Nieuws

Rechtbank verbant UberPop uit België

Wereldwijd strijden professionele taxichauffeurs tegen de autodienst Uber die volgens hen oneerlijke competitie biedt. In België hebben ze alvast hun gelijk kunnen halen.

In een rechtszaak aangespannen door het taxibedrijf Taxis Verts trekt Uber aan het kortste eind. De Brusselse rechtbank van koophandel heeft gisteren namelijk besloten dat Uber met UberPop moet stoppen in België. Uber heeft 21 dagen de tijd om zijn services in Brussel te stoppen. Indien de taxidienst tegen dan niet aan de Belgische wetgeving voldoet, riskeert het bedrijf een geldboete van maar liefst 10.000 euro per dag.

België is niet het eerste land waarin Uber in opspraak komt. In december werd UberPop al verbannen uit Nederland en de Deense en Noorse autoriteiten hebben Uber ondertussen ook aangeklaagd. Ook in Frankrijk werd de dienst verboden, al heeft dit Uber er niet van weerhouden zijn diensten verder te blijven aanbieden, met rellende taxichauffeurs tot gevolg.

Achterpoortje

Ondertussen lijkt Uber al een achterpoortje in de Belgische wetgeving te hebben gevonden om hun diensten te kunnen blijven aanbieden in Brussel. Volgens hen is de uitspraak namelijk niet van tel voor het duurdere UberX, waarbij chauffeurs wel een professionele licentie moeten hebben.

“We zijn momenteel de gevolgen van de uitspraak aan het bekijken. Dit heeft namelijk niet alleen een impact op honderden bestuurders, maar ook de tienduizenden mensen die UberPop gebruiken om zich betaalbaar en veilig door Brussel te verplaatsen,” voegt Filip Nuytemans, de algemene directeur van Uber België, hier aan toe.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business