AsteroidOS is de open-source tegenhanger voor Wear OS

AsteroidOS komt met een open-source besturingssysteem voor op verschillende smartwatches. Het open-source gehalte zou veel voordelen moeten hebben voor gebruikers, zo geven de ontwikkelaars aan.

Tot nu toe waren er eigenlijk ‘slechts’ drie besturingssystem voor op smartwatches. Tizen van Samsung, Wear OS – voorheen Android Wear – van Google en WatchOS van Apple. Geen van deze drie is open-source. Bij alle drie is juist het tegenovergestelde het geval. Alle drie de interfaces zijn closed-source en worden enkel ontwikkeld door de bedrijven zelf. Ontwikkelaars kunnen daar vervolgens hun apps voor maken. De ontwikkelaars van AsteroidOS willen dat nu gaan veranderen.

AsteroidOS

De ontwikkelaars van het nieuwe open-source platform gebaseerd op Linux begonnen in 2015 al met de ontwikkeling. Sindsdien is het lange tijd stil geweest, grotendeels omdat in die tijd de hele wereld van smartwatches nog in de kinderschoenen stond. Inmiddels zijn we aangekomen in 2018 en vandaag hebben de ontwikkelaars versie 1.0 van AsteroidOS naar buiten gebracht. Het nieuwe besturingssysteem is per direct te downloaden.

Momenteel werkt het besturingssysteem ook enkel nog samen met Android, en daarnaast enkel op specifieke Wear OS-smartwatches. De lijst van ondersteunde apparaten is vooralsnog behoorlijk klein, en bestaat uit de volgende smartwatches: LG G Watch, LG G Watch Urbane, LG G Watch R, Asus Zenwatch 1, Asus Zenwatch 2, Asus Zenwatch 3 en de Sony Smartwatch 3. Mocht je toevallig een van deze apparaten hebben, en er geen erg in hebben om even rond te spelen met je apparaat kan je het OS zo installeren.

Mogelijkheden

Nu blijft de vraag, wat kan AsteroidOS nou precies? AsteroidOS kan onder andere notificaties weergeven, weersvoorspellingen, aankomende kalenderitems, alarmen en timers, en als laatste weergeeft het knoppen om je muziek te beheren. Met andere woorden, niet heel veel anders dan wat Wear OS momenteel zelf al kan. De kracht van het OS zit hem er echter in dat nieuwe functies snel toegevoegd en uitgetest kunnen worden. Daarnaast zou het voor ontwikkelaars makkelijker moeten zijn om apps en watchfaces te ontwerpen voor AsteroidOS.

Gerelateerde artikelen

Volg ons

TechPoll

Wat vind jij van de Belgische telecommarkt?

Toon resultaten

Laden ... Laden ...
Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Vul een korte vragenlijst in en win prijzen tot t.w.v. €329

Doe mee en win!

Business