maken.

Dat probleem was dus snel opgelost, maar mijn bedrijfslaptop heeft een groter probleem. Daar draait Kaspersky Endpoint Security 10 op, en die ondersteunt Windows 10 nog niet, ondanks dat ze allebei het cijfer 10 dragen. Volgens Kaspersky verwachten ze een oplossing tegen december 2015, wat eerlijk gezegd absurd is. Ik kan me niet inbeelden dat ze daar geen tijd voor hebben gehad met de talrijke Insider Previews die al bijna een jaar lopen.

Het straffe is dat Kasperky niet de uitzondering is in het antivirusveld. Heel weinig softwarefabrikanten hebben hun 2015-pakketten geüpgraded, en pushen daarom graag hun 2016-pakket om het Windows 10-compatibel te maken. Heel vervelend dat ze zoiets doen, dus wie geen antivirus meer heeft, moet upgraden naar de nieuwste versie.

Engelstalig

Windows 10 wordt geïnstalleerd in de taal die eerder al op je computer stond, maar kent voortaan ook een woordje Engels wanneer het moet. Wanneer je in een Nederlandstalige versie van Windows 10 zoekt naar Notepad, dan krijg je mooi Kladblok te zien. Die Engelse termen werken wel enkel bij Windows apps, niet bij zoektermen die je online wil doen. Nederlandstalig zoeken in een Engelse versie is echter geen optie.

Het is wel een gemiste kans dat de zoekbalk niet dubbel functioneert als zoekbalk voor je internetbrowser. Bijvoorbeeld wanneer je een zoekterm invult, dat je kan kiezen om het online te zoeken.

Microsoft-account

Microsoft wil heel graag zoveel mogelijk gegevens van jou, dus probeert het daaraan ook een Microsoft-account te koppelen. In Windows 8 kon je dat nog relatief gemakkelijk negeren, maar nu blijft het continu opspelen bij zowat elke app. Iets downloaden uit de Store? Account activeren! Xbox spellen streamen? Account activeren! Microsoft Solitaire Collection vraagt zelfs telkens naar je account voordat je als gast kan spelen.

Op zich vind ik het niet zo erg om daar mijn account in te vullen of eentje aan te maken, maar van zodra je dat doet verwacht Microsoft dat je dat wil voor je hele pc. Ineens moet je met je Microsoft-account inloggen wanneer je de pc opstart, en kan Microsoft alles volgen. Gelukkig bestaat er een manier om niet telkens je wachtwoord in te typen voordat je inlogt, maar Microsoft werkt flink op mijn zenuwen door het zo actief overal te pushen. Waarom niet per app je account gebruiken? Dan is er geen probleem meer en kan Microsoft gewoon doorgaan met wat ze doen.

Downgrade

Mijn week is om, en Windows 10 laat geen verpletterende indruk op mij. Wanneer je van Windows 8 komt kan ik 100% snappen dat je wil upgraden, maar voor Windows 7-gebruikers heeft het geen enkel nut. Alles werkt gewoon zoals daarvoor, behalve dat je wordt getrakteerd op een visuele update. De meeste toestellen zijn up to date met hun drivers, maar toch raad ik voorlopig Windows 7-gebruikers om nog zeker een half jaar te wachten.

Ik hoop alvast dat Microsoft massaal klachten gaat ontvangen dat het Microsoft-account vervelend werkt, maar ik vrees ervoor. In Windows 8 zat het ook al geïntegreerd, en het is er nu niet op gebeterd. Windows 8-gebruikers kan ik wel van harte aanraden om onmiddellijk over te stappen. Vergeleken met Windows 8 is Windows 10 een reuzegrote stap voorwaarts en een verplichte update. Windows 7-gebruikers kijken beter de kat uit de boom. Wie curieus is mag de upgrade uitvoeren, om binnen de 30 dagen alles terug te draaien, wat ruimte geeft tot testen. Ik draai alvast twee van mijn Windows 7-computers terug om opnieuw van Windows 7 te genieten, mijn mediacenter en mijn werklaptop. De rest blijft voortaan definitief Windows 10 draaien.

Heb je de vorige dagen van mijn dagboek gemist? Je kan alles hier nog eens rustig nalezen.

dagboekdowngradeupgradewindows 10windows 7windows 8

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen