De Nokia 7.1 is op donderdagavond in Londen gepresenteerd door HMD Global. Het toestel, een opvolger van de Nokia 7, moet vooral uitblinken door ondersteuning van HDR10, en het omzetten van SDR- naar HDR-content.

Op donderdag was het tijd voor de derde productlancering van de week, ditmaal uit de hoek van HMD Global. Eerder verschenen er al allerhande beelden van het toestel, onder andere via de keuringsinstantie FCC, een gehele verrassing was het inmiddels dus al niet meer. De Nokia 7.1 valt binnen de midrangelineup van Nokia-smartphones en wordt in de markt gezet als de opvolger van de Nokia 7. Duidelijk was tijdens de onthulling in Londen dat voor HMD Global de grootste focus ligt op het design van de smartphone.

Om maar met het design te beginnen, Nokia heeft net als met de Nokia 7, die nooit in Europa verscheen, maar exclusief was tot China, gekozen voor een glazen voor- en achterkant. Aan de voorkant beschikt hij over Gorilla Glass 3, terwijl er aan de achterkant standaard gehard glas aanwezig is. De randen van het toestel zijn gemaakt van aluminium. Nokia’s 7.1 zal in ‘Gloss Midnight Blue’ en ‘Gloss Steel’ beschikbaar komen.

Geen opvolger Nokia 7 Plus

Aangezien het de Nokia 7.1 is, kan het klinken als een opvolger van de Nokia 7 Plus. Gezien de specificaties is dit echter totaal niet het geval. Zo bevat de Nokia 7.1 ‘slechts’ een Qualcomm Snapdragon 636 SoC, waar de Nokia 7 Plus nog een Snapdragon 660 SoC bevatte. Verder zal enkel het model met 3 GB RAM en 32 GB interne opslag zal op de Benelux-markt beschikbaar komen. Om alles van stroom te voorzien is er een 3060 mAh batterij aanwezig in de Nokia 7.1.

Tijdens de presentatie werd duidelijk dat er voor Nokia een grote focus lag op het scherm. Zo bevat de Nokia 7.1 een 5,84-inch IPS-scherm met een Full-HD+ resolutie en 19:9 beeldverhouding, waarover later meer. Eerst is het belangrijk om te noemen dat het scherm ondersteuning biedt voor HDR10, al is dat waarschijnlijk enkel het geval voor de kleurweergave. De kans is klein dat de piekhelderheid van 1000 nits, nodig voor HDR10, gehaald zal worden. Om terug te komen op de beeldverhouding, dit wordt veroorzaakt door de notch die zich bovenaan het scherm bevindt. In de notch zit de selfiecamera, evenals de speaker voor telefoongesprekken. Over de selfiecamera gesproken, het is een 8 MP-sensor met f/2.0 diafragma.

Nokia 7.1 - 4
‘Bothie’-functie van Nokia waarmee beelden van twee verschillende camera’s verbonden kunnen worden.

In zijn totaliteit zijn er drie camera’s op het toestel, waarvan de laatste twee sensoren op de achterkant aanwezig zijn. De hoofdsensor heeft een resolutie van 12 MP met een f/1.8 aperture en 1.28-micron grootte pixels. De tweede sensor aan de achterkant is een 5 MP-sensor en wordt niet gebruikt voor het maken van foto’s, Nokia geeft aan dat het een dieptemeter is, zoals wel vaker terug te zien is op midrange smartphones.

Beschikbaarheid

Nokia geeft aan dat de Nokia 7.1 vanaf midden oktober verkrijgbaar is in Gloss Midnight Blue, de Gloss Steel moet vanaf midden november in de winkelschappen liggen. De adviesprijs voor beide smartphones ligt op 349 euro. Daarmee komt het toestel in direct vaarwater met de Nokia 7 Plus, waar de 7 Plus duidelijk de overhand heeft op het gebied van specificaties. Tegelijkertijd hebben beide toestellen wel een geheel ander design, waarmee elk toestel binnen zijn respectievelijke segment valt.