Nieuws

EU-regelgever redt netneutraliteit met historische richtlijnen

Ondanks lobbywerk van de operators vertaalt de Europese telecomregulator een eerder vage EU-richtlijn in regelgeving voor de netneutraliteit.

In april van dit jaar keurde de Europese Commissie een lijvige richtlijn met betrekking tot netneutraliteit goed. De insteek van die richtlijn was zonder meer positief: een vrij en open internet stonden centraal. Europe zorgde echter voor ruimte voor marge en de relevante bepalingen waren zo vaag geformuleerd dat operators ondanks de richtlijn toch hoopten op meer vrijheid om te spelen met verschillende soorten trafiek.

BEREC

Vandaag publiceert het Body of European Regulators for Electronic Communications (BEREC) haar officiële interpretatie van de eerder opgestelde regels. Het is aan die interpretatie dat operatoren doorheen de EU zich moeten houden. BEREC verzette lovenswaardig werk: ondanks dreigementen van grote operatoren, die zelfs claimden geen 5G te willen invoeren als de regulator niet voor een lakse interpretatie zou kiezen, zette de instantie enkele duidelijke regels neer die de vaagheid in de originele richtlijn compenseren.

[related_article id=”184541″]

Lakse EU-richtlijn

Zo liet de richtlijn operators toe om bepaalde gespecialiseerde trafiek voorrang te geven op andere trafiek. Ze mochten internetverkeer vertragen ‘wanneer dat nodig is’. Verder was het mogelijk om apps en diensten te bevoordelen door ze niet te onderwerpen aan een maandelijkse datalimiet.

Verstrenging

BEREC beslist nu dat operatoren de snelheid van internettrafiek enkel aan banden mogen leggen op bevel van een rechter of om de integriteit van het netwerk te vrijwaren, op voorwaarde dat iedere categorie van data gelijk wordt behandeld. Dat wil zeggen dat een provider niet mag kiezen om Netflixverkeer te vertragen wanneer de overbelasting van zijn netwerk dreigt. Hij mag in dat geval wel al het streamverkeer tijdelijk vertragen. In de originele regelgeving staat bovendien dat een dergelijke situatie niet lang mag aanhouden: een operator is verplicht zijn netwerk voldoende robuust te maken.

Diensten naast het internet

Specifiek verkeer kan nog steeds voorrang krijgen, maar BEREC verduidelijkt wat daarmee bedoeld wordt. VoLTE, een dienst waarbij je telefoneert via het 4G-netwerk, mag bijvoorbeeld afzonderlijk van het klassieke internetverkeer beschouwd worden. Operatoren die VoLTE-uitrollen mogen die gesprekken dus voorrang geven op hun netwerk ten nadele van al het andere internetverkeer. Ook andere specifieke toepassingen zoals bijvoorbeeld chirurgie vanop afstand, waarbij een goede verbinding essentieel is, worden bevooroordeeld. Een operator mag echter niet beslissen om zelf een dienst aan te bieden die bijvoorbeeld concurreert met Spotify om dan te beslissen dat die dienst niet onder echt internet valt, om zo een voordeel te geven.

Pokémon Go

Zero-rating wordt eveneens aan banden gelegd. Zero-rating is de praktijk waarbij operators bepaalde applicaties vrijstellen van een datalimiet, of trafiek gegenereerd door die applicaties gratis maken. Voorbeelden zijn legio: denk maar aan Pokémon Go dat zowat door iedere operator gesponsord werd, of Spotify en Deezer die dezelfde behandeling kregen van Base. We vroegen ons eerder af of dergelijke praktijken niet indruisen tegen de netneutraliteit.

Zero-rating wordt niet verboden, maar regulatoren moeten iedere zaak op individuele basis bekijken. In bovenstaand voorbeeld kan een speciaal voordeel voor Pokémon Go waarschijnlijk wel door de beugen omdat hier geen andere apps of diensten benadeeld worden. Deezer en Spotify gratis aanbieden lijkt wel in te druisen tegen de geest van de regelgeving, omdat ze het concurrenten Apple Music en Google Music moeilijk maken. Het marktaandeel van een serviceprovider alsook de invloed op de appkeuze van de gebruikers die een promotie met zich mee brengt, staan centraal.

Overwinning

De regels zijn dus niet vrij van enige nuance, maar ze lijken helemaal aan te sluiten bij het opzet van de netneutraliteit. Voorvechters van het open internet zoals Julia Reda en de EDRi zijn in ieder geval blij met het werk van BEREC en lauweren de regelgeving als een overwinning. Enige waakzaamheid blijft geboden, maar het grootste gevaar lijkt geweken. Zo zullen operatoren er niet voor kunnen kiezen om bepaalde apps, diensten of soorten trafiek consequent anders te behandelen dan anderen, ongeacht hun herkomst of de belasting die ze meebrengen voor het netwerk.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

69% korting + 3 maanden gratis

69% korting + 3 maanden gratis

Bezoek NordVPN

Business