Nieuws

Proximus start met Lora-netwerk om alles te verbinden

Proximus stelt zijn Internet of Things-netwerk voor en stelt het meteen open voor bedrijven en consumenten. Het is de eerste die in België alles verbindt voor particulieren.

proximus

Het Internet of Things komt langs en Proximus springt op de wagen. Op 10 juli wist Proximus reeds te melden dat het begon met de uitrol van het IoT. Vandaag weet het mee te delen dat het zijn netwerk openstelt voor bedrijven en particulieren. Proximus spreekt van een primeur voor België en zelfs voor Europa.

Gigantisch potentieel

70 procent van de mensen hebben dagelijks contact met het internet. Per 7 euro die iemand uitgeeft, gaat er ongeveer één euro naar online shoppen. In de toekomst zal dit wellicht nog exponentieel stijgen, aangezien een onderzoek, uitgevoerd door Proximus, aantoont dat 65 procent van de bevolking in de nabije toekomst een slim toestel zal aanschaffen. Dit kan gaan van gewone huishoudtoestellen, naar connected cars. “Dit genereert een explosie aan data”, zegt Bart Van Den Meersche, hoofd van het bedrijfssegment van Proximus.. “Dit zorgt voor een situatie waarbij we kunnen stellen: software rules the world. Je kan het zo gek niet bedenken, of er is een applicatie voor en updates volgen elkaar in sneltempo op”, aldus Van Den Meersche.

Van Den Meersche: “Het potentieel is groot, de business die het vertegenwoordigd nog groter.” Maar waarom Lora, vraagt hij zich af? “Omdat het tussen die toestellen over kleine berichten gaat, en dit netwerk aan onze eisen voldoet: snel, licht, heel erg veilig en makkelijk schaalbaar.” Het Lora-netwerk werkt op een laagfrequentienetwerk van 868MHz. Vandaag is dit netwerk al in voege in de belangrijkste stedelijke regio’s in België: Brussel, Antwerpen, Leuven, Luik, Gent, Charleroi, Namen, Bergen en alle havens en luchthavens. Tegen eind volgend jaar willen ze heel België en Luxemburg bereiken.

Lora

Proximus maakt voor zijn IoT-netwerk gebruik van de Lora Alliance. Lora staat voor Long Range, Low Power. Het Lora-netwerk is een open-sourcesamenwerking van providers wereldwijd. Naast Proximus vind je ook partners als Orange, Cisco, Semtech, Actility, KPN en IBM. Om het netwerk te bevolken, rekent het op lokale partners en start-ups. Proximus zegt met veel trots dat het in België het hele netwerk wel zelf op poten heeft gezet, van ontvangers, over gepaste toestellen, tot het brein dat alles aanstuurt. Indien andere providers op een later punt wensen aan te sluiten, zegt Proximus bereid te zijn om samen te werken met eenieder die zich aansluit bij de Lora Alliance. Het doel is om tot een netwerk te komen dat over de grenzen heen werkt, zonder extra (roaming) kosten.

proximus netwerkbereik

Mogelijkheden

Vandaag zijn er via het Lora-netwerk reeds enkele mogelijkheden waarbij het IoT handig kan zijn. Eén voorbeeld is het Smart Parking Life in Aarschot, waarbij je met het gebruik van je smartphone kan zoeken naar een parkeerplaats. Een parkeerplaats wordt dan uitgerust met een Lora-sensor, waardoor vrije plaatsen kunnen doorgestuurd worden naar je smartphone. Hier kunnen dan voordelen in bepaalde winkels bij komen kijken zoals ‘als u hier parkeert, krijg je een kleine korting in die winkel’. Dit kan dan ook steden helpen bij het plannen van hun verkeers- en parkeerbeleid.

Een ander voorbeeld is het gebruik van toiletten: als een toiletdeur uitgerust wordt met een sensor, telt het hoe vaak een toilet gebruikt wordt en kan het na zoveel keer een werkorder genereren dat het toilet gepoetst moet worden. Ook de voedselketen kan baat hebben bij het IoT: temperaturen van ijskasten bijhouden, een alarm laten afgaan voor deze of gene situatie. Het inchecken van bagage op luchthavens kan hier ook mee uitgerust worden, waardoor bagage nooit meer verloren zal gaan. Daarnaast mag je ook denken aan slimme beveiligingsapparaten.

Proximus Mijn Dingen

proximus sensors

Via de Proximus-app My Things kunnen mensen hun eigen toestellen managen en in de gaten houden. Heb je een slimme thermostaat thuis, dan zal je die hier kunnen bedienen. Toestellen kan je toevoegen in de app door een QR-code te scannen op het toestel. Via de app zal je die dan kunnen scannen. Je krijgt dan een logboek dat weergeeft wanneer het apparaat werkte en wat het heeft geregistreerd. In principe hoeven de toestellen zelf niet van Proximus te komen, zolang ze compatibel zijn met Lora.

Daarin willen ze heel open zijn: elke onderneming die met een goed idee komt voor een sensor of end-to-end oplossing, maakt kans om geaccepteerd te worden en toegang te krijgen tot het netwerk. Bedrijven kunnen met een probleem ook aankloppen bij Proximus, dat dan meedenkt over een oplossing en de geschikte partner zoekt om het idee te bewerkstelligen.

Prijs

Over de prijs zijn ze eerder vaag: dit zal enerzijds afhangen van het aantal toestellen een consument gebruikt en hoevaak die toestellen moeten/willen communiceren. Het is momenteel nog moeilijk om de benodigde bandbreedte in te schatten. Proximus schat de kost op enkele euro’s per jaar. Eén mogelijkheid waar Proximus aan denkt, is om de prijs toe te voegen aan een mobiel abonnement.

internet of thingsiotloraproximus

Gerelateerde artikelen

Volg ons

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bespaar tot 83% op Surfshark One

Bekijk prijzen